H ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού κινήματος Ισλαμική Τζιχάντ, Ταξιαρχίες αλ Κουντς, ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε εναντίον ισραηλινών πόλεων σήμερα το πρωί, σε απάντηση «στα εγκλήματα εναντίον του λαού μας».
Η ανακοίνωση της ομάδας ήρθε μετά τη λήξη της προσωρινής εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, μετέδωσε το Reuters.
Μετά από επτά ημέρες κατάπαυσης του πυρός, στη Λωρίδα της Γάζας αντηχεί και πάλι ο ήχος των βομβαρδισμών ενώ σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις. Χαμάς και Ισραήλ αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της εκεχειρίας.
Γάζα: Πάνω από 30 οι νεκροί από την επανέναρξη των εχροπραξιών- Προς τα νότια «κοιτάει» το Ισραήλ
Από τη μία, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι η Χαμάς παραβίασε τους όρους της συμφωνίας όσον αφορά την απελευθέρωση όλων των ομήρων γυναικών που κρατούνται στη Γάζα και την κατάπαυση του πυρός, εκτοξεύοντας ρουκέτα προς το Ισραήλ.
Από την άλλη, η Χαμάς, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το BBC, να κατηγορεί το Ισραήλ ότι παραβίασε τη συμφωνία εκεχειρίας μη επιτρέποντας καύσιμα να περάσουν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Επιπλέον, η Χαμάς υπσοτήριξε ότι το Ισραήλ αρνήθηκε την πρότασή της να απελευθερώσει περισσότερους αιχμαλώτους και τα πτώματα μιας ισραηλινής οικογένειας που σκοτώθηκε σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.
«Προσφερθήκαμε να παραδώσουμε τις σορούς της οικογένειας Μπίμπας, να απελευθερώσουμε τον πατέρα τους ώστε να συμμετάσχει στην κηδεία τους και να παραδώσουμε δύο Ισραηλινούς κρατούμενους», ανέφερε η οργάνωση σε δήλωσή της. Το Ισραήλ αρνήθηκε «όλες αυτές τις προτάσεις επειδή είχε ήδη πάρει την απόφαση να συνεχίσει την εγκληματική του επίθεση κατά της Λωρίδας της Γάζας», πρόσθεσε.
Πάντως, σύμφωνα με το Κατάρ που ηγείται των διαπραγματεύσεων για την εκεχειρία, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ συνεχίζονται «με στόχο την επιστροφή σε κατάσταση παύσης».
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ εξέφρασε τη «βαθιά του λύπη» για τον νέο βομβαρδισμό του Ισραήλ στη Γάζα λέγοντας ότι περιπλέκει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης και «επιτείνει την ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα».
Το υπουργείο κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει «γρήγορα» για να σταματήσει η βία.
https://twitter.com/MofaQatar_EN/status/1730505934827298967?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1730505934827298967%7Ctwgr%5Ede60d2d8ea657d2f90fb5254a5a26256458acde4%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.aljazeera.com%2Fnews%2Fliveblog%2F2023%2F12%2F1%2Fisrael-hamas-war-live-relief-and-joy-as-more-palestinian-prisoners-freed
Ποια είναι η Ισλαμική Τζιχάντ
Η Ισλαμική Τζιχάντ είναι η δεύτερη πιο ισχυρή ομάδα στη Γάζα. Θεωρείται επίσης πιο ακραία οργάνωση από τη Χαμάς,
Όπως η Χαμάς, έχει στόχο την καταστροφή του κράτους του Ισραήλ και την ίδρυση ενός ισλαμικού παλαιστινιακού κράτους. Επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά σε στρατιωτικά μέσα, χωρίς επίσημη διακυβέρνηση ή διοικητικά καθήκοντα στη Γάζα.
Έχει επίσης πραγματοποιήσει φονικές επιθέσεις στο Ισραήλ από τη δεκαετία του 1980 και έχει αποκτήσει ένα μεγάλο οπλοστάσιο.
Το Ισραήλ την θεωρεί υπεύθυνη για τους θανάτους εκατοντάδων Παλαιστινίων λόγω αποτυχημένων εκτοξεύσεων ρουκετών, κάτι που η οργάνωση αρνείται κατηγορηματικά.
Δεν κρύβει τους δεσμούς της με το Ιράν, το οποίο έχει διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην υποστήριξη τόσο της Χαμάς όσο και της Ισλαμικής Τζιχάντ στη μακροχρόνια σύγκρουσή τους με το Ισραήλ.
Συμμετείχε στην εισβολή της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου.