Skip to main content

Πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς: Τα αποκεφαλισμένα μωρά και άλλα fake news

Φωτοβολίδες εκτοξεύονται από τις δυνάμεις του Ισραήλ πάνω από την πόλη της Γάζας, 6 Νοεμβρίου 2023. Φωτ. REUTERS/Mohammed Al-Masri

Tα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - και όχι μόνο - έχουν δημιουργήσει μια ομίχλη πληροφοριών που ξεπερνά κάθε άλλη φορά

H αλήθεια-και -αυτού του πολέμου κρύβεται καλά. Καθ’ όλο το διάστημα της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Γάζας, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν δημιουργήσει μια ομίχλη πληροφοριών που ξεπερνά όλες τις πρηγούμενες φορέw και διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες και το παγκόσμιο κοινό βλέπουν τη σύγκρουση, ενώ πυροδοτει μίσος και άσκηση βίας εναντίον αθώων. |

Διεθνή Μέσα ενημέρωσης, όπως η Washington Post , BBC, Financial Times, Guardian, thenationalnews.com, έχουν καταγράψει -δήθεν-ειδήσεις που έχουν καταρριφθεί στην συνέχεια.

Αναλυτικά:

 -Ο ισχυρισμός ότι η Χαμάς αποκεφάλισε μωρά στο Kfar Azza, ένα κιμπούτς κοντά στα νότια σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα φαίνεται να προήλθε από ένα ισραηλινό ρεπορτάζ την Τρίτη, επόμενη ημέρα της επίθεσης της Χαμάς.

Την Τετάρτη, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού φάνηκε να επικυρώνει το δημοσίευμα, με εκπρόσωπο να δηλώνει ότι η Χαμάς αποκεφάλισε μωρά στο Kfar Azza, ένα κιμπούτς κοντά στα νότια σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν αρχικά εμφανίστηκε να προωθεί την ιστορία σε συνάντηση με ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας. “Το κάνω αυτό εδώ και πολύ καιρό, ποτέ δεν πίστευα πραγματικά ότι θα έβλεπα … έχω επιβεβαιώσει, εικόνες τρομοκρατών που αποκεφαλίζουν παιδιά”, είπε.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης επανόρθωσε αργότερα λέγοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόταν σε δημόσιες δηλώσεις αξιωματούχων και σε αναφορές των μέσων ενημέρωσης και ότι δεν είχε δει στην πραγματικότητα τις φωτογραφίες.

Λιγότερο από μια μέρα αργότερα, η ισραηλινή κυβέρνηση έκανε πίσω. «Υπήρξαν περιπτώσεις μαχητών της Χαμάς που προχώρησαν σε αποκεφαλισμούς και άλλες φρικαλεότητες τύπου ISIS», σύμφωνα με δήλωση στο CNN. «Ωστόσο, δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε εάν τα θύματα ήταν άνδρες ή γυναίκες, στρατιώτες ή πολίτες, ενήλικες ή παιδιά».

– 24 ώρες μετά την επίθεση της Χαμάς, το hashtag “TraitorsFromWithin” έγινε trend στο X, Ορισμένα threads στα εβραϊκά υποστήριξαν ότι στο συνοριακό φράχτη είχαν εγκατασταθεί εργάτες που ήταν Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ, ενώ άλλα ισχυρίστηκαν ότι η επίθεση ενορχηστρώθηκε για να προχωρήσει η ειρηνευτική συμφωνία Ισραήλ – Σαουδικής Αραβίας.
Οι ισχυρισμοί ότι η επίθεση οφείλεται σε συνεννόηση μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, φυσικά ήταν ψευδής.

-Ένα φωνητικό στο WhatsApp που υποτίθεται ότι είχε εμπιστευτικές πληροφορίες κυκλοφόρησε στις 13 Οκτωβρίου, σε εκατοντάδες ομαδικές συνομιλίες στο Ισραήλ. Υποτίθεται ότι ο ισραηλινός στρατός σχεδιαζόταν μια ακόμη “μάχη που δεν έχουμε ξαναζήσει”, όπως ανέφερε γυναίκα στα εβραϊκά, προειδοποιώντας τους πολίτες να προετοιμαστούν να χάσουν την πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό και υπηρεσίες διαδικτύου για μια εβδομάδα.

Οι Ισραηλινοί σε όλη την χώρα έσπευσαν στις τράπεζες και στα παντοπωλεία. Αλλά το μήνυμα, όπως διευκρίνισε ο στρατός ώρες αργότερα στο Χ ήταν ψευδές.

-Λογαριασμός υπέρ της Χαμάς με την ονομασία Gaza Now μοιράστηκε μια φωτογραφία που υποτίθεται ότι ο πρώην αριστερός πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ εγκατέλειπε τη χώρα.

Η φωτογραφία δεν είχε ημερομηνία και τον έδειχνε στην παραλαβή αποσκευών σε ένα αεροδρόμιο

Ο λογαριασμός Gaza Now είχε αναδημοσιεύσεις την φωτο από Εβραίο Ισραηλινό influencer που υποστηρίζει την ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου και είχε μοιραστεί το περιεχόμενο για να επικρίνει την αριστερά Ο influencer ζήτησε τελικά συγγνώμη στο X.

-Ένα μακάβριο βίντεο που διαδόθηκε στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έδειχνε ένα νεαρό κορίτσι να πυρπολείται από όχλο, για το οποίο οι χρήστες ισχυρίστηκαν ότι ήταν έργο της Χαμάς. Το υλικό στην πραγματικότητα, ήταν από περιστατικό του 2015 στη Γουατεμάλα.

-Ένας λογαριασμός μοιράστηκε ένα βίντεο που υπονοούσε ψευδώς ότι Παλαιστίνιοι προσποιούνταν τους τραυματίες στη Γάζα.Το υλικό ήταν στην πραγματικότητα από μια έκθεση του 2017 σχετικά με έναν καλλιτέχνη μακιγιάζ που εργάζεται σε παλαιστινιακές ταινίες και με φιλανθρωπικές οργανώσεις.

-Ένας μαυροντυμένος μαχητής της Χαμάς σηκώνει στους ώμους του έναν φορητό εκτοξευτή ρουκετών και πυροβολεί. Δευτερόλεπτα αργότερα, ένα ισραηλινό επιθετικό ελικόπτερο Apache εκρήγνυται μέσα σε μια καταιγίδα φωτιάς.

Πρόκειται για ένα βίντεο που δήθεν δείχνει τη μανία και την ένταση των συγκρούσεων πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο είχε προβληθεί εκατοντάδες χιλιάδες φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μόνο που δεν είναι έτσι.

Παρά τους ισχυρισμούς για την αυθεντικότητά του, η σκηνή είναι στην πραγματικότητα παρμένη από ένα βιντεοπαιχνίδι, το Arma 3, το οποίο δημιουργεί προσομοιώσεις σκηνών μάχης με εκπληκτική ακρίβεια.

-Βίντεο στο Facebook και το X δεν δείχνει Ιρλανδούς οπαδούς ποδοσφαίρου να κυματίζουν παλαιστινιακές σημαίες αλλά  υποστηρικτές δύο μαροκινών ομάδων.

-Ένα άλλο βίντεο στο X στο οποίοι φέρεται η Χαμάς να αιχμαλωτίζει Ισραηλινούς στρατηγούς δείχνει στην πραγματικότητα τη σύλληψη των αυτονομιστών ηγετών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από την υπηρεσία ασφαλείας του Αζερμπαϊτζάν.

-Η φωτογραφία ενός αεροσκάφους γεμάτου με Ισραηλινούς που επιστρέφουν στην πατρίδα τους για να καταταγούν στο στρατό είναι ψεύτικη. Δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη και ένα στοιχείο που προδίδει την κατασκευή είναι τα χέρια των επιβατών με έξι δάχτυλα.

-Ένα άλλο κλιπ με ένα αιωροπτεριστή της Χαμάς που σκοτώθηκε μετά τη συντριβή του σε ηλεκτροφόρα καλώδια και δημοσιεύτηκε στο Reddit είναι στην πραγματικότητα ένα τραγικό ατύχημα στην Κίνα που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο YouTube πριν από τρεις μήνες. Η ανάρτηση διαγράφηκε αργότερα από τον χρήστη, αφού άλλοι χρήστες του Reddit δήλωσαν ότι ήταν ανακριβής.

-Πλάνα στο TikTok από κτίρια στη Γάζα που περιβάλλονται από καπνό και φλόγες είναι στην πραγματικότητα φωτγραφία οπαδών ποδοσφαίρου στο Αλγέρι που πανηγυρίζουν μια νίκη με φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα.

-Ένα βίντεο που αναρτήθηκε από  δεξιό influencer της Μαλαισίας, τον Ian Miles Cheong, και το οποίο προβλήθηκε πάνω από 12 εκατομμύρια φορές, ισχυρίστηκε ότι δείχνει τη Χαμάς να πηγαίνει πόρτα-πόρτα κυνηγώντας Ισραηλινούς. “Φανταστείτε να συνέβαινε αυτό στη γειτονιά σας, στην οικογένειά σας”, έγραψε. Στην πραγματικότητα πρόκειται για πλάνα της ισραηλινής αστυνομίας που πραγματοποιεί έφοδο σε ένα σπίτι.

-Άλλες αναρτήσεις αναδημοσιεύουν γνήσια πλάνα από τη Γάζα, αλλά από προηγούμενες συγκρούσεις πριν από μήνες ή και χρόνια.

naftemporiki.gr