Το Ισραήλ και η Χαμάς είναι κοντά σε συμφωνία που προβλέπει την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων (γυναίκες και παιδιά) που κρατούνται από την τρομοκρατική οργάνωση στη Λωρίδα της Γάζας σε αντάλλαγμα για «πενθήμερη παύση πυρός» στον παλαιστινιακό θύλακα, αναφέρει ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές.
Η απελευθέρωση των ομήρων, η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει εντός των επόμενων ημερών – εκτός κι αν προκύψουν προβλήματα της τελευταίας στιγμής – θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρώτη παύση ημερών στη σύγκρουση στη Γάζα, σημειώνει η WP κάνοντας λόγο για ένα εξασέλιδο σχέδιο που απαιτεί από όλα τα μέρη στη σύγκρουση να παγώσουν τις πολεμικές επιχειρήσεις για τουλάχιστον πέντε ημέρες, ενώ 50 ή περισσότεροι όμηροι θα απελευθερώνονται σε μικρές ομάδες κάθε 24 ώρες.
Δεν ήταν αμέσως σαφές πόσοι από τους 239 ανθρώπους που πιστεύεται ότι κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα θα απελευθερωθούν βάσει της συμφωνίας.
Εναέρια επιτήρηση των κινήσεων στον παλαιστινιακό θύλακα θα επαληθεύει την παύση πυρός στο προβλεπόμενο διάστημα.
Η παύση των εχθροπραξιών αποσκοπεί επίσης στο να επιτραπεί σε φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια – συμπεριλαμβανομένων καυσίμων – να εισέλθουν στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα από την Αίγυπτο.
«Έχουμε σημειώσει κάποια πρόοδο πρόσφατα και εργαζόμαστε σκληρά για να το προωθήσουμε αυτό, αλλά παραμένει μια ασταθής κατάσταση», δήλωσε το Σάββατο ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης υπό τον όρο της ανωνυμίας. Μετά την αρχική δημοσίευση αυτού του άρθρου, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Αντριέν Γουάτσον έγραψε στο Twitter ότι «δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη, αλλά συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να επιτύχουμε μια συμφωνία».
Το περίγραμμα της συμφωνίας συντάχθηκε κατά τη διάρκεια εβδομάδων συνομιλιών στη Ντόχα του Κατάρ, μεταξύ του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Χαμάς, που εκπροσωπούνται έμμεσα από μεσολαβητές του Κατάρ, σύμφωνα με Άραβες και άλλους διπλωμάτες. Ωστόσο, παραμένει ασαφές μέχρι τώρα αν το Ισραήλ θα συμφωνήσει να σταματήσει προσωρινά την επίθεσή του στη Γάζα, υπό την προϋπόθεση ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες.
Ένας εκπρόσωπος της ισραηλινής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον δήλωσε αργά το Σάββατο ότι «δεν πρόκειται να σχολιάσουμε» καμία πτυχή της κατάστασης των ομήρων.
Στα δημόσια σχόλιά του, το Ισραήλ εμφανίζεται ανυποχώρητο, ενώ αναγνωρίζει την πίεση που δέχεται. Την Παρασκευή, ο επικεφαλής του Ισραηλινού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζάτσι Χανέγκμπι είπε στους δημοσιογράφους ότι το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε ομόφωνα ότι μια περιορισμένη κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να λάβει χώρα μόνο μετά από «μια μαζική απελευθέρωση των ομήρων μας… και θα είναι περιορισμένη και σύντομη, γιατί μετά από αυτό θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επίτευξη των πολεμικών μας στόχων».
Νετανιάχου: Δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία
Δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, μέχρι στιγμής, για την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, ενημέρωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ του Σαββάτου.
Διαψεύδοντας «εσφαλμένες αναφορές» περί επικείμενης συμφωνίας για την απελευθέρωση ορισμένων εκ των περίπου 240 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε ότι οι Ισραηλινοί θα ενημερωθούν εφόσον επιτευχθεί τέτοια συμφωνία.
«Όλοι οι Ισραηλινοί συμμετέχουν στην πορεία μαζί σας», είπε απευθυνόμενος σε οικογένειες ομήρων που συμμετείχαν στην πενθήμερη πορεία από το Τελ Αβίβ μέχρι την Ιερουσαλήμ προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των αιχμαλώτων της Χαμάς.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι προσκάλεσε αντιπροσωπεία των οικογενειών σε συνομιλίες με το υπουργικό του συμβούλιο τις επόμενες ημέρες. Δεσμεύτηκε εκ νέου πως το Ισραήλ «θα συνεχίσει να πολεμά μέχρι να καταστραφεί η Χαμάς», αψηφώντας τις διεθνείς πιέσεις για τερματισμό του πολέμου.
Ερωτηθείς σχετικά με το άρθρο γνώμης του προέδρου των ΗΠΑ στην εφημερίδα Washington Post, στο οποίο ο Τζο Μπάιντεν εκφράζει την πεποίθηση πως μετά το τέλος του πολέμου η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να αναλάβει την διακυβέρνηση τόσο της Λωρίδας της Γάζας όσο και της Δυτικής Όχθης, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ εμφανίστηκε επιφυλακτικός. Όπως είναι σήμερα, υποστήριξε ο Νετανιάχου, η Παλαιστινιακή Αρχή είναι «ακατάλληλη» να αναλάβει τη διακυβέρνηση στη Λωρίδα της Γάζας.
Επεσήμανε ότι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς εξακολουθεί να αρνείται να καταδικάσει τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, ενώ ορισμένοι υπουργοί του «πανηγυρίζουν για όσα συνέβησαν». «Είναι αδύνατον να εγκατασταθεί στη Γάζα μια πολιτική κυβέρνηση που υποστηρίζει την τρομοκρατία, ενθαρρύνει την τρομοκρατία, χρηματοδοτεί την τρομοκρατία και εκπαιδεύει για τρομοκρατικές ενέργειες», τόνισε.
Λευκός Οίκος: Δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς
Δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για προσωρινή παύση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε πριν από λίγο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, συμπληρώνοντας πως οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη, αλλά εξακολουθούμε να εργαζόμαστε σκληρά με στόχο να επιτευχθεί», υπογραμμίζει σε δελτίο Τύπου η Έντριεν Γουάτσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.