Skip to main content

Πούτιν: Τι συζήτησε με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα

Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin via REUTERS

Η επίσκεψη του Πούτιν στην πλούσια σε ενεργειακά περιοχή ήταν η πρώτη του μετά από την εισβολή στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δύο χρόνια

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στο πλαίσιο ενός ταξιδιού στην περιοχή του Κόλπου που είχε στόχο να ενισχύσει τις συνεργασίες και να αψηφήσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να τον απομονώσουν στην παγκόσμια σκηνή.

«Έχουμε σταθερές και πολύ καλές σχέσεις όσον αφορά την πολιτική αλληλεπίδραση, την οικονομία και τον ανθρωπιστικό τομέα», είπε ο Πούτιν σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν κατά την έναρξη της συνάντησης των δύο ηγετών. «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να ανταλλάσσουμε πληροφορίες και εκτιμήσεις για το τι συμβαίνει στην περιοχή».

Η επίσκεψη του Πούτιν στην πλούσια σε ενεργειακά περιοχή ήταν η πρώτη του μετά από την εισβολή στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δύο χρόνια. Δείχνει, ωστόσο, ότι είναι ακόμα ευπρόσδεκτος σε κάποια μέρη του πλανήτη, παρόλο που οι ΗΠΑ και η Ευρώπη προσπαθούν να περιορίσουν το Κρεμλίνο μέσω των κυρώσεων και προσφέροντας στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

Οι συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία έρχονται αφού ο ΟΠΕΚ+, η συμμαχία μεταξύ του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και άλλων μεγάλων παραγωγών πετρελαίου, συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να επεκτείνει και να εμβαθύνει τις περικοπές παραγωγής για να ενισχύσει τις τιμές.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για πάνω από τρεις ώρες. Συζήτησαντη για τη συνεργασία με την ομάδα ΟΠΕΚ+ στις πετρελαϊκές αγορές και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ μετά το τέλος της συνάντησης, σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία ειδήσεων Tass.

Θερμή χειραψία

Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει το εσπευσμένο ταξίδι του επικεφαλής του Κρεμλίνου στο Ριάντ και στο Αμπού Ντάμπι, κατά το οποίο συνοδεύθηκε από τέσσερα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, και προς το παρόν δεν είναι σαφές ποιο θέμα ήταν τόσο σημαντικό για τον Πούτιν ώστε να πραγματοποιήσει ένα σπάνιο ταξίδι στο εξωτερικό.

Η συνάντηση του Πούτιν με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο έγινε αφού οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν πτώση παρά την υπόσχεση του ΟΠΕΚ+, που συγκροτείται από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και συμμάχους υπό την ηγεσία της Ρωσίας, να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή.

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θεάθηκε να υποδέχεται τον Πούτιν με χαμόγελα και θερμή χειραψία όταν αυτός βγήκε από το αυτοκίνητό του στη σαουδαραβική πρωτεύουσα.

«Μιλήσαμε και πάλι σχετικά με τη συνεργασία στον ΟΠΕΚ+», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. «Τα μέρη συμφωνούν πως οι χώρες μας φέρουν μεγάλη ευθύνη για διάδραση προκειμένου να διατηρήσουν την παγκόσμια αγορά ενέργειας στο κατάλληλο επίπεδο, σε μια σταθερή, προβλέψιμη κατάσταση», είπε ο Πεσκόφ.

Το πετρέλαιο

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία είναι οι δύο μεγαλύτεροι εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο, ελέγχοντας μαζί το ένα πέμπτο της ημερήσιας προσφοράς πετρελαίου. Ενώ οι συνομιλίες της συμμαχίας καθυστέρησαν λόγω εσωτερικής διαφωνίας μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Αγκόλας και της Νιγηρίας, αξιωματούχοι από τη Μόσχα και το Ριάντ πρόβαλαν μια εικόνα στενής συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Η Σαουδική Αραβία πιστεύει ότι η Μόσχα θα εφαρμόσει τις περικοπές της παραγωγής, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV, παρόλο που οι traders  σημειώνουν ότι η συμβολή της Ρωσίας προέρχεται από περιορισμούς των εξαγωγών και όχι από την πλήρη μείωση της παραγωγής.

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αναφέρθηκε στον συντονισμό των δύο χωρών «που βοήθησε να απομακρυνθούν οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή», όπως μετέδωσε το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA. «Μοιραζόμαστε πολλά συμφέροντα και πολλά θέματα στα οποία εργαζόμαστε μαζί προς όφελος της Ρωσίας, του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, της Μέσης Ανατολής καθώς και [όλου] του κόσμου», δήλωσε ο πρίγκιπας σύμφωνα με το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Πούτιν ανέφερε επίσης ότι η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μια μεγάλη κοινοπραξία λιπασμάτων, ενώ παρουσίασε στον διάδοχο τον Ντμίτρι Μαζεπίν, μέτοχο του ρωσικού ομίλου Uralchem-Uralkali. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 15% της παγκόσμιας ετήσιας κατανάλωσης λιπασμάτων.