Skip to main content

Γάζα: «Λίγη ακόμα» αναμονή για την ακριβή ώρα της εκεχειρίας- Τι προκάλεσε την αναβολή

REUTERS/Ronen Zvulun

Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, ακόμη, λένε οι ΗΠΑ- Σε λίγες ώρες θα ανακοινωθεί η έναρξη της εκεχειρίας, λέει το Κατάρ

Μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Ισραήλ ότι η πολυαναμενόμενη απελευθέρωση της πρώτης ομάδας των 50 ισραηλινών ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα, αναβάλλεται για την Παρασκευή, το Κατάρ, που έχει κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, διαβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες για τους ομήρους «προχωρούν θετικά» και  τις επόμενες ώρες θα ανακοινωθεί η ακριβής ώρα έναρξης της εκεχειρίας.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Majed al-Ansari, αναφέρει σε δήλωσή του ότι το Κατάρ συνεργάζεται με τα δύο αντιμαχόμενα μέρη μαζί με τις ΗΠΑ «για να εξασφαλίσουν την ταχεία έναρξη της εκεχειρίας και να παράσχουν ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η δέσμευση των μερών στην συμφωνία».

Αξιωματούχοι στο Κατάρ, το Ισραήλ και τη Χαμάς ανακοίνωσαν, σε ξεχωστές δηλώεις τους, χθες ότι η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ σήμερα το πρωί στις 10 π.μ., αλλά το Ισραήλ ανακοίνωσε αργότερα ότι η εφαρμογή της συμφωνίας δεν θα πραγματοποιηθεί πριν από το πρωί της Παρασκευής λόγω πρακτικών καθυστερήσεων.

Σχολιάζοντας την καθυστέρηση της έναρξης της κατάπαυσης του πυρός, ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι η απόφαση να καθυστερήσει την εφαρμογή της συμφωνίας ομήρων κατά μία ημέρα, έως την Παρασκευή, ελήφθη από το Ισραήλ μαζί με το Κατάρ και την Αίγυπτο και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ενήμερες.

Ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι διαπιστώθηκε πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες και να «ελαχιστοποιηθούν τα πράγματα που μπορούν να πάνε στραβά».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ακόμη, καθώς το Ισραήλ δεν έχει λάβει ακόμη τα ονόματα της πρώτης ομάδας ομήρων που θα απελευθερωθούν από τη Χαμάς, που  αναμενόταν το βράδυ της Τετάρτης. Πάντως εάν η λίστα δεν δοθεί από την Χαμάς μέχρι το βράδυ ντης Πέμπτης, τότε θα υπάρχει λόγος ανησυχίας, όπως είπε.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Αντριέν Γουάτσον, επέμεινε ότι η συμφωνία θα προχωρήσει και «ελπίζουμε» να εφαρμοστεί το πρωί της Παρασκευής.

Ισραηλινός αξιωματούχος απέδωσε νωρίτερα την καθυστέρηση στο γεγονός ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν υπογράψει ακόμη το έγγραφο που κατοχυρώνει τη συμφωνία, ενώ μια δεύτερη πηγή είπε στους Times of Israel ότι ο μηχανισμός για την απελευθέρωση των ομήρων δεν είχε ακόμη οριστικοποιηθεί και η Χαμάς δεν είχε ακόμη παράσχει κατάλογο την πρώτη ομάδα ομήρων που σχεδίαζε να απελευθερώσει όπως αναμενόταν.

Αντίστοιχη εξήγηση έδωσε Παλαιστίνιος αξιωματούχος που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Όπως είπε, η καθυστέρηση στην εφαρμογή της εκεχειρίας στη Γάζα οφείλεται στις λεπτομέρειες της «τελευταίας στιγμής» σχετικά με το ποιοι όμηροι θα απελευθερωθούν και πώς. Η εκεχειρία, η οποία αναμένεται ευρέως να τεθεί σε ισχύ σήμερα αλλά καθυστέρησε τη νύχτα, αναβλήθηκε λόγω «των ονομάτων των Ισραηλινών ομήρων και του τρόπου απελευθέρωσής τους», εξήγησε.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ έχει ζητήσει την απελευθέρωση όλων των παιδιών που κρατούνται στη Γάζα καθώς και των μητέρων τους, αν και η Χαμάς φέρεται να έχει επισημάνει ότι δεν γνωρίζει απαραίτητα πού βρίσκονται, δεδομένου μάλιστα ότι μερικοι όμηροι κρατούνται από άλλες τρομοκρατικές ομάδες στον παλαιστινιακό θύλακα.