Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν, στις 2 Μαΐου 2011 από μονάδα ειδικών στρατιωτικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο ίδιος ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων στις ΗΠΑ και όχι μόνο ως αρχηγός της διαβόητης τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα.
Ήταν ένα πρόσωπο – συνώνυμο του θρησκευτικού φανατισμού και της πλήρους απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής. Ήταν γνωστό επειδή έσπερνε τον τρόμο, τον θάνατο, τη δυστυχία στο όνομα κάποιου δόγματος. Και ξαφνικά, 12 χρόνια μετά τον θάνατό του και 22 χρόνια μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου έρχεται και πάλι στο προσκήνιο με αφορμή τον πόλεμο του Ισραήλ απέναντι στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς. Και γίνεται..πρωταγωνιστής των social media.
Μία επιστολή που συνέταξε το 2002 με τίτλο «Γράμμα προς την Αμερική», έγινε ξαφνικά… viral μέσω του TikTok, της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης στην οποία οι νέοι συνηθίζουν να μοιράζονται χιουμοριστικά βίντεο, βίντεο με χορευτικά, συνταγές, ασκήσεις γυμναστικής, αλλά και στην οποία τρομοκρατικές οργανώσεις, καρτέλ ναρκωτικών και άλλων εγκληματικών οργανώσεων προσπαθούν να διεισδύσουν με προπαγανδιστικό υλικό για να “στρατολογήσουν” τα επόμενα μέλη τους.
Συνήθως οι οργανώσεις αυτές διαφημίζουν μέσω βίντεο, που αναρτούν στα social media, μία ζωή χλιδής με πολύ χρήμα, ακριβά αυτοκίνητα, όπλα και γυναίκες.
Αλλά στην περίπτωση του μεσανατολικού ή άλλων γεωπολιτικών συγκρούσεων επιλέγουν άλλον δρόμο: παρουσιάζουν μία δική τους εκδοχή της ιστορίας, διανθισμένης με «αλήθειες που σας κρύβουν» και επικλήσεις ηθικών αξιών.
Η εκτίναξη των views
Έως και την περασμένη Τετάρτη υπήρχαν λιγότερα από 300 βίντεο που χρησιμοποιούσαν το hashtag #lettertoamerica και αυτά είχαν συγκεντρώσει περίπου 2 εκατομμύρια views σύμφωνα με το TikTok, που έχει 1,6 δισεκατομμύρια ενεργούς μηνιαίους χρήστες. Τα μεγέθη ήταν πολύ μικρά αν αναλογιστεί κανείς ότι την ίδια ημέρα είχαν 200 εκατ. views βίντεο που χρησιμοποιούσαν τα hashtags #GymTok.
Ωστόσο ένα σχετικό tweet το απόγευμα της Πέμπτης από τον influencer Yashar Ali έγινε viral, απογειώνοντας μέσα σε λίγες ώρες και τα views στο TikTok από τα 2 στα 13 εκατ. views. Το TikTok κινητοποιήθηκε άμεσα και άρχισε να αποσύρει υλικό που συνδεόταν με το μανιφέστο του τρομοκράτη και ειδικά αναρτήσεις που επικροτούσαν τα όσα λέει για να δικαιολογήσουν τρομοκρατικές ενέργειες και ρητορική μίσους.
Ο Guardian που είχε δημοσιεύσει την επιστολή το 2002, επέλεξε επίσης να την αποσύρει, βλέποντας ότι μέσω κάποιων influencer εξελισσόταν σε ένα εργαλείο προπαγάνδας, που μετέτρεπε έναν νεκρό τρομοκράτη επίσης σε… influencer.