Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε την Τετάρτη για επείγουσες και παρατεταμένες ανθρωπιστικές παύσεις στις μάχες μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστίνιων μαχητών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας για “επαρκή αριθμό ημερών”, ώστε να επιτραπεί η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια.
Το 15μελές συμβούλιο ξεπέρασε ένα αδιέξοδο, στο οποίο είχαν σημειωθεί τέσσερις ανεπιτυχείς προσπάθειες ανάληψης δράσης τον περασμένο μήνα, για να υιοθετήσει ένα ψήφισμα που ζητά επίσης την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Βρετανία, οι οποίες ασκούν βέτο στο Συμβούλιο, απείχαν από την ψηφοφορία της Τετάρτης επί του ψηφίσματος που συνέταξε η Μάλτα. Τα υπόλοιπα 12 μέλη ψήφισαν υπέρ.
Η Ρωσία απέτυχε σε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής να τροποποιήσει το ψήφισμα ώστε να συμπεριλάβει μια έκκληση για άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία που θα οδηγήσει σε παύση των εχθροπραξιών.
Το αδιέξοδο του Συμβουλίου επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στο αν θα ζητηθεί ανθρωπιστική παύση ή κατάπαυση του πυρός. Η παύση θεωρείται γενικά λιγότερο επίσημη και συντομότερη από την κατάπαυση του πυρός, η οποία πρέπει να συμφωνηθεί από τα εμπόλεμα μέρη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποστηρίξει την παύση, ενώ η Ρωσία έχει πιέσει για κατάπαυση του πυρός.
Το ψήφισμα της Τετάρτης δεν καταδικάζει επίσης τις ενέργειες της Χαμάς – ένα σημείο διαφωνίας για τον σύμμαχο του Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, και τη Βρετανία.
Το Συμβούλιο ζήτησε “επείγουσες και παρατεταμένες ανθρωπιστικές παύσεις και διαδρόμους σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας για επαρκή αριθμό ημερών, ώστε να καταστεί δυνατή… η πλήρης, ταχεία, ασφαλής και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση”.
Συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο- Προστασία των αμάχων και ιδίως των παιδιών
Ήταν η πέμπτη απόπειρα του Συμβουλίου να αναλάβει δράση από τότε που οι μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και κρατώντας 240 ανθρώπους ομήρους. Το Ισραήλ ορκίστηκε να εξαλείψει τη Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα, πλήττοντας τον θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων από αέρος, επιβάλλοντας πολιορκία και εισβάλλοντας με στρατιώτες και τανκς.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας προσπάθησε τέσσερις φορές μέσα σε δύο εβδομάδες τον Οκτώβριο να δράσει. Η Ρωσία απέτυχε δύο φορές να συγκεντρώσει τις ελάχιστες απαιτούμενες ψήφους, οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο σε ψήφισμα που είχε συνταχθεί από τη Βραζιλία και η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο σε ψήφισμα που είχαν συντάξει οι ΗΠΑ.
Το ψήφισμα που εγκρίθηκε την Τετάρτη απαιτεί τη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, ιδίως την προστασία των αμάχων, ιδίως των παιδιών. Καλεί επίσης όλα τα μέρη να μην στερήσουν από τους αμάχους στη Γάζα τις βασικές υπηρεσίες και την ανθρωπιστική βοήθεια που χρειάζονται για την επιβίωσή τους, χαιρετίζει τις αρχικές, περιορισμένες παραδόσεις βοήθειας αλλά ζητά να αυξηθούν.
Στον απόηχο του αδιεξόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας τον περασμένο μήνα, η Γενική Συνέλευση των 193 μελών του ΟΗΕ υιοθέτησε στις 28 Οκτωβρίου -με 121 ψήφους υπέρ- ένα ψήφισμα που συντάχθηκε από αραβικά κράτη, το οποίο ζητούσε άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία και απαιτούσε πρόσβαση βοήθειας στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας και προστασία των αμάχων.
Πηγή: Reuters