Το πρώτο στο είδος του σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, με την ονομασία «Σιδερένια Ακτίνα» (Iron Beam), φέρεται να ενεργοποιήθηκε για να αναχαιτίσει εχθρικούς πυραύλους στη Λωρίδα της Γάζας, χρόνια πριν από την προγραμματισμένη ανάπτυξή του λόγω του πολέμου για την εξάλειψη της Χαμάς.
Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ κήρυξε τον πόλεμο στην παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση μετά την αιφνιδιαστική επίθεσή της στην επικράτειά του στις 7 Οκτωβρίου. Απάντησε με τις πιο σφοδρές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα ενώ ακολούθησαν και χερσαίες επιχειρήσεις στο εσωτερικό του θύλακα.
«Για πρώτη φορά, ένα σύστημα με λέιζερ που αναπτύχθηκε στο Ισραήλ μπόρεσε να αναχαιτίσει έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε εναντίον του τις ημέρες των μαχών», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ ο στρατιωτικός ανταποκριτής του ισραηλινού τηλεοπτικού δικτύου Channel 14, Χιλέλ Χαλέλ.
Το Iron Beam χρησιμοποιεί λέιζερ υψηλής ισχύος που κατασκευάζεται από την Rafael Advanced Defense Systems. Το σύστημα σχεδιάστηκε για να αναχαιτίζει πυραύλους και βλήματα μικρού βεληνεκούς.
Σύμφωνα με την εταιρεία κατασκευής του, το Iron Beam έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει ένα ευρύ φάσμα απειλών, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV). Μάλιστα αυτό μπορεί να επιτευχθεί από απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων έως και πολλών χιλιομέτρων.
Το σύστημα μπορεί να ενσωματωθεί σε πολλαπλές πλατφόρμες, «εξουδετερώνοντας ένα ευρύ φάσμα απειλών με απόλυτη ακρίβεια» χωρίς να αφήνει πολλές παράπλευρες ζημιές, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει πολίτες και στρατιωτικές δυνάμεις.
Ο πρώην πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ το είχε χαρακτηρίσει «τείχος από λέιζερ» και οι δοκιμές πέρυσι έδειξαν ότι ήταν επιτυχές στην καταστροφή πυραύλων, όλμων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και αντιαρματικών βλημάτων.
Η κυκλοφορία του είχε προγραμματιστεί για το 2025 και είχε στόχο να συμπληρώσει το υπάρχον σύστημα αναχαίτισης Iron Dome του Ισραήλ.
Ενώ το Iron Dome έχει μια πεπερασμένη ποσότητα ισχύος επειδή εκτοξεύει πυραύλους για να ανταποκριθεί σε επιθέσεις, το πλεονέκτημα του Iron Beam είναι ότι δεν μπορεί να ξεμείνει από πυρομαχικά. Αυτό καθιστά επίσης πιο αποδοτική τη λειτουργία του. Οι πύραυλοι Iron Dome εκτιμάται ότι κοστίζουν περίπου 50.000 δολάρια ο καθένας, ενώ το κόστος εκτόξευσης του Iron Beam είναι αμελητέο.
«Ένα λέιζερ σου δίνει ουσιαστικά ένα πάντα γεμάτο γεμιστήρα με ευκαιρίες αναχαίτισης, επειδή το λέιζερ – όσο έχεις ηλεκτρισμό – θα συνεχίσει να επαναφορτίζεται, θα συνεχίσει να καταρρίπτει τα εισερχόμενα όπλα», όπως εξήγησε στο CNBC ο Μπράιαν Κλαρκ του Ινστιτούτου Hudson,.
Βέβαια δεν είναι σαφές πόσο μπορεί να επισπευσθεί η πλήρης ανάπτυξή του καθώς απαιτείται η ενσωμάτωση του λέιζερ στο υπάρχον αμυντικό σύστημα.
Παράλληλα, στις «αδυναμίες» του νέου συστήματος συγκαταλέγονται, όπως δήλωσε στο Newsweek ο Ούζι Ρουμπίν, πρώην διευθυντής του Ισραηλινού Οργανισμού Πυραυλικής Άμυνας στο ισραηλινό υπουργείο Άμυνας:
- Σε αντίθεση με έναν πύραυλο ο οποίος εκρήγνυται αμέσως μετά την πρόσκρουση, το λέιζερ απαιτεί αρκετά δευτερόλεπτα επαφής με το αντικείμενο που θέλει να αναχαιτίσει προκειμένου να δημιουργήσει αρκετή ενέργεια για να το καταστρέψει.
- Οι ρουκέτες και οι πύραυλοι θα μπορούσαν να «ντυθούν» με ανθεκτικό στη θερμότητα υλικό, καθιστώντας το σύστημα Iron Beam άχρηστο.
- Σε κακές καιρικές συνθήκες δεν θα λειτουργήσει αποδοτικά.