Skip to main content

Ράμι Ουνγκάρ: Ο Ισραηλινός που φαίνεται να συνδέεται με το πλοίο που κατέλαβαν οι Χούθι- Ο ρόλος του Ιράν στο περιστατικό

Owen Foley/Handout via REUTERS

«Με την καθοδήγηση του Ιράν» η πειρατεία, λέει το Ισραήλ- «Θέλει να βρει μια δικαιολογία για την ήττα στην Παλαιστίνη», απαντάει η Τεχεράνη

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν καταλάβει ένα φορτηγό πλοίο νοτίως της Ερυθράς Θάλασσας, ενισχύοντας τις ανησυχίες για κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Οι Χούθι, που ελέγχουν τη βόρεια Υεμένη και τις ακτές της στην Ερυθρά Θάλασσα, είχαν απειλήσει ότι θα στραφούν κατά ισραηλινών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, αφού ανέλαβαν την ευθύνη για επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ κατά την διάρκεια του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας.

Υποστηρίζουν ότι το πλοίο είναι ισραηλινό, αλλά από την πλευρά του το Ισραήλ υποστηρίζει ότι το εμπορικό πλοίο είναι βρετανικής ιδιοκτησίας, ιαπωνικής εκμετάλλευσης και στο πλήρωμά του δεν υπάρχουν Ισραηλινοί. Δεν κατονόμασε καμία εταιρεία, αλλά αργότερα η ιαπωνική ναυτιλιακή εταιρεία Nippon Yusen δήλωσε ότι πρόκειται για το πλοίο «Galaxy Leader» που ναύλωνε στην περιοχή.

Ο Ράμι Ουνγκάρ

Πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται άτομο με γνώση του θέματος, το πλοίο ανήκει στον Ισραηλινό επιχειρηματία Ράμι Ουνγκάρ, ο οποίος είναι ένας από τους πλουσιότερους άνδρες στο Ισραήλ με περιουσία άνω των 2 δισ. δολαρίων. Ασχολείται με τη ναυτιλία και ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς οχημάτων της χώρας. Έχει επίσης ιστορικό στενών δεσμών με δεξιούς Ισραηλινούς πολιτικούς.

Αντίστοιχες πληροφορίες μεταδίδουν και άλλα διεθνή μέσα, επικαλούμενα τα καταχωρημένα στοιχεία ιδιοκτησίας του πλοίου που το συνδέουν με την Ray Car Carriers. Σύμφωνα με την εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey, «ως ιδιοκτήτης του πλοίου αναφέρεται η  Ray Car Carriers», η μητρική εταιρεία της οποίας ανήκει στον Ουνγκάρ.

Ο Ουνγκάρ μίλησε στο Associated Press δηλώνοντας ότι γνωρίζει το περιστατικό, αλλά δεν μπορεί να σχολιάσει καθώς περίμενε λεπτομέρειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλοίο που συνδέεται μαζί του δέχθηκε επίθεση το 2021 στον Κόλπο του Ομάν. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης είχαν κατηγορήσει το Ιράν εκείνη την εποχή.

Ο ρόλος του Ιράν

Και στην σημερινή περίπτωση όμως το Ισραήλ «έδειξε» το Ιράν, το οποίο άλλωστε στηρίζει και χρηματοδοτεί τους αντάρτες Χούθι. Σύμφωνα με το Ισραήλ, το Ιράν πιέζει τις ομάδες που υποστηρίζει στην περιοχή να έχουν μεγαλύτερη εμπλοκή στη σύγκρουση. Όπως το έθεσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, πραγματοποιήθηκε πειρατεία στο πλοίο «με την καθοδήγηση του Ιράν».

Από την πλευρά του το Ιράν απέρριψε τις κατηγορίες. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Κανάνι, δήλωσε ότι οι ισραηλινές κατηγορίες είναι «άκυρες» και «έχουν σκοπό να αποπροσανατολίσουν από την κατάσταση που αντιμετωπίζουν».

«Έχουμε ανακοινώσει επανειλημμένα ότι οι ομάδες αντίστασης στην περιοχή εκπροσωπούν τις χώρες τους και λαμβάνουν αποφάσεις και ενεργούν με βάση τα συμφέροντα των χωρών τους», είπε. «Το Σιωνιστικό καθεστώς (Ισραήλ) δεν μπορεί να δεχτεί ότι υπέστη μια μεγάλη ήττα στην Παλαιστίνη και θέλει να βρει μια δικαιολογία για την ήττα που υπέστη κατηγορώντας την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν», πρόσθεσε.