Διχασμένη είναι η παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα αναφορικά με την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, που πυροδότησε την σκληρή αντίδραση του Ισραήλ εδώ και 50 μέρες: Ο διασημότερος εν ζωή Γερμανός φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Γιούργκεν Χάμπερμας χαρακτήρισε «κατ` αρχήν δικαιολογημένη» τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα.
Σε κοινή δήλωση με τίτλο: «Αρχές Αλληλεγγύης», που ο Χάμπερμας συνυπογράφει με άλλους τρεις πολύ γνωστούς Γερμανούς ακαδημαïκούς, επικρίνεται ξεκάθαρα η στάση όσων συγκρίνουν τις ενέργειες του ισραηλινού στρατού με γενοκτονία. Τονίζεται μάλιστα η ανάγκη να υποστηριχθεί «η σωστά κατανοητή αλληλεγγύη με το Ισραήλ και τους Εβραίους στη Γερμανία και προειδοποιούν επίσης για τον αυξανόμενο αντισημιτισμό Εκφράζεται μάλιστα φόβος ότι «οι Εβραίοι στη Γερμανία εκτίθενται για άλλη μια φορά σε απειλές κατά της ζωής τους και πρέπει να φοβούνται τη σωματική βία στους δρόμους».
Η δήλωση δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Πανεπιστημίου Γκαίτε της Φρανκφούρτης και αναφέρει ότι «παρ’ όλες τις αντικρουόμενες απόψεις που διατυπώνονται και την ανησυχία για την τύχη του παλαιστινιακού πληθυσμού, υπάρχουν κάποιες αρχές που δεν πρέπει να αμφισβητηθούν».
Αντίδραση 11 ακαδημαϊκών
Απάντηση στις απόψεις του Χάμπερμας έδωσαν 12 πολύ γνωστοί ακαδημαικοί με επικεφαλής τον Ανταμ Τουζ, καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, τον Σάμουελ Μιουν, Καθηγητή Νομικής και Ιστορία στο Γέιλ και την Αμια Σρινιβάσαν, καθηγήτρια κοινωνικής και πολιτικής θεωρίας, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Με ανοικτή επιστολή που έστειλαν στον Guardian, με τίτλο «Η αρχή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας πρέπει να ισχύει για όλους τους ανθρώπους», οι 11 ακαδημαϊκοί επικρίνουν τον Χάμπερμας για τις απόψεις που διατύπωσε. «Εμείς, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι, ανησυχούμε βαθύτατα για τη δήλωση «Αρχές αλληλεγγύης» που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ερευνητικού κέντρου « Normative Orders» του πανεπιστημίου Γκαίτε. Συμμεριζόμαστε με τους συγγραφείς την καταδίκη της δολοφονίας και της σύλληψης ομήρων Ισραηλινών αμάχων από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και συμφωνούμε πλήρως με τη ζωτική ανάγκη προστασίας της εβραϊκής ζωής στη Γερμανία, λόγω του αυξανόμενου αντισημιτισμού»
Ωστόσο-τονίζουν οι 11, «μας προβληματίζουν βαθιά τα φαινομενικά όρια της αλληλεγγύης που εκφράζουν οι συγγραφείς. Η ανησυχία της δήλωσης για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν επεκτείνεται επαρκώς στους Παλαιστίνιους πολίτες στη Γάζα που αντιμετωπίζουν τον θάνατο και την καταστροφή. Ούτε εφαρμόζεται ή επεκτείνεται στους μουσουλμάνους στη Γερμανία που βιώνουν αυξανόμενη ισλαμοφοβία. Αλληλεγγύη σημαίνει ότι η αρχή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας πρέπει να ισχύει για όλους τους ανθρώπους. Αυτό απαιτεί να αναγνωρίσουμε και να αντιμετωπίσουμε τα δεινά όλων εκείνων που πλήττονται από μια ένοπλη σύγκρουση»
Στην ανοικτή επιστολή, οι 11 ακαδημαϊκοί εκφράζουν την α νησυχία τους, γιατί –όπως υποστηρίζουν- «δεν γίνεται καμία αναφορά στην τήρηση του διεθνούς δικαίου, το οποίο επίσης απαγορεύει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως συλλογική τιμωρία, δίωξη και καταστροφή πολιτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων σχολείων, νοσοκομείων και χώρων λατρείας.Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στις φρικαλεότητες να μας αναγκάσουν να εγκαταλείψουμε αυτές τις αρχές.»