Το ψυχρό κλίμα μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Όλαφ Σολτς και οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου μπροστά στον Γερμανό καγκελάριο που θεωρήθηκαν άλλο ένα πρωτοφανές «σόου» και επίδειξη δύναμης σχολιάζει εκτενώς ο φιλοκυβερνητικός Τύπος της Τουρκίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος προέδρος υπονόησε εμμέσως πλην σαφώς, ότι η Γερμανία στηρίζει το Ισραήλ, καθώς νοιώθει ενοχές λόγω του Ολοκαυτώματος από τους ναζί. Έκανε μάλιστα λόγο για «ψυχολογία της ενοχής» που δεν αποτελεί «τη σωστή προσέγγιση».
Όπως εξηγεί η Deutsche Welle, οι διατυπώσεις που επέλεξε από το βήμα της καγκελαρίας ήταν πρωτόγνωρες για προσκεκλημένο ηγέτη, αν και θα έπρεπε κατά πολλούς αναλυτές να είναι κάτι περισσότερο από αναμενόμενες.
Πώς σχολίασε ο φιλοκυβερνητικός Τύπος στην Τουρκία
Οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες Sabah, Turkiye, Hurriyet και Aksam προβάλλουν τις αναφορές Ερντογάν για το Ολοκαύτωμα με πρωτοσέλιδους τίτλους, όπως «Εμείς δεν έχουμε στο παρελθόν μας Ολοκαύτωμα», «Όσοι χρωστούν στο Ισραήλ δεν μπορούν να μιλούν ελεύθερα» και ότι «Αν σωπάσουμε δεν θα μπορέσουμε να απολογηθούμε ενώπιον της Ιστορίας».
Περιβάλλουν μάλιστα τα δημοσιεύματά τους με επιθετικές αναφορές ότι έκανε τη δήλωση αυτή «κοιτάζοντας τον Σολτς στα μάτια».
Η φιλοκυβερνητική Yeni Safak επέλεξε να προβάλει ως κεντρικό θέμα τα βίντεο και τις ανακοινώσεις του ισραηλινού στρατού για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Τα εγγόνια του Γκέμπελς», ενώ η Milliyet πιο μετρημένα αναφέρεται μεν στη δήλωση για το Ολοκαύτωμα κατά την επίσκεψη αλλά υποβαθμισμένα με κεντρικό τίτλο: «Σκληρό μήνυμα Ερντογάν στη Δύση από το Βερολίνο: Γιατί δεν βλέπετε τη Γάζα;».
Οι δύο μεγάλες εφημερίδες της αντιπολίτευσης που πρόσκεινται στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), Cumhuriyet και Sozcu, δεν κάνουν καμία αναφορά στα πρωτοσέλιδά τους στην επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ