Τι θα γίνει με τη Λωρίδα της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου; Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τάσσεται υπέρ της ενοποίησης της Γάζας με τη Δυτική Όχθη, υποστηρίζοντας για άλλη μια φορά τη λύσης των δύο κρατών μετά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Σε άρθρο του στην Washington Post,ο Μπαάιντεν ζήτησε μια «ενοποιημένη κυβερνητική δομή» για τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζα, υπό μια αναζωογονημένη Παλαιστινιακή Αρχή.
«Στόχος πρέπει να είναι ο τερματισμός της βίας», τονίζει ο Αμερικανός πρόεδρος. «Αυτό είναι ξεκάθαρο: μια λύση δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ασφάλεια τόσο του ισραηλινού όσο και του παλαιστινιακού λαού», ανέφερε στο άρθρο του. «Αν και μπορεί αυτή τη στιγμή να φαίνεται ότι αυτή η λύση να είναι περισσότερο από ποτέ μακρινή, η κρίση την έκανε πιο επείγουσα από ποτέ».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι ο παλαιστινιακός λαός αξίζει το δικό του κράτος και ένα μέλλον απαλλαγμένο από την ισλαμιστική Χαμάς. «Δεν πρέπει να υπάρξει βίαιη απέλαση Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας, καμία επανακατάληψη, καμία πολιορκία ή αποκλεισμός και καμία μείωση του μεγέθους της περιοχής».
Ο 80χρονος Μπάιντεν επέκρινε για άλλη μια φορά «την εξτρεμιστική βία κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη». Τόνισε ότι είχε υποστηρίξει σθεναρά στην ισραηλινή ηγεσία ότι αυτοί που διέπραξαν αυτές τις βιαιότητες, πρέπει να λογοδοτήσουν. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να αναλάβουν τις δικές τους ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής ταξιδιωτικών απαγορεύσεων σε εξτρεμιστές που επιτίθενται εναντίον αμάχων στη Δυτική Όχθη», προειδοποίησε, χωρίς να χρησιμοποιήσει ρητά τη λέξη «έποικος».
Η Washington Post έγραψε μάλιστα ότι το Ισραήλ και η Χαμάς είναι κοντά σε συμφωνία -με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ-για την απελευθέρωση δεκάδων γυναικών και παιδιών που κρατούνται όμηροι στη Γάζα με αντάλλαγμα μια πενθήμερη παύση των μαχών.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η απελευθέρωση -αρχικά 50 Ισραηλινών ομήρων- θα μπορούσε να ξεκινήσει εντός των επόμενων ημερών.
Έκκληση Αμπάς
Νωρίτερα, σε τηλεοπτική ομιλία του, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είχε καλέσει τον Μπάιντεν να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ, κάνοντας λόγο για «γενοκτονία» στη Γάζα: «Πώς μπορεί αυτή η γενοκτονία να δικαιολογηθεί ως αυτοάμυνα; Στην πραγματικότητα, αυτά είναι εγκλήματα πολέμου που πρέπει να τιμωρηθούν», υποστήριξε ο Αμπάς και κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να παρέμβει «για να σταματήσει τις επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ». Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος κάλεσε επίσης τον Μπάιντεν να πιέσει για περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη λωρίδα της Γάζας.
Μπορεί η Αμερική;
Το ερώτημα είναι βέβαια αν η Αμερική μπορεί να πείσει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός ή αν έχει χάσει κάθε έλεγχο στο Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή;
«Υποστηρίζοντας το εβραϊκό κράτος χωρίς να θέτουν όρους, οι Ηνωμένες Πολιτείες του Τζο Μπάιντεν έχουν καταδικαστεί σε ανικανότητα», πιστεύει ο ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας Στίβεν Βερτχάιμ, ειδικός στην αμερικανική εξωτερική πολιτική. « Αν δεν σκληρύνει τη γραμμή της, η Ουάσιγκτον θα δυσκολευτεί να επηρεάσει μια λύση δύο κρατών για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.
Από τότε που η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος Μπάιντεν παρουσιάστηκε ως ένας πεφωτισμένος αρχηγός κράτους, ο οποίος έχει μάθει από τα λάθη που έκανε η χώρα του μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. «Ακόμα κι αν αισθάνεστε θυμωμένοι, να μην αφήσετε αυτό το συναίσθημα να σας κατατρώει», συμβούλεψε τους Ισραηλινούς.
Αλλά ο Μπάιντεν δεν ήθελε απλώς να κατευνάσει. Ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έκαναν γρήγορα γνωστό ότι ανησυχούν πολύ για το σχέδιο του Ισραήλ να εισβάλει στη Λωρίδα της Γάζας. Φοβόντουσαν ότι η επιχείρηση θα αποτύγχανε να ξεριζώσει τη Χαμάς,θα οδηγούσε στο θάνατο χιλιάδες Παλαιστίνιους αμάχους και θα κινδύνευε να πυροδοτήσει έναν πόλεμο μεγαλύτερης κλίμακας.
Αντιδρά ο Νετανιάχου
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου απάντησε με σκεπτικισμό στο αίτημα του Μπάιντεν. Υποστήριξε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή με τη σημερινή της μορφή δεν είναι ικανή να αναλάβει την ηγεσία στη Γάζα. Ο Νετανιάχου σχεδιάζει άλλωστε το Ισραήλ να έχει τη στρατιωτική ευθύνη στη Λωρίδα της Γάζας στο άμεσο μέλλον…