Το όνομά της είναι Jahalom-«Διαμάντι» στα Εβραϊκά. Πρόκειται για την ειδική μονάδα του Ισραηλινού στρατού που έχει στόχο να εντοπίσει και να καταστρέψει το αποκαλούμενο «μετρό» της Χαμάς, στη Γάζα: Το υπόγειο δίκτυο σηράγγων, μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων που έχει κατασκευάσει εδώ και χρόνια η οργάνωση για να κρύβει όπλα και πυρομαχικά, αλλά και να αντιμετωπίσει τι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Στην μονάδα Jahalom μετέχουν Ισραηλινοί ειδικοί που αποτελούνται στρατιώτες σκληραγωγημένους στη μάχη, αλλά και μηχανικούς, που εκπαιδεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μυστικές εγκαταστάσεις στην έρημο Νεγκέβ. Τα «Διαμάντια» είναι εξοπλισμένα με ραντάρ, γεωτρύπανα και υπερφασματικούς αισθητήρες με τους οποίους μπορούν να εντοπίζουν τις υπόγειες κινήσεις, εξηγεί ο Γιάιρ Γκολάν, πρώην υπαρχηγός του στρατού. «Μόλις η μονάδα βρει μια σήραγγα, έχει στη διάθεσή της μια ολόκληρη σειρά επιλογών, αλλά όχι να μπουν στο τούνελ, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν μοιραίο λάθος. Πρέπει να βρούμε τις εισόδους του τούνελ, να τις κλείσουμε διοχετεύοντας καπνός ή κάτι άλλο σχετικό, ώστε ο εχθρός είτε να βγει ή να τραυματιστεί».
Η μονάδα Jahalom διαθέτει επίσης ρομπότ παρακολούθησης και άλλες τεχνολογίες που επιτρέπουν τη λειτουργία εξ αποστάσεως, όπως δήλωσε Ισραηλινός αξιωματικός, ο οποίος μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας. «Πρόκειται για μια μεγάλη επιχείρηση για να καταλάβουμε όσες περισσότερες σήραγγες μπορούμε, να τις ερευνήσουμε και προφανώς να τις καταστρέψουμε», τονίζει και εξηγεί τις δυσκολίες: «Τα τούνελ είναι κάτω από τα νοσοκομεία, από σχολεία, κάτω από τζαμιά».
Η Χαμάς χρησιμοποιεί τις σήραγγες για επιθέσεις, λαθρεμπόριο και αποθήκευση, λένε πηγές ασφαλείας. Δεκάδες φρεάτια μπορούν να οδηγήσουν το καθένα σε μια σήραγγα βάθους 20 έως 80 μέτρων. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι κατέστρεψε 130 φρεάτια πρόσβασης, αλλά δεν έδωσε πληροφορίες για τις σήραγγες.
«Βόμβες αφρού»
Μηχανικοί λένε πάντως στην «Ναυτεμπορική» ότι χρησιμοποιούνται και ειδικές βόμβες που μετά την έκρηξη, απλώνουν έναν σκληρό αφρό που φράζει τις εισόδους. Υπάρχουν επίσης επανειλημμένες φήμες ότι η μονάδα Jahalom πλημμυρίζει τις σήραγγες. «Το Ισραήλ έχει μεγάλη εμπειρία στην εύρεση και την καταστροφή των τούνελ», δήλωσε ο Κόμπι Μάικλ, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS) στο Τελ Αβίβ. Ομως η Χαμάς έχει κάνει το σύστημα των τούνελ πολύ περίπλοκο. Η εύρεση και η καταστροφή των σηράγγων είναι σαν ένα συνεχές παιχνίδι γάτας με ποντίκι. Η ειδική μονάδα δεν μπορεί να καταστρέψει όλες τις σήραγγες της Χαμάς. «Η σκληρή αλήθεια είναι ότι το βάθος και η κλίμακα των σηράγγων της Χαμάς ξεπεράσουν τις εξειδικευμένες δυνατότητες του Ισραήλ», εκτιμά το Ινστιτούτο Σύγχρονου Πολέμου των ΗΠΑ σε πρόσφατο δοκίμιο για τις υπόγειες εγκαταστάσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι στρατιώτες πιθανότατα θα πρέπει ακόμα να είναι προετοιμασμένοι για ενέδρες κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.
Καθώς οι «μηχανικοί μάχης» ψάχνουν για εχθρούς κάτω από την επιφάνεια, υπάρχει όμως και απειλή από ψηλά. «Οι άνδρες της Χαμάς χρησιμοποιούν drones. Όχι τόσο όσο νομίζαμε, αλλά τα χρησιμοποιούν». Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Χαμάς δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει ένα μικρό drone να εκτοξεύει εκρηκτικά σε μια ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών
Κρυψώνας για τους όμηρους
Ο υπόγειος λαβύρινθος χρησιμεύει επίσης ως κρυψώνα για τους ηγέτες της τρομοκρατικής ομάδας, αλλά και την κράτηση των περίπου 240 ομήρων που απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. «Τους κρατούν στο κέντρο του λαβύρινθου και όχι στις εισόδους των τούνελ», λένε οι ειδικοί. Και ο εντοπισμός των ομήρων, όπως και η απελευθέρωσή τους, είναι η πιο δύσκολη αποστολή της Jahalom. Ενας από τους λίγους ομήρους που αφέθηκαν ελεύθεροι είπε ότι είχε κρατηθεί σε μια σήραγγα με τουλάχιστον άλλα 20 άτομα.
Όσοι άνδρες της Χαμάς έχουν αιχμαλωτιστεί δεν παρείχαν σημαντικές πληροφορίες στο Ισραήλ σχετικά με τα δίκτυα των σηράγγων. «Οι περισσότεροι από αυτούς δεν γνωρίζουν ολόκληρη την πόλη», είπε ο αξιωματικός, προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν μήνες για να καταστραφεί ολόκληρο το υπόγειο δίκτυο της σήραγγας στη Γάζα. «Μερικές φορές έχουμε πληροφορίες για έναν στόχο που μπορεί να φιλοξενεί ομήρους. Αλλά δεν κάνουμε επίθεση εκτός και αν λάβουμε επιβεβαίωση ότι η περιοχή είναι καθαρή», προσθέτει ισραηλινός αξιωματικός.