Skip to main content

Γάζα: Περνάει από τη Ράφα το πρώτο φορτηγό με καύσιμα

Στιγμιότυπο από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα. REUTERS/Hadeer Mahmoud

Θα χρησιμοποιηθούν στα φορτηγά του ΟΗΕ για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας

Φορτηγό που μετέφερε καύσιμα περνάει από την Αίγυπτο προς την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα, σύμφωνα με αιγυπτιακά τοπικά μέσα ενημέρωσης και δύο πηγές ασφαλείας.

Μαρτυρίες από το σημείο αναφέρουν ότι άλλα δύο φορτηγά είναι παρατεταγμένα και περιμένουν να περάσουν τη συνοριακή διάβαση μετά το πρώτο.

Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν προειδοποιήσει τις τελευταίες ημέρες ότι θα πρέπει να σταματήσουν τις ανθρωπιστικές τους επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της διανομής βοήθειας στη Γάζα, καθώς τα αποθέματα καυσίμων της έχουν εξαντληθεί πλήρως.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι το Ισραήλ επέτρεψε τις αποστολές καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας, με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων  του ΟΗΕ (UNOCHA), να διευκρινίζει ότι τα καύσιμα θα «χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη λειτουργία φορτηγών για τη διανομή εισερχόμενης ανθρωπιστικής βοήθειας».

Πρόκειται για την πρώτη φορά που το Ισραήλ επιτρέπει να περάσουν καύσιμα στον παλαιστινιακό θύλακα μετά την αιματηρή εισβολή της μαχητικής ομάδας Χαμάς στο έδαφός του, στις 7 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, είναι η μόνη είσοδος ή έξοδος από τον θύλακα που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ. Από το πέρασμα περνάνε από τις 21 Οκτωβρίου φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά το Ισραήλ είχε αρνηθεί να επιτρέψει την παράδοση καυσίμων υποστηρίζοντας ότι θα φτάσουν στα χέρια της Χαμάς.