Skip to main content

Ο Νετανιάχου υπό πίεση διεθνώς, αλλά και στο εσωτερικό του Ισραήλ

EPA/ABIR SULTAN / POOL

Η διεθνής κοινότητα ζητεί από το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση- Αντιδράσεις και μέσα στο Λικούντ

Οι προσπάθειες του Ισραήλ να μειώσει τις απώλειες αμάχων στη Γάζα «δεν είναι επιτυχείς», παραδέχτηκε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS News. «Αυτό επιδιώκουμε: έναν ελάχιστο αριθμό απωλειών αμάχων. Δυστυχώς, οι προσπάθειές μας δεν στέφονται με επιτυχία», σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Κάθε θάνατος αμάχου είναι μια τραγωδία», πρόσθεσε. «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να θέσουμε τους αμάχους εκτός κινδύνου, αλλά οι μαχητές της Χαμάς κάνουν τα πάντα για να τους θέσουν σε κίνδυνο», υποστήριξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. «Ρίχνουμε  φυλλάδια, τους καλούμε στα κινητά τους τηλέφωνα και τους  λέμε: «φύγετε». Και πολλοί το έκαναν», είπε.

Κατά τη στρατιωτική επιχείρηση που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ στη Γάζα σε αντίποινα για την απρόκλητη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, τον θάνατο 1.200 ανθρώπων και την απαγωγή  τουλάχιστον 240 ομήρων, τουλάχιστον 11.500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 4.700 παιδιά.

Αναφορικά με την εισβολή στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, ο Νετανιάχου είπε ότι υπήρχουν «ισχυρές ενδείξεις» ότι όμηροι κρατούνται εκεί από τη Χαμάς. «Αυτός ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα», είπε ο Νετανιάχου.

Ισχυρές πιέσεις

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός αισθάνεται πάντως ήδη την πίεση της διεθνούς κοινότητας, που ζητεί από το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να αποδεχθεί «ανθρωπιστικές παύσεις» για τη χορήγηση βοήθειας στους Παλαιστίνιους αμάχους.

Αλλά και στο εσωτερικό του Ισραήλ, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την απώλεια στήριξης του σημερινού πρωθυπουργού. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στη Haaretz, αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές, το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου θα αποσπούσε μόλις 19 έδρες στο Κοινοβούλιο σε σύγκριση με τις 32  που έχει σήμερα. Ο κυβερνητικός συνασπισμός που ηγείται, θα διέθετε πλέον μόλις 42 έδρες στην Κνέσετ από τις 64 που διαθέτει.

EPA/ATEF SAFADI / POOL

Το έργο της κυβέρνησης υποστηρίζεται μόλις από το 18% των ψηφοφόρων και είναι το χαμηλότερο από τότε που το Ισραηλινό Ινστιτούτο Δημοκρατίας άρχισε να διεξάγει τις έρευνές του το 2003.

Ο Νετανιάχου έχει αλλάξει και την περιβολή του για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του πληθυσμού. «Ο άντρας που είχε κάνει  σήμα κατατεθέν τις μπλε γραβάτες για να θυμίζει το χρώμα της σημαίας του Ισραήλ, άλλαξε την γκαρνταρόμπα του», γράφει η ιταλική La Repoubblica. «Σκούρα πουκάμισα, ανοιχτά στο λαιμό και  ασορτί γιλέκο: λίγο περισσότερο από μια χρωματική παραλλαγή σε σύγκριση με τη στρατιωτική εμφάνιση που υιοθέτησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τις πρώτες ώρες της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου 2022», τονίζει η ιταλική εφημερίδα.

«Ηθοποιός»

Ο Νετανιάχου είναι «ηθοποιός», λέει ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμερτ. «Εχω ασχοληθεί με επτά Αμερικανούς προέδρους. Κανένας από αυτούς δεν πλησιάζει τον Μπίμπι από την άποψη της υποκριτικής. Ούτε καν ο Ρόναλντ Ρίγκαν, ο οποίος στην πραγματικότητα πήγε στην πολιτική μετά από μια μέτρια καριέρα στο Χόλιγουντ», λέει ο Ολμερτ, ο οποίος το 2008 αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω ενός σκανδάλου διαφθοράς, που τελικά τον οδήγησε στη φυλακή για 16 μήνες. Διάδοχός του ήταν ο Μπένιαμίν  Νετανιάχου.

Ο κόσμος του Νετανιάχου άλλαξε βέβαια τις τελευταίες 40 μέρες. Όταν κάτσει η σκόνη του πολέμου, θα χρειαστούν ολόκληροι τόμοι για να εξηγηθεί τι και πόσο έχει αλλάξει στο Ισραήλ. Και πώς θα εκδικηθεί αυτή η πληγωμένη και αποφασισμένη χώρα. Το ίδιο ερώτημα μπορεί να τεθεί και για τον άνθρωπο που ήταν σχεδόν η ενσάρκωσή του  Ισραήλ τα τελευταία 20 χρόνια.

«Για πολλούς Ισραηλινούς, δεν υπάρχει πρόσωπο στο Ισραήλ αυτή τη στιγμή πιο απεχθές από τον Νετανιάχου», λέει στην Ναυτεμπορική Ισραηλινή δημοσιογράφος, που επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα. «Οχι μόνο για τις παραβιάσεις της ασφάλειας που οδήγησαν στην τρομοκρατική  επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Αλλά και για την άρνηση ανάληψης ευθύνης για ό,τι συνέβη, σε αντίθεση με ό,τι έγινε από τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και των Μυστικών Υπηρεσιών. Το λένε τα δημοσιεύματα των εφημερίδων και τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ, αλλά και η διάθεση του κόσμου. Συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφόρων που τον στηρίζουν εδώ και χρόνια», τονίζει η ισραηλινή δημοσιογράφος.

Πριν από λίγες μέρες, το σπίτι του στην Ιερουσαλήμ όπου ζει ο Νετανιάχου από την αρχή του πολέμου, περικυκλώθηκε από διαδηλωτές που ζητούσαν την παραίτησή του.

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να ανακόψει την κριτική εγκαινιάζοντας μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας για τη διαχείριση του πολέμου: η πιο σημαντική, αναγκαστική είσοδος ήταν αυτή του πρώην αρχηγού της αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντς. Αν και «οι δυο τους, για να το πούμε ξεκάθαρα, μισούν ο ένας τον άλλον».

«Το Ισραήλ έρχεται πρώτο», ήταν η απάντηση του Γκαντς σε όσους, το βράδυ της ανακοίνωσης, του ζήτησαν να λογοδοτήσει για την επιλογή του. Μέχρι στιγμής η ένταση έχει εμφανιστεί σε μερικές περιπτώσεις, αλλά συνολικά έχει παραμείνει στο παρασκήνιο, λόγω της ανάγκης «να κερδίσουμε τον πόλεμο και να εξολοθρεύσουμε τη Χαμάς». Αλλά είναι θέμα χρόνου να υπάρξει έκρηξη στην κυβέρνηση…

Αντιδράσεις και μέσα στο Λικούντ

Δεν είναι όμως μόνο ο Γκαντς που απειλεί τον «Μπίμπι τον μάγο», όπως αποκαλούν εδώ και καιρό τον Νετανιάχου λόγω της ικανότητάς του να παραμένει πάντα «καβάλα στο άλογο», παρά τις διώξεις εναντίον του για διαφθορά.

Και στις τάξεις του Λικούντ, η αναταραχή είναι ολοένα και πιο εμφανής: οι επικρίσεις του Νετανιάχου – τουλάχιστον δύο φορές- εναντίον των στρατιωτικών ηγετών, έχουν βαρύνει το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματός του. Ισραηλινοί  δημοσιογράφοι υποστηρίζουν μάλιστα ότι ο διάδοχός του στο κόμμα θα είναι Γκιλάντ Ερντάν, ο  Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ και  πρώην άνθρωπος του Νετανιάχου.

EPA/ABIR SULTAN / POOL

«Ολοι περιμένουν ότι ο Ερντάν θα είναι αυτός που θα ρίξει επίσημα το γάντι στον Νετανιάχου. Αλλά ουδείς αμφιβάλλει ότι τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο παιχνίδι που θα ανοίξει τη στιγμή που τα όπλα θα σιγήσουν στη Γάζα, θα είναι ο Γκάντς.

Στο προσκήνιο ο Γκαντς

Ο 64χρονος Γκάντς, πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, μπήκε στην πολιτική από το 2018. «Είναι η φυσική επιλογή όσων ζητούν ασφάλεια και δεν εμπιστεύονται πλέον τον Μπίμπι. «Μέχρι στιγμής πάντως, ο Γκαντς, αν και κέρδισε μια φορά στις κάλπες τον Νετανιάχου και πλησίασε πολύ κοντά τουλάχιστον τρεις φορές, δεν κατάφερε ποτέ πραγματικά να τον περάσει. Τώρα, ωστόσο, οι δημοσκόποι προβλέπουν ότι οι ψηφοφόροι θα δώσουν στον Γκαντς την νίκη που πάντα επιθυμούσε.

«Η επιλογή του Γκαντς να ενταχθεί στο υπουργικό συμβούλιο έκτακτης ανάγκης, όπως του ζήτησε ο Νετανιάχου, παρά την αντιπαλότητά τους, θεωρείται χειρονομία ενότητας και ευθύνης», τονίζει  η ισραηλινή δημοσιογράφος στην «Ναυτεμπορική».