Ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, υποστηρίζει ότι είναι κοντά σε συμφωνία εκεχειρίας με το Ισραήλ, στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων που συντονίζει ως διαμεσολαβητής το Κατάρ.
Σε γραπτή απάντησή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο Χανίγια ανέφερε ότι «πλησιάζουμε σε συμφωνία εκεχειρίας», αρνούμενος να δώσει λεπτομέρειες για τους όρους της συμφωνίας. Σημείωσε πάντως ότι η Χαμάς έχει δώσει την απάντησή της στο Κατάρ.
Χθες το βράδυ την εκτίμηση ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας, είχε εκφράσει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο μιας τελετής στον Λευκό Οίκο.
Ένας δημοσιογράφος του έθεσε την εξής ερώτηση: «Είναι κοντά μια συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων;» και ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Πιστεύω πως ναι».
Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς οι διπλωματικές και επιχειρησιακές προσπάθειες για την απελευθέρωση όλων των ομήρων συνεχίζονται όλο το εικοσιτετράωρο.
Διαπραγματεύσεις για την απελεύθερωση έως 100 ομήρων
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη Χαμάς και στην Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, οι δυο παρατάξεις πράγματι αποδέχθηκαν συμφωνία, οι λεπτομέρειες της οποίας μένουν να ανακοινωθούν επίσημα από το Κατάρ και τους μεσολαβητές.
Δυο πηγές με γνώση των συνομιλιών είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) πως οι συνομιλίες αφορούν την απελευθέρωση «50 ως 100 ομήρων» σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 300 παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών.
Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής στις δηλώσεις αυτές.
Η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ), Μιριάνα Σπόλιαριτς, συναντήθηκε χθες Δευτέρα το βράδυ με κορυφαίους αξιωματούχους του Κατάρ και με τον κ. Χανίγια, που έχει έδρα το εμιράτο του Κόλπου, για να «υπάρξει πρόοδος στις ανθρωπιστικές υποθέσεις που συνδέονται με την ένοπλη σύρραξη στο Ισραήλ και στη Γάζα».
Μολονότι η ΔΕΕΣ διαβεβαιώνει πως δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, επιμένει «ομάδες (της) να επιτραπεί να επισκεφθούν τους ομήρους για να εγγυηθούν ότι είναι καλά και για να τους διανείμουν φάρμακα» καθώς και «για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν οι όμηροι με τις οικογένειές τους», σύμφωνα με ανακοίνωσή της.
«Δεν είχαμε φθάσει ποτέ τόσο κοντά» και πλέον «έχουμε αυτοπεποίθηση» αλλά «μένει δουλειά να γίνει» και «δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι να γίνει», σχολίασε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κέρμπι.
Συνεχίζονται βομβαρδισμοί και μάχες
Εν τω μεταξύ τουλάχιστον 17 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στον καταυλισμό προσφύγων Νουσεϊράτ στη Λωρίδα της Γάζας περί τα μεσάνυχτα, μεταδίδει σήμερα το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του ισραηλινού στρατού οι IDF συνεχίζουν να προελαύνουν στην πόλη της Γάζας εστιάζοντας στην εξάρθρωση του τάγματος Zaytun. Τα στρατεύματα βρίσκονταν μέσα σε ένα τζαμί, όπου υποστηρίζουν είχε μετατραπεί σε εργοστάσιο παραγωγής όπλων, εκρηκτικών και drones και έχουν αναλάβει τον επιχειρησιακό έλεγχο πολλών βασικών στόχων του τάγματος «Zaytun», συμπεριλαμβανομένου του κέντρου διοίκησης του Διοικητή της Ταξιαρχίας της Πόλης της Γάζας και του κεντρικού αρχηγείου του τάγματος.
Η Χαμάς εκτόξευσε αρκετούς πυραύλους στις κοινότητες κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας και το βράδυ προς τις πόλεις στο κεντρικό Ισραήλ.
Το Ισραήλ συνεχίζει να προτρέπει τους Παλαιστίνιους αμάχους να εγκαταλείψουν τις ζώνες μάχης και να μετακινηθούν στις ασφαλέστερες περιοχές που ορίζονται στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Επιτρέπει ασφαλείς διαδρόμους και τακτικές παύσεις στις μάχες για να διευκολύνει την εκκένωση των αμάχων.
Ανοιχτό και το μέτωπο με Χεζμπολάχ
Στο μέτωπο των συνόρων με τον Λίβανο, η Χεζμπολάχ έχει αυξήσει σημαντικά τις διασυνοριακές της επιθέσεις κατά του Ισραήλ, χρησιμοποιώντας πυραύλους, βλήματα όλμων, ATGM (αντιαρματικά κατευθυνόμενα βλήματα) και drones. Το Ισραήλ προειδοποιεί το Ιράν και τους τρομοκράτες του να μην εμπλακούν άμεσα στον πόλεμο.
Πηγές: Reuters, AFP