Χρησιμοποιώντας ψεύτικα ονόματα, ψευδή προφίλ στο LinkedIn, πλαστά έγγραφα εργασίας και ακολουθώντας βήμα προς βήμα οδηγίες για τις συνεντεύξεις που καλούνται να περάσουν, Βορειοκορεάτες εργαζόμενοι στον τομέα της πληροφορικής αναζητούν εργασία σε εταιρείες τεχνολογίας της Δύσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.
Η Βόρεια Κορέα έχει στείλει χιλιάδες εργαζόμενους στον τομέα της πληροφορικής στο εξωτερικό, μια προσπάθεια που έχει επιταχυνθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με στόχο την άντληση χρημάτων για την ενίσχυση του πυρηνικού πυραυλικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ. Από την πλευρά τους, οι εταιρείες της Δύσης εμφανίζονται επιφυλακτικές σε ό,τι αφορά την πρόσληψη εργαζομένων από την απομονωμένη ασιατική χώρα.
«Οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να εκφράζουν ιδέες και απόψεις», λέει ένα σενάριο συνέντευξης που χρησιμοποιείται από προγραμματιστές λογισμικού της Βόρειας Κορέας, στο οποίο παρουσιάζονται προτάσεις για το πώς να περιγραφεί μια «καλή εταιρική κουλτούρα» εφόσον τους ζητηθεί. Το να εκφράζει κανείς ελεύθερα τις σκέψεις του μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυλάκιση στη Βόρεια Κορέα, επισημαίνει το Reuters.
Τα κείμενα συνολικής έκτασης 30 σελίδων, έγιναν αντιληπτά από ερευνητές της Palo Alto Networks, μια αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας. Τα έγγραφα περιέχουν δεκάδες ψεύτικα βιογραφικά, διαδικτυακά προφίλ, σημειώσεις συνεντεύξεων και πλαστές ταυτότητες, μέσω των οποίων Βορειοκορεάτες εργαζόμενοι μπορούν να κάνουν αίτηση για θέσεις εργασίας στην ανάπτυξη λογισμικού.
Σε έρευνα του Reuters στο darkweb, εντοπίστηκαν ορισμένα εργαλεία και τεχνικές που χρησιμοποίησαν Βορειοκορεάτες εργαζόμενοι για να πείσουν εταιρείες σε μακρινές χώρες να τους προσλάβουν. Από τα έγγραφα, σύμφωνα με το πρακτορείο, προκύπτει η συνεχής προσπάθεια και τα τεχνάσματα των αρχών της Βόρειας Κορέας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του σχεδίου.
Μερικά από τα σενάρια, σχεδιασμένα για να προετοιμάσουν τους εργαζόμενους για ερωτήσεις συνέντευξης, περιέχουν δικαιολογίες για την ανάγκη να εργαστούν εξ αποστάσεως. Ο «Richard», προγραμματιστής λογισμικού, είπε για παράδειγμα ότι «(πέταξα) στη Σιγκαπούρη πριν από αρκετές εβδομάδες. Οι γονείς μου διαγνώστηκαν μεν Covid και αποφάσισα να παραμείνω με την οικογένειά μου για λίγο. Σκοπεύω να επιστρέψω στο Λος Άντζελες σε τρεις μήνες. Σκέφτομαι ότι θα μπορούσα να ξεκινήσω να δουλεύω εξ αποστάσεως αυτή τη στιγμή, τότε θα έχω προσαρμοστεί όταν επιστρέψω στο Λος Άντζελες».
Ένας Βορειοκορεάτης εργαζόμενος στον τομέα της πληροφορικής που αυτομόλησε πρόσφατα επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα των εγγράφων στο Reuters: «Θα δημιουργούσαμε 20 έως 50 πλαστά προφίλ το χρόνο μέχρι να μας προσλάβουν», είπε. «Μόλις με προσλάμβαναν, θα δημιουργούσα ένα άλλο ψεύτικο προφίλ για να βρω μια δεύτερη δουλειά», είπε ο εργαζόμενος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επικαλούμενος ανησυχίες για την ασφάλειά του.
Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, Βορειοκορεάτες προγραμματιστές που εργάζονταν σε αμερικανικές εταιρείες «κρύβονταν» πίσω από ψεύτικους λογαριασμούς email και social media και έβγαζαν εκατομμύρια δολάρια ετησίως για λογαριασμό βορειοκορεατικών οντοτήτων που υπόκεινται σε κυρώσεις. Πέρυσι, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι Βορειοκορεάτες εργαζόμενοι στον τομέα της πληροφορικής βρίσκονται κυρίως στην Κίνα και τη Ρωσία.
Σύμφωνα με την εμπειρία του, ο πρώην εργαζόμενος στον τομέα της πληροφορικής είπε ότι οι εργαζόμενοι αυτοί βγάζουν τουλάχιστον 100.000 δολάρια ετησίως, εκ των οποίων το 30-40% επαναπατρίζεται στην Πιονγκγιάνγκ, το 30-60% πηγαίνει σε γενικά έξοδα και το 10-30% εισπράττεται από τους εργαζόμενους. Ο ίδιος εκτιμά ότι υπήρχαν περίπου 3.000 εργαζόμενοι σαν αυτόν στο εξωτερικό και ακόμη 1.000 με έδρα τη Βόρεια Κορέα.
«Δούλεψα για να κερδίσω ξένο νόμισμα», είπε στο Reuters. «Διαφέρει μεταξύ των ανθρώπων, αλλά, βασικά, μόλις βρεις μια απομακρυσμένη δουλειά, μπορείς να εργαστείς για μόλις έξι μήνες ή για τρία έως τέσσερα χρόνια» πρόσθεσε.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και το FBI έχουν προειδοποιήσει ότι εργαζόμενοι στον τομέα της πληροφορικής της Βόρειας Κορέας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν την πρόσβαση που αποκτούν για να χακάρουν τους εργοδότες τους.