Υπέρ της περαιτέρω παράτασης της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας καθώς και νέων «παύσεων» στο μέλλον, για να διευκολυνθεί η απελευθέρωση «όλων» των ομήρων της Χαμάς και για να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που φθάνει στον παλαιστινιακό θύλακα τάσσεται η G7, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των ΥΠΕΞ της ομάδας που έδωσε στη δημοσιότητα η διπλωματία της Ιαπωνίας, της χώρας που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της.
Στην ανακοίνωση τονίζεται συγκεκριμένα πως «πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να εξασφαλιστεί η ανθρωπιστική υποστήριξη των αμάχων». «Υποστηρίζουμε την περαιτέρω παράταση αυτής της παύσης και μελλοντικές παύσεις όπως απαιτείται προκειμένου να μπορέσει να αυξηθεί η βοήθεια και να διευκολυνθεί η απελευθέρωση όλων των ομήρων», αναφέρεται στο κείμενο.
Η ανακοίνωση της G7 χαιρετίζει την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων της Χαμάς – χθες έφθασαν τους 81, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 180 Παλαιστινίων κρατουμένων, γυναικών και παιδιών, από την περασμένη Παρασκευή -, ωστόσο καλεί ταυτόχρονα «να απελευθερωθούν άμεσα και άνευ όρων όλοι» οι εναπομείναντες.
Το κείμενο υπογραμμίζει το «δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί και να υπερασπιστεί τον λαό του», θυμίζοντας ωστόσο τη «σημασία» που έχει «η προστασία των αμάχων και η συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο». Οι ΥΠΕΞ της G7 προσθέτουν πως τάσσονται υπέρ της λύσης των δύο κρατών.
Η ανακοίνωση προειδοποιεί εναντίον της περαιτέρω κλιμάκωσης και εξάπλωσης του πολέμου κι αξιώνει ιδίως οι σιίτες αντάρτες Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, να «σταματήσουν αμέσως» να απειλούν τις θαλάσσιες μεταφορές και να απελευθερώσουν το πλήρωμα φορτηγού πλοίου ισραηλινών συμφερόντων που συνέλαβαν πριν από δέκα ημέρες στην Ερυθρά Θάλασσα, σε αντίποινα για τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Η ανακωχή είναι η πρώτη ανάπαυλα στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από επτά εβδομάδες ασταμάτητων βομβαρδισμών του ισραηλινού στρατού, που μετέτρεψαν μεγάλο μέρος του παλαιστινιακού θυλάκου σε συντρίμμια και στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 15.000 ανθρώπους, ανάμεσά τους πάνω από 6.000 παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Το Ισραήλ εξαπέλυσε τον πόλεμο σε αντίποινα για την έφοδο μαχητών της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου με 1.200 νεκρούς, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Στη διάρκεια της πιο πολύνεκρης επίθεσης που υπέστη ποτέ το Ισραήλ από καταβολής κράτους το 1948 απήχθησαν επίσης κάπου 240 άνθρωποι, που οδηγήθηκαν στον παλαιστινιακό θύλακα. Η ισραηλινή πολιτικοστρατιωτική ηγεσία επιμένει πως θα συνεχίσει την επιχείρηση για να «εξαλείψει» της Χαμάς μετά το τέλος της ανακωχής.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP