Η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς εισέρχεται στην έκτη ημέρα της σήμερα, έχοντας πάρει ήδη δύο μέρες παράταση. Ωστόσο, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα για νέα παράταση και ανανέωση της συμφωνίας από τα δύο μέρη.
Σύμφωνα με το Al Jazeera, «τρέχουν» διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση επιπλέον ομήρων και την παράταση της εκεχειρίας κατά πέντε επιπλέον ημέρες.
Η συμφωνία που εξετάζεται, σύμφωνα με τις διαρροές, θα καταστήσει επιλέξιμους προς απελευθέρωση Ισραηλινούς ηλικιωμένους άνδρες που είναι αρκετά μεγάλοι για να μπορέσουν να υπηρετήσουν ως έφεδροι, γυναίκες στρατιώτες και έφεδρους στρατιώτες. Η συμφωνία αφορά επίσης τις σορούς των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν πριν ή κατά τη διάρκεια της ομηρίας τους στη Λωρίδα της Γάζας.
Η Χαμάς φαίνεται να βλέπει θετικά μια συμφωνία για νέα παράταση της εκεχειρίας και είναι πρόθυμη να σεβαστεί αυτό που ζητούν οι Ισραηλινοί. Μάλιστα πηγή προσκείμενη στη Χαμάς, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωσε ότι η ένοπλη ομάδα είναι έτοιμη να παρατείνει την κατάπαυση του πυρός για άλλες τέσσερις ημέρες.
Από την άλλη, η ισραηλινή κυβέρνηση δέχεται μεγάλη πίεση από τη δεξιά πτέρυγα στη χώρα, η οποία ουσιαστικά ελέγχει την κυβέρνηση να μην συνεχιστεί η κατάπαυση του πυρός επ’ αόριστον. Μάλιστα, ζητούν να μην παραταθεί πέρα από την Κυριακή.
Το Ισραήλ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα παρατείνει την εκεχειρία κατά μία ημέρα για κάθε 10 ομήρους που απελευθερώνονται από τη Χαμάς.
Στο πλαίσιο αυτό, η Haaretz αναφέρει ότι «σύμφωνα με έναν αξιωματούχο που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός», το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν είναι διατεθειμένο να παρατείνει την εκεχειρία πέραν της Κυριακής.
«Μετά την Κυριακή, εάν η κατάπαυση του πυρός διαρκέσει τόσο πολύ, οι Ισραηλινοί θα θέλουν να επιστρέψουν στις πολεμικές τους επιχειρήσεις. Δεν μιλάμε για το αν, αλλά για το πότε», σχολιάζει το Al Jazeera.
«Η δυναμική δεν μπορεί να αντιστραφεί υπό οποιαδήποτε πίεση»
Σχολιάζοντας την κατάσταση ο αναλυτής και καθηγητής επίλυσης συγκρούσεων και διπλωματίας στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Μέισον Mohammed Cherkaoui εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν πλέον εισέλθει σε μια «ρεαλιστική» φάση στην οποία συμμετέχουν διάφοροι μεσολαβητές και τα εμπλεκόμενα μέρη.
«Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε ακόμα καλή δυναμική και όλα τα κανάλια είναι ανοιχτά και η πολιτική βούληση ανθεί από όλες τις πλευρές για να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο», είπε χαρακτηριστικά.
«Η διαπραγμάτευση έχει κλείσει τώρα τον κύκλο της, επομένως δεν νομίζω ότι αυτή η δυναμική μπορεί να αντιστραφεί υπό οποιαδήποτε πίεση», συνέχισε, τονίζοντας ότι οι συζητήσεις έχουν πλέον μετατοπιστεί για να συμπεριλάβουν και την απελευθέρωση στρατιωτικών.
Σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ, το Κατάρ, η Αίγυπτος και άλλες χώρες πιέζουν ώστε η κατάπαυση του πυρός να γίνει «ο νούμερο ένα στόχος».
Πόσοι έχουν απελευθερωθεί
Συνολικά, μέχρι στιγμής, έχουν απελευθερωθεί ως μέρος της εκεχειρίας 60 Ισραηλινοί. Επίσης, έχουν αφεθεί ελεύθεροι άλλοι 21 όμηροι, 19 Ταϊλανδοί, ένας Φιλιππινέζος και ένας Ρωσο-Ισραηλινός.
Πριν από την εκεχειρία, η Χαμάς απελευθέρωσε τέσσερις ομήρους και ο ισραηλινός στρατός έσωσε έναν. Άλλοι δύο όμηροι βρέθηκαν νεκροί στη Γάζα. Παραμένει ασαφές πόσοι ακριβώς άνθρωποι κρατούνται ακόμη και ποια είναι η κατάστασή τους. Οι μεσολαβητές της εκεχειρίας στο Κατάρ δεν μπόρεσαν να επαληθεύσουν τους αριθμούς πέρα από τη λίστα των ομήρων που αναμένεται να απελευθερωθούν σήμερα, η οποία σηματοδοτεί την τελευταία ημέρα βάσει της τρέχουσας συμφωνίας.
Η τελευταία ανταλλαγή ανέβασε σε 180 τον αριθμό των Παλαιστινίων γυναικών και εφήβων που απελευθερώθηκαν από τις ισραηλινές φυλακές ως μέρος της συμφωνίας. Οι περισσότεροι ήταν έφηβοι που είχαν κατηγορηθεί ότι πέταξαν πέτρες και εμπρηστικούς μηχανισμούς κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τις ισραηλινές δυνάμεις. Αρκετές ήταν γυναίκες που καταδικάστηκαν από ισραηλινά στρατιωτικά δικαστήρια για απόπειρα θανατηφόρων επιθέσεων.
Ομάδες υπέρ των κρατουμένων έχουν σημειώσει ότι κατά τις τέσσερις ημέρες της αρχικής εκεχειρίας, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον 133 Παλαιστίνιους από την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, πράγμα που σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός Παλαιστινίων κρατουμένων που κρατούνται από το Ισραήλ έχει μειωθεί κατά λιγότερο από 50.