Skip to main content

Γάζα: Αίγυπτος και Κατάρ πιέζουν για νέα παράταση της εκεχειρίας- Σήμερα απελευθερώνονται 10 όμηροι

Hamas Military Wing/Handout via REUTERS

Χθες το βράδυ, το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν την τελευταία στιγμή σε παράταση της συμφωνίας εκεχειρίας για 24 ώρες

Οι διαπραγματευτές της Αιγύπτου και του Κατάρ πιέζουν για νέα διήμερη παράταση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας. Οι προσπάθειες ακολουθούν τη σημερινή παράταση της τελευταίας στιγμής της εκεχειρίας για έβδομη ημέρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφόρησης της Αιγύπτου (SIS), οι διαμεσολαβητές πιέζουν για περισσότερες περισσότερες απελευθερώσεις κρατουμένων και αύξηση στην παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Η Αίγυπτος θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσει τη συνεχή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τα βόρεια και νότια της Λωρίδας της Γάζας», ανέφερε.

Χθες το βράδυ, το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν την τελευταία στιγμή σε παράταση της συμφωνίας εκεχειρίας για 24 ώρες.

Η σημερινή παράταση περιλαμβάνει την απελευθέρωση δέκα Ισραηλινών που συνελήφθησαν όμηροι από την Χαμάς και 30 παλαιστινίων ομήρων καθώς και την παροχή των ίδιων επιπέδων ανθρωπιστικής βοήθειας όπως και τις προηγούμενες έξι ημέρες, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφόρησης της Αιγύπτου (SIS) Ντία Ρασουάν.

Στο πλαίσιο αυτό, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει σήμερα 10 Ισραηλινούς ομήρους, δύο από τους οποίους έχουν και ρωσική υπηκοότητα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) πηγή της παλαιστινιακής οργάνωσης.

«Όλοι τους είναι ζωντανοί», είπε η πηγή της Χαμάς, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ απέρριψε το προηγούμενο βράδυ τη λίστα που είχε προτείνει η ένοπλη ομάδα, η οποία περιελάμβανε τρεις σορούς.

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι η παλαιστινιακή ομάδα θα επιστρέψει επίσης σήμερα τα πτώματα τριών νεκρών ομήρων.

Δεν είναι σαφές εάν η πηγή της Χαμάς που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο υπολογίζει στους δέκα τις δύο γυναίκες ρωσικής υπηκοότητας που αφέθηκαν ελεύθερες χθες το βράδυ ως χειρονομία καλής θέλησης προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, στη σημερινή λίστα, ή εάν πρόκειται να απελευθερωθούν δύο ακόμη υπήκοοι διπλής υπηκοότητας.

Η αρχική συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς προέβλεπε τετραήμερη ανακωχή, η οποία έχει παραταθεί δύο φορές μέχρι στιγμής. Η παράταση, που ανακοινώθηκε σήμερα, λήγει αύριο, Παρασκευή. Από την έναρξη της ανακωχής, η Χαμάς απελευθερώνει κάθε μέρα περί τους 10 ομήρους και το Ισραήλ αποφυλακίζει τριπλάσιο αριθμό παλαιστινίων κρατουμένων.