Skip to main content

«Δεν έχετε το μονοπώλιο στον πόνο»: Χάος στην Κνεσέτ- Ακροδεξιοί βουλευτές ήρθαν σε αντιπαράθεση με τις οικογένειες ομήρων

Yonatan Sindel/Flash90

Με αφορμή την πρόταση να υιοθετηθεί η θανατική ποινή για όσους καταδικάζονται για τρομοκρατικές πράξεις

Βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος Εβραϊκή Δύναμη (Otzma Yehudit), το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Ισραήλ, προκάλεσαν χάος στην Κνέσετ, το κοινοβούλιο της χώρας, ερχόμενοι σε αντιπαράθεση με μέλη των οικογενειών των ομήρων που κρατούνται από την Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι ακροδεξιοί βουλευτές διαπληκτίστηκαν με τις οικογένειες των ομήρων με αφορμή την πρόταση να υιοθετηθεί η θανατική ποινή για όσους καταδικάζονται για τρομοκρατικές πράξεις, Οι οικογένειες των ομήρων τάχθηκαν κατά της πρότασης, υπό τον φόβο ότι ένας τέτοιος νόμος θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τους αιχμάλωτους συγγενείς τους.

«Σταματήστε να μιλάτε για τη δολοφονία Αράβων και αρχίστε να μιλάτε για τη σωτηρία Εβραίων», ακούστηκε να λέει ένας από τους συγγενείς των ομήρων κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας της Κνεσέτ, η οποία προετοιμάζει τη νομοθεσία. Η γυναίκα και η κόρη του βρίσκονται αιχμάλωτες στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Δεν έχετε το μονοπώλιο στον πόνο», απάντησε ο βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος Αλμόγκ Κοέν. «Έχουμε θάψει επίσης περισσότερους από 50 φίλους».

Αντίστοιχα, η Λίμορ Σον Χαρ-Μελέχ του ίδιου κόμματος στους συγγενείς των ομήρων: «Φιμώνετε τις άλλες οικογένειες».

Και κάπως έτσι η ακρόαση βυθίστηκε στο χάος με όλες τις πλευρές να φωνάζουν η μία στην άλλη για την επίμαχη νομοθεσία.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της επιτροπής του Otzma Yehudit Ζβίκα Φογκέλ υποστήριξε ότι κάθε τρομοκράτης της Χαμάς «είναι ένας Άιχμαν», αναφερόμενος στον ναζί εγκληματία πολέμου Άντολφ Άιχμαν που καταδικάστηκε στο Ισραήλ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα κατά του εβραϊκού λαού και απαγχονίστηκε. Κατηγόρησε μάλιστα όποιον επιχειρηματολογεί κατά της νομοθεσίας ότι «εκπροσωπεί τη Χαμάς περισσότερο από ό,τι εκπροσωπεί το κράτος του Ισραήλ».

Ερωτηθείς από ένα μέλος της οικογένειας ενός ομήρου εάν πιστεύει ότι οι οικογένειες χρησιμοποιούνται, ο Φογκέλ απάντησε: «Υπονοώ ότι η Χαμάς προσπαθεί να σας εκμεταλλευτεί, ναι. Και δεν υπαινίσσομαι. Το λέω ανοιχτά».

«Δεν χρειάζεται να ταΐζουμε αυτά τα θηρία, δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε αυτό το τέρας… Αυτή η [νομοθεσία] δεν έρχεται σε αντίθεση με τον στόχο της επιστροφής των ομήρων. Και όποιος προσπαθεί να το παρουσιάσει ως αντίφαση είναι κάποιος που προσπαθεί να εκπροσωπήσει τη Χαμάς περισσότερο από το κράτος του Ισραήλ», είπε χαρακτηριστικά.