Μικρά βήματα μπροστά αλλά και «νάρκες» είχε η συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Κίνας. Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν σε μια σειρά θεμάτων, με τις δύο πλευρές να κάνουν λόγο για μία πολύ παραγωγικη συνάντηση.
Η συνάντηση φάνηκε να κινείται σε θετικό κλίμα, αν και τα μεγάλα «αγκάθια» στις σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν. Για παράδειγμα, δεν υπήρξε καμία ένδειξη προόδου στα «μεγάλα» ζητήματα όπως οι περιορισμοί των ΗΠΑ στις εξαγωγές μικροτσίπ, οι δασμοί ή οι εντάσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου κινεζικά και αμερικανικά πλοία και αεροσκάφη είχαν μια σειρά από προκλητικά συναπαντήματα.
«Είμαστε σε μια ανταγωνιστική σχέση, Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Μπάιντεν μετά την συνάντηση. «Αλλά η ευθύνη μου είναι να το κάνω αυτό λογικό και διαχειρίσιμο, ώστε να μην οδηγήσει σε σύγκρουση. Αυτό είναι το ζητούμενο».
Από την πλευρά του, ο Σι προσπάθησε να περιορίσει τις ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται σε μια πορεία προς στρατιωτική σύγκρουση, λέγοντας ότι η Κίνα δεν θα κάνει ούτε θερμό ούτε ψυχρό πόλεμο σε οποιαδήποτε χώρα.
Διακρίνεται επομένως μια καλή διάθεση παρά την «απόσταση» μεταξύ των δύο χωρών, η οποία όμως αμαυρώθηκε από ένα σχόλιο του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αποκάλεσε ξανά τον Κινέζο ομόλογό του «δικτάτορα», με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών να αντιδράει άμεσα κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά εσφαλμένο» χαρακτηρισμό που συνιστά ανεύθυνη πολιτική χειραγώγηση.
Πάντως, απαντώντας σε ερώτηση για το αν εμπιστεύεται τον Σι, ο Μπάιντεν δήλωσε: «Εμπιστεύομαι αλλά επαληθεύω, όπως λέει ένα παλιό ρητό. Εκεί είμαι».
Την ίδια ερώτηση φαίνεται ότι δέχθηκε και ο Κινέζος πρόεδρος, ο οποίος όμως θέλησε να την παρακάμψει. Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του ABC News, Σελίνα Γουάνγκ, έκανε μια ερώτηση στον Σι στα μανδαρινικά, ρωτώντας τον Κινέζο ηγέτη εάν εμπιστεύεσαι τον Μπάιντεν. Ο Σι, σύμφωνα πάντα με την Γουάνγκ, «έβγαλε το ακουστικό που φορούσε για την μετάφραση για να ακούσει την ερώτηση, την κοίταξε, αλλά δεν απάντησε».