Σύντομα σκοπεύει να εγκριθεί μια πολύ φιλόδοξη ρωσική στρατηγική στον τομέα της ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ προειδοποίησε πως δεν πρέπει να επιτραπεί στην Δύση να αναπτύξει ένα μονοπώλιο στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν ηγετική θέση στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία πολλοί ερευνητές και παγκόσμιοι ηγέτες πιστεύουν ότι θα μεταμορφώσει τον κόσμο και θα επαναστατικοποιήσει την κοινωνία μ’ έναν τρόπο παρόμοιο με αυτόν όταν εμφανίσθηκαν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές στα τέλη του 20ού αιώνα.
Η Μόσχα επίσης φιλοδοξεί να γίνει μια δύναμη στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης αλλά οι προσπάθειες αυτές την έχουν κρατήσει πίσω λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ο οποίος έχει ωθήσει πολλούς ταλαντούχους επιστήμονες να εγκαταλείψουν την Ρωσία και έχει πυροδοτήσει τις δυτικές κυρώσεις οι οποίες πλήττουν τις εισαγωγές της χώρας σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.
Ο Πούτιν μιλώντας σε συνέδριο για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Μόσχα έχοντας δίπλα του τον διευθύνοντα σύμβουλο της ρωσικής τράπεζας Sberbank Γκέρμαν Γκρεφ, είπε ότι το να προσπαθείς να επιβάλεις απαγόρευση στην Τεχνητή Νοημοσύνη είναι αδύνατο και επέστησε την προσοχή στο ότι θα ήταν επικίνδυνο και απαράδεκτο να επιτραπεί στις δυτικές πλατφόρμες να αποκτήσουν το μονοπώλιο στην τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης.
«Στο πολύ εγγύς μέλλον, ως ένα από τα πρώτα βήματα, θα υπογραφεί ένα προεδρικό διάταγμα και θα εγκριθεί ένα νέο σχέδιο της εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης» δήλωσε ο Πούτιν στο συνέδριο.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η νέα στρατηγική θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης «της επέκτασης της θεμελιώδους και εφαρμοσμένης έρευνας στο πεδίο της παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης και των μεγάλου εύρους μοντέλων γλωσσών».
Η Ρωσία είπε ότι χρειάζεται να κάνει νομοθετικές και επενδυτικές αλλαγές για να ωθήσει την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters