Skip to main content

Ισραήλ-Χαμάς: Η συμφωνία έκλεισε αλλά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

REUTERS/Alexander Ermochenko

Θέμα λίγων ωρών η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αν την αποκαλούμε έτσι και αν μπορέσουν τα δύο μέρη να την τηρήσουν

Αργά την Τετάρτη, το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε πρόταση που προβλέπει την περιορισμένη κατάπαυση του πυρός με τους μαχητές της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση μερικών από τους περίπου 240 ομήρους που απήγαγε η τρομοκρατική οργάνωση κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής της επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ. Η συμφωνία έκλεισε με τη διαμεσολάβηση Κατάρ, Αιγύπτου και ΗΠΑ.

Η κατάπαυση του πυρός έτσι είναι γεγονός, αν και ο ισραηλινός στρατός προτιμάει τον όρο «επιχειρησιακή παύση». Όπως δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ, «ο όρος που χρησιμοποιούμε δεν είναι η κατάπαυση του πυρός,  αλλά η επιχειρησιακή παύση».

Η δήλωσή του αφήνει να εννοηθεί ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί θα μπορούσαν να ξαναρχίζουν κάθε φορά που ολοκληρώνεται η ανταλλαγή ομήρων και κρατούμενων, σχολιάζει ο βρετανικός Guardian.

Συνοπτικά οι όροι

  • Το Ισραήλ θα αναστείλει την επίθεσή του στη Γάζα για μια περίοδο διάρκειας αρχικά τεσσάρων ημερών. Αυτές τις τέσσερις μέρες η Χαμάς θα απελευθερώσει 50 από τους ομήρους και το Ισραήλ θα απελευθερώσει 150 από τους σχεδόν 8.000 Παλαιστίνιους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις φυλακές του.
  • Το Ισραήλ δεν θα αποσύρει τις δυνάμεις του από τη Γάζα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
  • Περίπου 300 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα επιτρέπεται να εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας για κάθε ημέρα της κατάπαυσης του πυρός.
  • Το Ισραήλ μπορεί να παρατείνει την κατάπαυση του πυρός κατά μία ημέρα για κάθε επιπλέον 10 ομήρους που απελευθερώνει η Χαμάς. Συνολικά όμως δεν θα ξεπεράσει τις δέκα ημέρες παύσης των εχθροπραξιών.
  • Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύτηκε να συνεχιστεί η στρατιωτική δράση του Ισραήλ στη Γάζα μετά τη λήξη της εκεχειρίας.

Οι πιέσεις

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο της την εξάλειψη της Χαμάς, μετά την επίθεσή της στην επικράτειά του και την σφαγή της 7ης Οκτωβρίου. Έχει δεχθεί επίσης έντονες πιέσεις στο εσωτερικό για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων.

Παράλληλα, η στρατιωτική του δράση στη Λωρίδα της Γάζας έχει επικριθεί από την διεθνή κοινότητα, ως ιδιαίτερα σκληρή καθώς έχει προκαλέσει τον θάνατο πάνω από 14.000 Παλαιστίνιων, σύμφωνα με τον απολογισμό της Χαμάς. Παράλληλα, πάνω από τα δύο τρίτα των 2,2 εκατ. Παλαιστίνιων της Γάζας έχουν εκτοπιστεί, ενώ ο ισραηλινός αποκλεισμός ανθρωπιστικής βοήθειας και καυσίμων έχει επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση στον πυκνοκατοικημένο θύλακα. Ως αποτέλεσμα έχουν αυξηθεί οι διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.

Οι ανησυχίες

Η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων είναι μια σημαντική πρόοδος στη σύγκρουση, αλλά είναι μόνο μια αρχή, σχολιάζει το Gzero Media.

«Υπάρχει ελάχιστη εμπιστοσύνη μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ. Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να διατηρήσουν αυστηρό έλεγχο στις δυνάμεις τους για να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός. Ακόμη και η παραμικρή ενέργεια που εκληφθεί ως πρόκληση θα μπορούσε να οδηγήσει σε βίαια επεισόδια και σε ναυάγιο τη συμφωνία».

Διαβάστε ακόμα:

Τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς κερδίζει το… Κατάρ και το Ιράν