Skip to main content

Πόλεμος στη Γάζα: Το μόνο κοινό που έχουν Ιράν και Ισραήλ

REUTERS/Alexander Ermochenko

Και οι δύο χώρες απορρίπτουν τη λύση δύο κρατών- Η αμφιλεγόμενη πρόταση της Τεχεράνης

Ο ρόλος του Ιράν στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λωρίδα της Γάζας δεν εξαντλείται στην δήλωση ότι «φιλάει τα χέρια» εκείνων που οργάνωσαν την αιματοχυσία της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Η σφαγή που προκάλεσαν οι τρομοκράτες της Χαμάς, η οποία οδήγησε το Ισραήλ στην κήρυξη του πολέμου στην ένοπλη ομάδα και την έναρξη των στρατιωτικών του επιχειρήσεων στον παλαιστινιακό θύλακα, θεωρείται ότι πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Τεχεράνης, αν και η ίδια έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν είχε εμπλοκή- κάτι που δεν αμφισβητείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την ίδια ώρα όμως υποστηρίζει και χρηματοδοτεί ένοπλες ομάδες, όπως η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ, όχι μόνο στον παλαιστινιακό θύλακα αλλά στην ευρύτερη περιοχή. Το σιιτικό ένοπλο κίνημα του Λιβάνου, Χεζμπολάχ, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι εξτρεμιστικές οργανώσεις σε Συρία και Ιράκ βρίσκονται όλες στη σφαίρα επιρροής της και στον «άξονα της αντίστασης» που έχουν σχηματίσει κατά του Ισραήλ.

Ιράν και Ισραήλ θεωρούνται θανάσιμοι εχθροί. Παρόλα αυτά υπάρχει κάτι κοινό μεταξύ τους, σύμφωνα με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

7 λόγοι που το Ιράν δεν θα πολεμήσει για λογαριασμό της Χαμάς

Μιλώντας σε διεθνές φόρουμ που διεξάγεται στην Ντόχα (μια πλατφόρμα διαλόγου σχετικά με τις παγκόσμιες προκλήσεις), ο Αμιραμπντολαχιάν δήλωσε ότι ούτε το Ιράν ούτε το Ισραήλ πιστεύουν σε μια λύση δύο κρατών.

Στη διάρκεια του φόρουμ στο Κατάρ, ο Αμιραμπντολαχιάν επέμεινε στην αμφιλεγόμενη πρόταση του Ιράν για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να αποφασιστεί η μοίρα της Παλαιστίνης. Το προτεινόμενο δημοψήφισμα θα αφορά αποκλειστικά απογόνους όσων διέμεναν στην Παλαιστίνη πριν από το 1948 (σ.σ.: έτος ίδρυσης του Ισραήλ).

Η πρόταση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την λύση της δημιουργίας ξεχωριστού παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ, που υποστηρίζεται από τις περισσότερες χώρες.

Οι επικριτές της πολιτικής του Ισραήλ δηλώνουν ότι οι ενέργειές του έχουν σκοπό να το καταστήσουν αυτό αδύνατο.

Η συμμετοχή του Αμιραμπντολαχιάν  στο φόρουμ της Ντόχας θεωρείται ότι υπογραμμίζει την προθυμία του Ιράν να συμμετάσχει στον παγκόσμιο διάλογο. Ο Ιρανός υπουργός ανφέρθηκε επίσης στις θέσεις της χώρας σχετικά με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την περιφερειακή ασφάλεια και τη δέσμευση της Τεχεράνης σε ένα ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα. Υπογράμμισε επίσης την επιθυμία του Ιράν για άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ, επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή του να ενισχύσει τις διεθνείς σχέσεις.