Δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν καλέσει το Ισραήλ να επιδείξει μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση στον πόλεμο στη Γάζα, υπογραμμίζοντας ότι το δικαίωμα στην αυτοάμυνα δεν σημαίνει συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων. Ορισμένες έχουν μάλιστα προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα διακόπτοντας τις σχέσεις τους ή προχωρώντας άλλες επίσημες διπλωματικές διαμαρτυρίες.
Οι κινήσεις ατές έρχονται καθώς η κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα γίνεται αφόρητη και οι διεθνείς εκκλήσεις για εκεχειρία εντείνονται.
Το Ισραήλ έχει απορρίψει τις εκκλήσεις για προσωρινή κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση ομήρων, αλλά συμφώνησε σε ανθρωπιστικές παύσεις υπό επιλεγμένες συνθήκες.
Η Μπελίζ είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα χώρας, που διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις τακτικές της χώρας, ακολουθώντας αρκετές χώρες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική και ορισμένες στη Λατινική Αμερική.
Το Axios συγκέντρωσε όλες τις χώρες.
Χώρες της Αμερικής
Η Μπελίζ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις ενώ επανέλαβε την έκκλησή της για «άμεση κατάπαυση του πυρός». Αποσύρει τον επίτιμο πρόξενό της στο Τελ Αβίβ και τη διαπίστευσή της για τον πρεσβευτή του Ισραήλ στη χώρα.
Η Χιλή ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ στα τέλη του περασμένου μήνα, επικαλούμενη «απαράδεκτες παραβιάσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου που έχει πραγματοποιήσει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας». Ο πρόεδρος της Χιλής Γκάμπριελ Μπόριτς χαρακτήρισε τις ενέργειες του Ισραήλ δυσανάλογες και παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Η Κολομβία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ τον περασμένο μήνα καταδικάζοντας τους θανάτους αμάχων στη Γάζα.
«Εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού, δεν μπορούμε να είμαστε εκεί», έγραψε στο X σχετικά με την απόφαση ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο.
Η Ονδούρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ υπό το φως της «σοβαρής ανθρωπιστικής κατάστασης» για τους Παλαιστίνιους αμάχους στη Γάζα.
Η Βολιβία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ισραήλ ως απάντηση στις «επιθετικές και δυσανάλογες» επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα.
Η Βολιβία είχε προηγουμένως διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις το 2009 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μάχες στη Γάζα, αλλά τις αποκατέστησε το 2020.
Χώρες της Αφρικής
Η Νότια Αφρική ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ανακαλεί όλους τους διπλωμάτες της από το Τελ Αβίβ «για διαβούλευση».
Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ανέφερε πολλούς λόγους για την κίνηση αυτή, συμπεριλαμβανομένης της «άρνησης της ισραηλινής κυβέρνησης να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο» και των «γενοκτονικών αεροπορικών επιδρομών» κατά των Παλαιστινίων. Η Νότια Αφρική δεν έχει πρεσβευτή στο Ισραήλ από το 2018.
Το Τσαντ ανακάλεσε τον επιτετραμμένο του στο Ισραήλ νωρίτερα αυτό το μήνα.
«Το Τσαντ καταδικάζει την απώλεια ανθρώπινων ζωών πολλών αθώων πολιτών και καλεί για κατάπαυση του πυρός που θα οδηγήσει σε μια μόνιμη λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του Τσαντ.
Χώρες της περιοχής
Η Τουρκία ανακάλεσε επίσης τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ νωρίτερα αυτό το μήνα, επικαλούμενη την «εκτυλισσόμενη ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα» και την άρνηση του Ισραήλ να λάβει υπόψη τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της.
Η κίνηση ακολούθησε την απόφαση του Ισραήλ να ανακαλέσει τους δικούς του διπλωμάτες από την Τουρκία τον περασμένο μήνα για λόγους ασφαλείας.
Η Ιορδανία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ νωρίτερα αυτό το μήνα και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι δημιούργησε μια «άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή» και ότι απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με δήλωση του ιορδανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Υπενθυμίζεται ότι η Ιορδανία εγκαθίδρυσε για πρώτη φορά διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ σε μια ιστορική συνθήκη ειρήνης το 1994.
Η κυβέρνηση του Μπαχρέιν επιβεβαίωσε μια δήλωση του κοινοβουλίου αυτόν τον μήνα ότι ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ και ότι ο πρεσβευτής του Ισραήλ στο Μπαχρέιν επέστρεψε στην πατρίδα του, μετέδωσε το Reuters.
Το Ισραήλ αρνήθηκε ότι ενημερώθηκε για οποιαδήποτε αλλαγή στις σχέσεις και είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ των χωρών ήταν «σταθερές». Το Ισραήλ εκκένωσε την πρεσβεία του στο Μπαχρέιν τον περασμένο μήνα για λόγους ασφαλείας, μαζί με άλλες πρεσβείες στην περιοχή, αναφέρει ο Barak Ravid του Axios.