Η Γαλλία προετοιμάζεται για να θέσει σε τροχιά στο διάστημα μια «νέα γενιά» κατασκοπευτικών δορυφόρων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στο Παρίσι.
Ήδη, το γαλλικό υπουργείο Άμυνας αναμένεται να κοινοποιήσει τη σύμβαση στις δύο κατασκευάστριες εταιρείες – Airbus Space και Thales Alenia Space – πριν από το τέλος του έτους. Πρόκειται για πρόγραμμα IRIS (Intelligence and Space Imaging Instruments), που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019 και το οποίο θα διαδεχθεί τους δορυφόρους CSO (Optical Space Component) έως το 2030.
Οι δύο κατασκευάστριες εταιρείες μοιράζονται το πρόγραμμα ανάπτυξης δύο τύπων δορυφόρων εξίσου: ένας πρώτος δορυφόρος (EHRmin), που αναπτύχθηκε και κατασκευάζεται κυρίως από την Airbus, θα πρέπει να τεθεί σε τροχιά το 2028 ή ακόμα και το 2029, και στη συνέχεια ένας δεύτερος (EHRmax) που αναπτύχθηκε από την Thales θα εκτοξευτεί αργότερα , το 2032.
Η γνωστοποίηση αυτής της σύμβασης (περίπου 40 εκατ. ευρώ) αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους. Το 2024, οι δύο κατασκευαστές, οι οποίοι λαμβάνουν πιστώσεις σταδιακά, θα συνεχίσουν τις τεχνολογικές μελέτες της φάσης προετοιμασίας του IRIS ενώ θα ξεκινήσουν τις εργασίες στη φάση Β.
Αυτονομία δράσης
Οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις δεν μπορούν πλέον χωρίς διαστημικές δυνατότητες που συμβάλλουν αποφασιστικά στην αυτονομία της Γαλλίας όσον αφορά την αξιολόγηση, την απόφαση και τη δράση. Έτσι, η δυνατότητα πρόσβασης στις πολυάριθμες πηγές διαθέσιμων δεδομένων καθώς και η μαζική επεξεργασία των στοιχείων πολλαπλών πηγών που συλλέγονται θα αποτελέσουν σημαντική τεχνική και λειτουργική πρόκληση για το IRIS. Αυτό το πρόγραμμα θα επιτρέψει στη Γαλλία να διατηρήσει το πλεονέκτημα μεταξύ των αντιπάλων της.