Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζήτησε επίσημα την Τετάρτη από την Κίνα να παράσχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την αύξηση των περιπτώσεων νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος στην Κίνα και τις αναφορές για εστίες πνευμονίας σε παιδιά, οι οποίες δεν είναι σαφές σχετίζονται με τη συνολική αύξηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού που έχουν αναφερθεί ή είναι ξεχωριστά συμβάντα.
Ο ΠΟΥ παρότρυνε επίσης τον πληθυσμό του ασιατικού γίγαντα να «λάβει μέτρα» προστασίας. Τα μέτρα στα οποία αναφέρεται ο ΠΟΥ, τα οποία έχει αναλύσει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορvνοϊού, είναι ιδίως ο εμβολιασμός, η τήρηση αποστάσεων με τους ασθενείς, η παραμονή ασθενών στο σπίτι, τα τεστ και η νοσηλεία, αν απαιτείται, η χρήση μάσκας, ο καλός εξαερισμός χώρων και το συχνό πλύσιμο των χεριών.
Οι κινεζικές αρχές από την Εθνική Επιτροπή Υγείας πραγματοποίησαν συνέντευξη Τύπου στις 13 Νοεμβρίου για να αναφέρουν την αύξηση της συχνότητας των αναπνευστικών νοσημάτων στη χώρα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ.
Οι κινεζικές αρχές, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, απέδωσαν την αύξηση στην άρση των περιορισμών για τον Covid-19 και στην κυκλοφορία γνωστών παθογόνων παραγόντων όπως η γρίπη, το μυκόπλασμα της πνευμονίας (μια κοινή βακτηριακή λοίμωξη που συνήθως επηρεάζει μικρότερα σε ηλικία παιδιά), ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός και ο ιός που προκαλεί Covid-19. Οι κινεζικές αρχές τόνισαν την ανάγκη για ενισχυμένη επιτήρηση των ασθενειών στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και τα κοινοτικά περιβάλλοντα, καθώς και ενίσχυση της ικανότητας του συστήματος υγείας να διαχειρίζεται ασθενείς.
Σημειώνεται ότι τόσο η Κίνα όσο και ο ΠΟΥ έχουν αντιμετωπίσει ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια της αναφοράς για τα πρώτα κρούσματα Covid-19 που εμφανίστηκαν στην πόλη Γουχάν στα τέλη του 2019 και στις αρχές του 2020.
Τι ζήτησε ο ΠΟΥ
Ο ΠΟΥ ζήτησε την 22η Νοεμβρίου «επιπρόσθετες επιδημιολογικές και κλινικές πληροφορίες, καθώς και αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων για αυτές τις εστίες σε παιδιά, μέσω του μηχανισμού του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού».
Ο ΠΟΥ «ζήτησε επίσης επιπλέον πληροφορίες για τις πρόσφατες τάσεις όσον αφορά την κυκλοφορία γνωστών παθογόνων, ιδίως (σ.σ. του ιού) της γρίπης, του SARS-CoV-2 (σ.σ. του ιού που προκαλεί την COVID-19), του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), που πλήττει τα βρέφη, και του μυκοπλάσματος της πνευμονίας, καθώς και για τον βαθμό επιβάρυνσης των συστημάτων υγείας».
Από τα μέσα Οκτωβρίου, ο ΠΟΥ είπε ότι η βόρεια Κίνα έχει αναφέρει αύξηση των ασθενειών που μοιάζουν με γρίπη σε σύγκριση με την ίδια περίοδο τα προηγούμενα τρία χρόνια. Πρόσθεσε ότι η χώρα διαθέτει συστήματα για τη λήψη πληροφοριών σχετικά με τις τάσεις της συχνότητας εμφάνισης ασθενειών και την αναφορά αυτών των δεδομένων σε πλατφόρμες όπως το Παγκόσμιο Σύστημα Επιτήρησης και Αντιμετώπισης της Γρίπης.