Skip to main content

Λίβανος: Φόβοι για κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Τουλάχιστον 88 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον νότιο Λίβανο

Ο επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) εξέφρασε σήμερα τον φόβο ότι θα εντατικοποιηθούν οι συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, με φόντο τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο στρατηγός Αρόλδο Λάθαρο Σάενθ είπε ότι ανησυχεί για την κατάσταση στον νότιο Λίβανο και «την πιθανότητα οι εχθροπραξίες να επεκταθούν και να εντατικοποιηθούν». «Προτεραιότητα της UNIFIL προς το παρόν είναι να εμποδίσει την κλιμάκωση, να διαφυλάξει τη ζωή των αμάχων και την ασφάλεια των κυανόκρανων που προσπαθούν να παρέμβουν», υπογράμμισε.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε ο Σάενθ στη Βηρυτό με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι.

Από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, στις 7 Οκτωβρίου, σχεδόν καθημερινά ο ισραηλινός στρατός και ένοπλες οργανώσεις –κυρίως η Χεζμπολάχ– ανταλλάσσουν πυρά στα σύνορα. Θέσεις της UNIFIL έχουν πληγεί κατ’ επανάληψη από τους βομβαρδισμούς. Στα τέλη Οκτωβρίου μια οβίδα έπεσε στο γενικό επιτελείο της στη Νακούρα και ένας κυανόκρανος τραυματίστηκε ελαφρά από βλήμα κοντά στη μεθοριακή κοινότητα Χούλα.

Τουλάχιστον 88 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον νότιο Λίβανο, εκ των οποίων οι 65 ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ και τουλάχιστον 10 ήταν άμαχοι – μεταξύ αυτών και ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου. Από την ισραηλινή πλευρά, οι νεκροί είναι εννέα, έξι εκ των οποίων ήταν στρατιώτες.

Ο στρατηγός Λάθαρο Σάενθ είπε ότι ο ρόλος της UNIFIL «παραμένει κρίσιμης σημασίας και στόχος της είναι να εμποδίσει οποιαδήποτε κλιμάκωση», υπογραμμίζοντας ότι είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί η απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η απόφαση αυτή, με την οποία μπήκε τέλος στον πόλεμο του 2006 μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, προβλέπει ότι μόνο ο λιβανέζικος στρατός θα δρα στο έδαφος της χώρας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP