Υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του Ισραήλ είναι το λιμάνι της Γάζας, το οποίο μέχρι τώρα χρησιμοποιούσε η Χαμάς, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού της χώρας που αναφέρει ότι στο σημείο επιχείρησαν οι δυνάμεις της ομάδας ειδικών αποστολών Shayetet 13 με την υποστήριξη τανκς και μηχανικών.
Ο ισραηλινός στρατός πρόσθεσε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση χρησιμοποιούσε την περιοχή «ως κέντρο εκπαίδευσης για τις θαλάσσιες δυνάμεις καταδρομέων με στόχο να σχεδιαστούν και να εκτελεστούν θαλάσσιες ναυτικές επιθέσεις».
https://twitter.com/IDFSpokesperson/status/1725084345596088498?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1725084345596088498%7Ctwgr%5Efc5c0993e808c3828dd42975925fa3f30457c08e%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.haaretz.com%2Fisrael-news%2F2023-11-16%2Fty-article-live%2Fbiden-war-wont-end-until-hamas-destroyed-un-calls-for-urgent-cease-fire-in-gaza%2F0000018b-d5f5-df9a-ab8b-dffd41030000
Στο λιμάνι εντόπισαν περίπου δέκα φρεάτια τούνελ και τα κατέστρεψαν. Παράλληλα, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τέσσερα κτίρια που χρησιμοποιούσε η Χαμάς για να στεγάσει τις υποδομές της.
«Οι δυνάμεις εξολόθρευσαν δέκα τρομοκράτες και εκκαθάρισαν όλα τα κτίρια στην περιοχή των αποβάθρων», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.
Αφού δήλωσε ότι περικύκλωσε το βόρειο τμήμα του θύλακα, ο στρατός του Ισραήλ υποστηρίζει ότι διεξάγει μάχες στην καρδιά της πόλης της Γάζας και έχει ανακοινώσει τις τελευταίες ημέρες ότι πήρε τον έλεγχο πολλών κυβερνητικών κτιρίων της ισλαμιστικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων του κοινοβουλίου και της στρατονομίας.
Η ισλαμιστική οργάνωση υποβάθμισε την ανακοίνωση αυτή κάνοντας λόγο για «κενά» κτίρια.
Τα ισραηλινά στρατεύματα επεμβαίνουν επίσης στα νοσοκομεία της Γάζας, τα οποία το Ισραήλ υποστηρίζει ότι χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς ως κρυψώνες για όπλα και ως κέντρα διοίκησης.
Η ομάδα ειδικών αποστολών Shayetet 13
Η Shayetet 13 είναι ένα εξειδικευμένο τμήμα του ισραηλινού ναυτικού. Οι καταδρομείς της επιχειρούν και στα τρία μέτωπα: στην ξηρά, στον αέρα και στη θάλασσα.
Οι δυνάμεις της λαμβάνουν πρόσθετη εκπαίδευση που υπερβαίνει την τακτική εκπαίδευση και συνδυάζει «μακρά και ολοκληρωμένη εκπαίδευση πεζικού με εξειδίκευση στον θαλάσσιο πόλεμο, τις καταδύσεις και τη λειτουργία ειδικών σκαφών», σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.
Η μονάδα χωρίζεται σε τρεις ομάδες, με την ομάδα επιδρομών να είναι η μεγαλύτερη και πιο εξέχουσα. Διαθέτει επίσης υποβρύχιες ομάδες που αποτελούνται από δύτες και ομάδες που δρουν πάνω από το νερό πραγματοποιώντας χερσαίες επιθέσεις από πλοία του πολεμικού ναυτικού.
Η μονάδα ειδικεύεται στην εκτέλεση αποστολών που περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών, τη συλλογή θαλάσσιων πληροφοριών, την διεξαγωγή επιχειρήσεων δολιοφθοράς, τη διάσωση ομήρων στη θάλασσα.
Έχει εμπλακεί σε πολλές μυστικές επιχειρήσεις που είναι υψίστης σημασίας για την ασφάλεια του Ισραήλ.
Θεωρείται μία από τις κορυφαίες μονάδες ειδικών δυνάμεων στον κόσμο και έχει συγκριθεί με την αμερικανική μονάδα SEAL.
Δεν είναι σαφές πόσα άτομα ανήκουν στη μονάδα. Είναι όμως γνωστό ότι χιλιάδες Ισραηλινοί υποβάλλουν αίτηση για ένταξη στη μονάδα και κάθε χρόνο επιλέγονται λιγότεροι από 40.
Τα μέλη της μονάδας υπηρετούν για τουλάχιστον 6,5 χρόνια. Η θητεία είναι μεγαλύτερη από ό,τι ισχύει για τις υπόλοιπες στρατεύσεις. Το Ισραήλ απαιτεί από κάθε κάτοικο άνω των 18 ετών να υπηρετεί στις ένοπλες δυνάμεις του, ανεξαρτήτως φύλου. Ωστόσο, οι άνδρες υπηρετούν τουλάχιστον 32 μήνες και οι γυναίκες 24 μήνες.