Επί της αρχής, φέρεται να έχει συμφωνήσει η Χαμάς, σε μια πρόταση για την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 γυναικών και παιδιών μεταξύ των περίπου 240 ξένων και ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, σύμφωνα με Άραβα διπλωμάτη που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων.
Σε αντάλλαγμα, όπως αναφέρει η Washington Pots, το Ισραήλ θα συμφωνήσει σε παύση των συγκρούσεων για τρεις έως πέντε ημέρες, αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και απελευθέρωση απροσδιόριστου αριθμού γυναικών και παιδιών που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.
Εν μέσω αναφορών ότι η συμφωνία – για ορισμένους τουλάχιστον όρους- είναι κοντά, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη πέρασαν μεγάλο μέρος της Τετάρτης περιμένοντας απάντηση από το Ισραήλ, όπου οι εσωτερικές συζητήσεις λέγεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων με το Ισραήλ και την κυβέρνηση του Κατάρ, η οποία λειτουργεί ως μεσολαβητής για τη Χαμάς.
Ωστόσο, ο Άραβας διπλωμάτης και άλλοι που έχουν γνώση των συνομιλιών προειδοποίησαν ότι η υπό συζήτηση διευθέτηση θα μπορούσε να καταρρεύσει, όπως και άλλες μέχρι τώρα.
“Σε γενικές γραμμές”
Το σημερινό περίγραμμα έχει συμφωνηθεί μόνο “σε γενικές γραμμές”, δήλωσε ο διπλωμάτης. “Θα πρέπει να έχουμε απάντηση σήμερα”, δήλωσε Αν το απορριφθεί, τότε θα ξαναρχίσουμε από την αρχή”.
Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι θα κρατήσει ομήρους Ισραηλινούς στρατιωτικούς, οι οποίοι εκτιμάται ότι ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες, προφανώς για να χρησιμοποιηθούν σε ξεχωριστές ανταλλαγές με Παλαιστίνιους μαχητές που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.
Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλα μέλη του πολεμικού του υπουργικού συμβουλίου αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Μιλώντας σε στρατιωτικό φυλάκιο στο νότιο Ισραήλ, ο Νετανιάχου δήλωσε: “Δεν υπάρχει μέρος στη Γάζα που δεν θα φτάσουμε. Δεν υπάρχει καμία κρυψώνα, κανένα καταφύγιο, κανένα καταφύγιο για τους δολοφόνους της Χαμάς. … Οι όμηροι θα απελευθερωθούν και η Χαμάς θα καταστραφεί”.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν, αφού μίλησε ξανά την Τρίτη με τον Νετανιάχου, δήλωσε στους δημοσιογράφους σχετικά με την πιθανότητα απελευθέρωσης των ομήρων ότι ” συνομιλώ με τους εμπλεκόμενους κάθε μέρα. Πιστεύω ότι θα συμβεί”. Ερωτηθείς αν έχει κάποιο μήνυμα για τις οικογένειες που περιμένουν νέα για τους αιχμαλώτους, εννέα από τους οποίους πιστεύεται ότι είναι Αμερικανοί πολίτες, μαζί με έναν μόνιμο κάτοικο των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν απάντησε: “Κάντε υπομονή. Ερχόμαστε”.