Skip to main content

Διαφωνούν ότι συμφωνούν: Αναφορές της Χαμάς για συμφωνία για τους ομήρους- Διαψεύδει το Ισραήλ

Συμφωνήθηκε να κηρυχθεί εντός της ημέρας κατάπαυση του πυρός, υποστηρίζει εκπρόσωπος της Χαμάς- «Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία», σχολιάζει το Ισραήλ

Η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων σε αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός για μερικές μέρες έχει κλείσει, σύμφωνα με τις δηλώσεις εκπροσώπου της τρομοκρατικής οργάνωσης που μίλησε στην ιορδανική εφημερίδα Αλ Γαντ («Αύριο»).

Σύμφωνα με την Αλ Γαντ, ο αξιωματούχος της Χαμάς είπε πως η συμφωνία θα έχει διάρκεια από τέσσερις ως πέντε ημέρες σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση 50 ομήρων.

Υποστηρίζει επίσης πως θα τεθεί σε εφαρμογή σήμερα στις 11:00 (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και προβλέπει επίσης την αποφυλάκιση περίπου 150 γυναικών και παιδιών που κρατούνται σε φυλακές του Ισραήλ.

Χαμάς: Το χρονολόγιο της ομηρίας στη Γάζα

Πάντως, πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση του Ισραήλ διέψευσε την πληροφορία αυτή μιλώντας στον ισραηλινό ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet –την ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Γεντότ Αχαρονότ–, τονίζοντας πως δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή «πύκνωσαν» οι αναφορές ότι μια συμφωνία είναι πολύ κοντά. Αρχικά ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post έκανε λόγο για συμφωνία που προβλέπει την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων (γυναίκες και παιδιά) που κρατούνται από την τρομοκρατική οργάνωση στη Λωρίδα της Γάζας σε αντάλλαγμα για «πενθήμερη παύση πυρός» στον παλαιστινιακό θύλακα.

Σχολιάζοντας, ωστόσο, το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ διευκρίνισαν ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Αντίστοιχη ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου διεύψεσε τις αναφορές περί επικείμενης συμφωνίας για την απελευθέρωση ορισμένων εκ των περίπου 240 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και διαβεβαίωσε ότι οι Ισραηλινοί θα ενημερωθούν εφόσον επιτευχθεί τέτοια συμφωνία.

Στη συνέχεια, ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Κατάρ- μιας χώρας που ηγείται των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των ομήρων- επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε καλό δρόμο. Έκανε μάλιστα λόγο για «πρακτικά» κωλύματα και μικρές προκλήσεις.