Skip to main content

Πεντάγωνο: Καμία επίθεση στα αμερικανικά στρατεύματα σε Ιράκ και Συρία μετά την εκεχειρία

REUTERS/Joshua Roberts/File Photo

Από τα μέσα του Οκτωβρίου τα αμερικανικά στρατεύματα στις δυο χώρες έγιναν στόχος 70 και πλέον επιθέσεων

Αφότου τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, οι πρακτικά καθημερινές επιθέσεις εναντίον στρατευμάτων των ΗΠΑ τα οποία σταθμεύουν στο Ιράκ και στη Συρία έχουν σταματήσει, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο.

«Δεν έχουν σημειωθεί επιθέσεις στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία από τις 23 Νοεμβρίου, από τότε που ξεκίνησε η επιχειρησιακή παύση», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, ο πτέραρχος Πατ Ράιντερ.

Ως την ανακωχή, από τα μέσα του Οκτωβρίου τα αμερικανικά στρατεύματα στις δυο χώρες έγιναν στόχος 70 και πλέον επιθέσεων με πυραύλους, ρουκέτες και drones, την ευθύνη για τις οποίες οι ΗΠΑ επέρριψαν στο Ιράν και οργανώσεις προσκείμενες στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Περίπου εξήντα Αμερικανοί τραυματίστηκαν στις επιθέσεις αυτές μετά το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.

Ένοπλες οργανώσεις που πρόσκεινται στο Ιράν είχαν απειλήσει πως θα έβαζαν στο στόχαστρο αμερικανικές δυνάμεις ανεπτυγμένες στη Μέση Ανατολή, εξαιτίας της υποστήριξης της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ στον πόλεμο αυτόν.

Τις τελευταίες εβδομάδες την ευθύνη για τις περισσότερες επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών των ΗΠΑ και της συμμαχίας ανέλαβε οργάνωση που αυτοαποκαλείται «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», μέσω καναλιών στην πλατφόρμα Telegram ένοπλων οργανώσεων προσκείμενων στο Ιράν.

Η Ουάσιγκτον διατηρεί ανεπτυγμένους κάπου 900 στρατιωτικούς της στη Συρία και άλλους σχεδόν 2.500 στο Ιράκ στο πλαίσιο επιχειρήσεων εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο πτέραρχος Ράιντερ ανακοίνωσε εξάλλου ότι, στο πλαίσιο της ανακωχής Ισραήλ/Χαμάς, οι ανέστειλαν τις πτήσεις UAVs πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας με σκοπό τον εντοπισμό ομήρων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP