Η ήττα της Ρώμης ήταν αναμενόμενη, αλλά όχι σε αυτή την έκταση: Στον αγώνα για την Expo 2030, η Ρώμη συγκέντρωσε μόλις 17 ψήφους σε σύνολο 182 . Οι Ιταλοί αξιωματούχοι μπορεί να πάλευαν δυο χρόνια για τη διοργάνωση της Expo 2030, αλλά αναγκάστηκαν να υποκύψουν στα πετροδολάρια του Ριάντ.
Ναι, η πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας σάρωσε με 119 ψήφους στη μυστική ψηφοφορία για την πόλη που θα αναλάβει τη διοργάνωση της EXPO 2030 στο «Bureaus International des Expositions (BIE), έναν ελάχιστα γνωστό οργανισμό, που μετέχουν 182 χώρες και που επιβλέπει τις παγκόσμιες εκθέσεις και εδρεύει στο Παρίσι. Για την ιστορία, στη ψηφοφορία ήρθε δεύτερη η πόλη Μπουτάν της Νότιας Κορέας με 29 ψήφους.
«Οι Ευρωπαίοι πούλησαν τη ψυχή τους στους Άραβες» γράφει πικρόχολα η ιταλική il Tempo. « Μάταιες οι συμφωνίες (και τα κεφάλαια) με την Τυνησία και τις αφρικανικές χώρες, οι αδελφικές αγκαλιές με την Αλβανία, τα τηλεφωνήματα με την Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν. Όλοι έδωσαν αλλού τη ψήφο τους και στην Ευρώπη λίγοι επέλεξαν τη Ρώμη», γράφει η ιταλική εφημερίδα.
Νικητής ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν
Μεγάλος νικητής ο πρίγκηπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, γνωστός ως MBS , που είχε κάνει τα πάντα για να κερδίσει τον αγώνα για την Παγκόσμια Έκθεση του 2030. Θέλει η Expo να είναι το επίκεντρο των εκτεταμένων μεταρρυθμίσεών του με τις οποίες θέλει να αλλάξει τη ρότα του βασιλείου του. Ο MBS θέλει να πείσει τον κόσμο ότι οδηγεί την απόλυτη μοναρχία του, που διέπεται από τον ισλαμικό νόμο, σε μια πιο προοδευτική κατεύθυνση, προωθώντας ενεργά καινοτόμους τομείς όπως οι πράσινες τεχνολογίες.
Πετροδολάρια από το κρατικό ταμείο
Ο Σαουδάραβας ηγέτης έχοντας στη διάθεσή του το κρατικό ταμείο της χώρας PIF, έχει επεκτείνει τα πλοκάμια του σε διάφορους τομείς και χώρες της Γηραιάς Ηπείρου και στην Αμερική .Είναι ιδιοκτήτης της Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ, ο δεύτερος μέτοχος της εταιρείας κατασκευής πολυτελών αυτοκινήτων Aston Martin, στην οποία φέτος τον Νοέμβριο αύξησε το μερίδιό του στο 20,5% .
Τον περασμένο Σεπτέμβριο το Ταμείο του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, εξέπληξε την αγορά με τη συμμετοχή του , μέσω της Saudi Telecom Company (STC), στην ισπανική Telefónica. Για να αποκτήσει το 9,9% της Telefónica, η STC, η οποία ελέγχεται κατά 64% από το σαουδαραβικό κρατικό ταμείο, κατέβαλε περίπου 2,1 δισ. ευρώ. Τώρα επίσης, πραγματοποιεί μια άλλη διάσημη εξαγορά με ισπανική καταγωγή, τη Ferrovial.
Το PIF υπέγραψε συμφωνία για την εξαγορά του 10% του διεθνούς αεροδρομίου Χήθροου, στο Λονδίνο, αγόρασε τη United, μια εταιρεία με παραρτήματα στη Βουλγαρία, την Κροατία και τη Σλοβενία.
Η παγκόσμια εστίασή του, πέρα από την Ευρώπη, φτάνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ξεχωρίζει η παρουσία του Ταμείου στην Uber και την εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Lucid, ή στην Ιαπωνία, όπου συμμετέχει στον όμιλο ψυχαγωγίας Nintento.
Διπλασιάζει τις επενδύσεις στην Ευρώπη
Με την είσοδό του στην Telefónica και το Χήθροου, το PIF διπλασιάζει τις επενδυτικές της θέσεις στην Ευρώπη.
Αν και η Σαουδική Αραβία δημιούργησε το PIF το 1971, μόλις το 2017 το Ταμείο άρχισε να αποκτά σημασία. Βήμα προς βήμα, το κρατικό ταμείο εισβάλει σε διαφορετικούς τομείς δραστηριότητας στην Ευρώπη και η δέσμευσή του στη Γηραία Ήπειρο είναι καθοριστική.
Στα τέλη Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια του Φόρουμ Σαουδικής Αραβίας-ΕΕ, ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Χαλέντ αλ Φάλεχ , διαβεβαίωσε πάντως ότι το Ριάντ «είναι έτοιμο» να συνεργαστει με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημείωσε ότι η Σαουδική Αραβία και η ΕΕ έχουν μια «ισχυρή» οικονομική σχέση και υπογράμμισε τον ρόλο του βασιλείου ως «κύριας πηγής ενέργειας και πρώτων υλών» για τις ευρωπαϊκές χώρες, που αποτελούν μία από τις «σημαντικότερες αγορές για τις σαουδαραβικές εξαγωγές»