Με τη χρήση αμερικανικού εξοπλισμού, ο οποίος εισήχθη κρυφά στην Ουκρανία, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον ρωσικό ηλεκτρονικό πόλεμο που προκαλεί διακοπές ρεύματος ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου CNN.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, μηχανικοί της Cisco κατασκεύασαν και δοκίμασαν επί εβδομάδες τον νέο εξοπλισμό σε εργαστήριο του Τέξας, παραδίδοντας ένα πρωτότυπο στην Ουκρανία την άνοιξη, με τη βοήθεια ενός αεροπλάνου της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια.
Αφού ο κρατικός πάροχος δικτύου της Ουκρανίας, Ukrenergo, επιβεβαίωσε αθόρυβα ότι ο νέος εξοπλισμός λειτουργεί παρά τις ρωσικές επιθέσεις στα συστήματα GPS της υποδομής, η Cisco έστειλε δεκάδες κιτ υλικού, σε μέγεθος κουτιού πίτσας, που εγκαταστάθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, δήλωσαν στο CNN στελέχη της Ukrenergo.
Ο νέος εξοπλισμός, αξίας περίπου 1 εκατομμυρίου δολαρίων, θα μπορούσε να προσφέρει μια κρίσιμη σανίδα σωτηρίας στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας, το οποίο παραμένει βασικός στόχος των ρωσικών επιθέσεων.
Οι ρωσικές επιδρομές πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών τα τελευταία δύο χρόνια έχουν καταστρέψει περίπου το 40% των υποσταθμών ηλεκτρικής ενέργειας και του σχετικού εξοπλισμού που λειτουργεί η Ukrenergo σε ολόκληρη τη χώρα, δήλωσε ο διαχειριστής του δικτύου στο CNN.
Παράλληλα, σε μια σπάνια κυβερνοεπίθεση, χάκερ που συνδέονται με τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, GRU, προκάλεσαν διακοπή ρεύματος στην Ουκρανία τον Οκτώβριο του 2022, σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς. «Περιμένουμε να συνεχίσουν, ειδικά αυτόν τον χειμώνα», δήλωσε ο Ίλια Βίτιουκ, επικεφαλής κυβερνοασφάλειας της ουκρανικής υπηρεσίας SBU, αναφερόμενος στις απόπειρες Ρώσων χάκερ.
Το ζήτημα που η Cisco κλήθηκε να αντιμετωπίσει, προκαλείται από τις ρωσικές παρεμβάσεις στα συστήματα GPS στα οποία βασίζεται και η Ukrenergo για τη διαχείριση της ροής ισχύος στην Ουκρανία.
Η μυστική επιχείρηση, την οποία περιέγραψαν στο CNN πηγές της Cisco, καθώς και των κυβερνήσεων Ουκρανίας και ΗΠΑ, είναι το τελευταίο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν «επιστράτευσε» αμερικανικές εταιρείες για να βοηθήσει την Ουκρανία.
Η SpaceX παρείχε δορυφορική κάλυψη που χρησιμοποιείται από τον ουκρανικό στρατό, η Microsoft βοήθησε να μετακινηθούν τεράστια κέντρα δεδομένων της Ουκρανίας από τη χώρα πριν από την εισβολή, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων Palantir έχει δηλώσει ότι το λογισμικό της εταιρείας έχει χρησιμοποιηθεί από τον ουκρανικό στρατό.
Το δείπνο κοντά στο Στάνφορντ
Σύμφωνα με το CNN, κατά τη διάρκεια δείπνου σε εστιατόριο κοντά στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ τον Φεβρουάριο, στελέχη της Ukrenergo περιέγραψαν στις επαφές τους στη Cisco το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν στα συστήματα GPS, όταν ο ρωσικός –αλλά και ο ουκρανικός- στρατός επιχειρούσαν να παρέμβουν σε κατευθυνόμενους πυραύλους.
Ένας εκ των παρισταμένων στο γεύμα, ο βετεράνος ερευνητής Τζο Μάρσαλ, σκέφτηκε λίγες ώρες αργότερα μια πιθανή λύση. Μαζί με την ομάδα του, ξεκίνησαν να διαμορφώνουν εξοπλισμό που να ταιριάζει στις ανάγκες του ουκρανικού δικτύου. Η Cisco υπολόγισε το κόστος κατασκευής των υλικών και της αποστολής των διακοπτών σε 1 εκατομμύριο δολάρια, αλλά σύμφωνα με την εταιρεία, ο εξοπλισμός χορηγήθηκε δωρεάν στην Ukrenergo.
Σύμφωνα με τον Τάρας Βασίλιβ της Ukrenergo, ο εξοπλισμός μπορεί να παρομοιαστεί με έναν «φακό» για έναν χειρουργό που προσπαθεί να χειρουργήσει στο σκοτάδι. Μέσω του εξοπλισμού, οι υποσταθμοί ηλεκτρικού ρεύματος μπορούν να επικοινωνούν με άλλα μέρη του δικτύου, ακόμη και όταν τα συστήματα GPS είναι εκτός λειτουργίας.