Στα αυριανά βιβλία της ιστορίας, ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα χαρακτηριστεί αναμφίβολα ως ένας από τους πιο καταστροφικούς και φονικούς γεωπολιτικούς «σεισμούς» στη Μέση Ανατολή του 21ου αιώνα: Λόγω των επιπτώσεών του στις διεθνείς σχέσεις, των αριθμών και των συμβολισμών.
Οι αριθμοί λένε ότι μέχρι τώρα, οι μάχες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χαμάς προκάλεσαν περισσότερα θύματα σε ένα μήνα από τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο το 1948-49: Τουλάχιστον 14.500 νεκροί σήμερα έναντι 13-15.000 στον πρώτο Αραβο-ισραηλινό πόλεμο. Κάπου , 40.000 τραυματίες έναντι 15-30.000 και ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι έναντι 700.000 μετά την «Νάκμπα»-την καταστροφή του 1948.
Στον σημερινό πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, τα «σύμβολα» μπήκαν επίσης στο στόχαστρο των πολεμικών επιχειρήσεων από την πρώτη μέρα.
Η σφαγή στο ρέιβ φεστιβάλ
Η τραγική επιδρομή της Χαμάς στο σούπερ ρέιβ φεστιβάλ Supernova, όπου δολοφονήθηκαν 260 νέοι άνθρωποι , είχε και έναν πολιτικό στόχο, αλλά εμποτισμένο με θρησκευτικό νόημα για τον ισλαμισμό. Ηταν ένα φεστιβάλ από τα πλέον σημαντικά της ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής- και προφανώς, αυτό έπαιξε το ρόλο του για την επιλογή του ως στόχος από τη Χαμάς.
Άλλωστε, στο φεστιβάλ συμμετείχαν οι σημαντικότεροι μουσικοί παραγωγοί της psytrance (είναι είδος χορευτικής trance μουσικής σε πιο γρήγορο ρυθμό, που είναι «παραδοσιακά» μια από τις πιο δημοφιλείς μορφές ηλεκτρονικής μουσικής στο Ισραήλ.
Τις επόμενες μέρες, όταν η απειλή στην ισραηλινή ενδοχώρα είχε εκμηδενιστεί και ο πόλεμος είχε μεταφερθεί στη Λωρίδα της Γάζας, ήταν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις που ξεκίνησαν μια εκστρατεία ενάντια στα σύμβολα της Παλαιστίνης και όχι της Χαμάς.
Παλαιστινιακά σύμβολα
Το Ισραήλ επιτέθηκε επίσης σε σύμβολα που επιλέχθηκαν με σχολαστικότητα, θέλοντας να εκφράσει ουσιαστικά πολιτικούς στόχους.
Στις 14 Νοεμβρίου, μια ισραηλινή μπουλντόζα γκρέμισε ένα μνημείο αφιερωμένο στον Γιασέρ Αραφάτ, το ιστορικό πρόσωπο της PLO, το οποίο βρισκόταν κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Τουλκάρεμ, στη Δυτική Όχθη.
Δύο μέρες αργότερα, αυτή τη φορά στην πόλη της Γάζας, οι Ισραηλινοί κατεδάφισαν το μνημείο που ήταν αφιερωμένο στη βύθιση του τουρκικού σκάφους Mavi Marmara στις 31 Μαίου 2020 , που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, στο πλαίσιο του διεθνούς κινήματος Free Gaza. Κατά τη βύθιση του σκάφους από δυο ισραηλινά πολεμικά πλοία έχασαν τη ζωή τους 9 άτομα.