Skip to main content

Πολωνία: Ο Τουσκ έτοιμος να σχηματίσει μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση

REUTERS/Aleksandra Szmigiel

Ισχυρή αντιπολίτευση παραμένουν οι εθνικιστές του Μοραβιέτσκι

Ο Ντόναλντ Τουσκ, επικεφαλής της  φιλοευρωπαϊκής συμμαχίας στην Πολωνία, αναμένεται να γίνει πρωθυπουργός της χώρας αυτή την εβδομάδα, σχεδόν δύο μήνες μετά τις εκλογές, μετά από 8 χρόνια διακυβέρνησης του Κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS).

Η μετάβαση θα γίνει σε διάφορα βήματα σε διάστημα τριών ημερών, από σήμερα Δευτέρα. Καθυστέρησε για αρκετές εβδομάδες από τον πρόεδρο Ντούντα, ο οποίος επέλεξε να διατηρήσει τους πολιτικούς του συμμάχους στην εξουσία όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η συλλογική οργή εναντίον του κυβερνώντος PiS προκάλεσε ρεκόρ συμμετοχής στις κάλπες στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης, με τους δεξιούς λαϊκιστές να κατηγορούνται ότι είχαν από καιρό διαβρώσει τη δημοκρατία της χώρας και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών, μετά την απαγόρευση των αμβλώσεων, ενώ στόχευαν την LGBT κοινότητα της Πολωνίας.

Ωστόσο, οι προσδοκίες για την επερχόμενη κυβέρνηση είναι τεράστιες. Επιπλέον, οι λαϊκιστές εθνικιστές θα παραμείνουν ισχυρή αντιπολίτευση και θα συνεχίσουν να ελέγχουν αρκετούς κρατικούς θεσμούς.

Σημειωτέον ο Ντούντα μπορεί να μείνει πρόεδρος για ακόμη 2 έτη και έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο στους νόμους που εγκρίθηκαν από το κοινοβούλιο, ως στενός σύμμαχος του PiS.

Ουκρανία και ΕΕ

Ο Τουσκ, πρώην ηγέτης της ΕΕ (σ.σ. επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), αναμένεται να βελτιώσει τη θέση της Βαρσοβίας στις Βρυξέλλες. Η ηγεσία του θα ενισχύσει τις κεντρώες, φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις σε μια εποχή που οι ευρωσκεπτικιστές, όπως ο Βίλντερς στην Ολλανδία, αποκτούν δύναμη.

Η απερχόμενη εθνικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας ήταν αρχικά ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους του Κιέβου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι. Ωστόσο, οι δεσμοί έχουν επιδεινωθεί καθώς ο οικονομικός ανταγωνισμός από τους Ουκρανούς παραγωγούς τροφίμων και οδηγούς φορτηγών έχει εξοργίσει τους Πολωνούς.

Ένας αποκλεισμός από Πολωνούς οδηγούς φορτηγών στα σύνορα με την Ουκρανία συγκαταλέγεται στα πολλά προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα ο Τουσκ.

Τακτική καθυστέρησης από τον Ντούντα

Η συμμαχία υπό την ηγεσία του Τουσκ κέρδισε μια σαφή πλειοψηφία εδρών στην ψηφοφορία της 15ης Οκτωβρίου, αλλά ο Πρόεδρος Ντούντα έδωσε στον νυν πρωθυπουργό, Ματέους Μοραβιέτσκι, την πρώτη ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση, η οποία θεωρείται ευρέως ως τακτική καθυστέρησης.

Μάλιστα οι δεξιοί διόρισαν τους εκπροσώπους τους επικεφαλής διαφόρων θεσμικών οργάνων, με συχνά αμετάκλητες εντολές, παράλληλα με την εθνική εισαγγελία και περίπου 150 νέους δικαστές.

Ο Μοραβιέτσκι πρέπει να παρουσιάσει μια νέα κυβέρνηση στο Sejm, το κοινοβούλιο της Πολωνίας, σήμερα Δευτέρα, και κατόπιν θα ακολουθηθεί η διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης. Φαίνεται καταδικασμένος να αποτύχει όπως αναφέρει το Euronews.

Στη συνέχεια, το Sejm θα προτείνει τον δικό του υποψήφιο, που αναμένεται να είναι ο Τουσκ, ο οποίος θα παρουσιάσει την κυβέρνησή του την Τρίτη. Μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των υποψήφιων εταίρων του συνασπισμού, έχει ήδη συμφωνηθεί ένα υπουργικό συμβούλιο.

Το κοινοβούλιο θα πρέπει στη συνέχεια να εκλέξει τον Τουσκ ως επικεφαλής της νέας κυβέρνησης την ίδια ημέρα.

Διαβάστε σχετικά

«Ο άνεμος της αλλαγής»: Ο πιο ισχυρός άνθρωπος στην Ευρώπη