Οι ούτως ή άλλωες δύσκολες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στην Ολλανδία μετά την εκλογική νίκη-σοκ του Γκέερτ Βίλντερς βυθίστηκαν στο χάος τη Δευτέρα μετά την παραίτηση του ανθρώπου που είχε επιφορτιστεί με την επίβλεψη των συνομιλιών.
Οι ηγέτες στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην Ολλανδία και τις προσπάθειες του Βίλντερς και του κόμματός του, το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας (PVV), να σχηματίσει κυβέρνηση με εταίρους που διστάζουν να συνεργαστούν μαζί του λόγω των ισλαμοφοβικών, αντιμεταναστευτικών και ευρωσκεπτικιστικών του απόψεων.
Σε μια προσπάθεια να σχηματιστεί κυβέρνηση, ο Γκομ φαν Στρίεν διορίστηκε ως «ανιχνευτής» από τον ακροδεξιό ηγέτη. Ουσιαστικά ανέλαβε να καταγράψει τα περιθώρια που υπάρχουν για συνομιλίες για τον σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού, όπως και τις προτιμήσεις των εμπλεκομένων για μια συνεργασία.
Ωστόσο, το Σαββατοκύριακο κατηγορήθηκε από τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης ότι έχει διαπράξει απάτες στους κόλπους της επιχείρησής του. Η καθημερινή NRC είχε αναφέρει την Κυριακή ότι ένας πρώην εργοδότης του φαν Στρίεν, στην Utrecht Holdings, είχε καταθέσει αναφορά στην αστυνομία για απάτη που φέρεται να διέπραξε ο ίδιος και άλλοι συνάδελφοί του.
Ο φαν Στρίεν απέρριψε αρχικά τους ισχυρισμούς ως «αβάσιμους», υποστηρίζοντας ότι «είχε συμμορφωθεί με όλους τους νόμους και κανονισμούς». Ωστόσο, δέχθηκε μεγάλη πίεση. Η «αναταραχή» γύρω από τις αναφορές και ο χρόνος που απαιτείται για να απαντήσω σωστά στις κατηγορίες «δεν είναι συμβατοί» με την αποστολή του «ανιχνευτή», δήλωσε ο φαν Στρίεν, ανακοινώνοντας την παραίτησή του. «Ενημέρωσα συνεπώς τον Γκέερτ Βίλντερς και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου ότι παραιτούμαι από τη θέση μου με άμεση ισχύ», πρόσθεσε.
Ο Γκομ φαν Στρίεν επρόκειτο να αρχίσει επισήμως σήμερα την αποστολή του συναντώντας τον ίδιο τον Χερτ Βίλντερς, το κόμμα του οποίου ήρθε πρώτο στις εκλογές της 22ας Νοεμβρίου. Οι συναντήσεις στη συνέχεια ματαιώθηκαν.
Το σκάνδαλο είναι μεγάλη αναποδιά για τον Βίλντερς , ο οποίος κατέπληξε την Ολλανδία και τον υπόλοιπο κόσμο κερδίζοντας άνετα τις εκλογές της Τετάρτης με 37 έδρες σε σύνολο 150 της βουλής.
Διαβάστε ακόμα:
Γιατί η άκρα δεξιά «αρπάζει» σιγά σιγά την εξουσία στην Ευρώπη