Προ επτά ετών, ο Ντέιβιντ Κάμερον εγκατέλειψε την Ντάουνινγκ Στριτ, έχοντας χάσει το στοίχημα του Brexit, μετά το δημοψήφισμα που ο ίδιος είχε προκηρύξει – παρόλο που ο ίδιος είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε.
Λίγους μήνες αργότερα η πολιτική του σταδιοδρομία φάνηκε να ολοκληρώνεται, μετά την παραίτησή του από βουλευτής, εν μέσω κατηγοριών από τους αντιπάλους του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Υποστηρικτές του Brexit του καταλόγισαν, δε, ότι δεν εφάρμοσε μια σωστή στρατηγική για την προετοιμασία της βρετανικής εξόδου από την Ε.Ε.
Σε μια απροσδόκητη επιστροφή, ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι από σήμερα ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, κατόπιν απόφασης του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, μια κίνηση που είδε με θετικό μάτι η κεντρώα πτέρυγα των Τόρις. Στον αντίποδα, για τους επικριτές του Σούνακ, ο διορισμός του Κάμερον είναι μια κίνηση απόγνωσης, την ώρα που το κόμμα του έχει μείνει πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις.
«Αν και μπορεί να διαφώνησα με κάποιες μεμονωμένες αποφάσεις, είναι σαφές για εμένα ότι ο Ρίσι Σούνακ είναι ένας ισχυρός και ικανός πρωθυπουργός, ο οποίος επιδεικνύει υποδειγματική ηγεσία σε μια δύσκολη στιγμή», είπε ο Κάμερον σε δήλωσή του μετά τον διορισμό του.
https://twitter.com/David_Cameron/status/1724009967697514558
Ο νεότερος πρωθυπουργός σε δύο αιώνες
Ο Κάμερον έγινε ο νεότερος πρωθυπουργός της Βρετανίας σε διάστημα δύο αιώνων μετά τις εκλογές του 2010, οπότε ετέθη επικεφαλής της πρώτης κυβέρνησης συνασπισμού του Ηνωμένου βασιλείου μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατηγορήθηκε ωστόσο πως αποξένωσε ορισμένα στελέχη από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος, ειδικά αυτούς που ήθελαν τη Βρετανία να βγει από την Ε.Ε., καθώς προσπαθούσε να εκσυγχρονίσει την ατζέντα των Συντηρητικών.
Απόγονος του βασιλιά Γουλιέλμου 4ου, απόφοιτος του Κολλεγίου Ιτον και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο Κάμερον κατηγορήθηκε ότι βρισκόταν εκτός πραγματικότητας όταν η κυβέρνησή του εφάρμοσε σειρά μέτρων λιτότητας μετά την έκρηξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Το 2013, η κυβέρνησή του νομιμοποίησε τον γάμο των ομοφύλων, τον οποίο ο Κάμερον υποστήριξε με μεγάλη αποφασιστικότητα.
Ως πρωθυπουργός, ο Κάμερον διέταξε την στρατιωτική επέμβαση στην Λιβύη, όταν η Βρετανία και οι σύμμαχοί της συνέβαλαν στην ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011. Το 2016, έκθεση Βρετανών βουλευτών επέκρινε την απόφαση εκείνη ως προβληματική διότι συνέβαλε στην πολιτική και οικονομική κατάρρευση της χώρας.
Ο Κάμερον συμφώνησε για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας του 2014 και έκανε επιτυχημένη καμπάνια κατά της απόσχισης. Η Σκωτία ψήφισε με 55%-45%% να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Με την πεποίθηση, προφανώς, ότι μπορεί να επαναλάβει αυτήν την επιτυχία, ο Κάμερον προκήρυξε δημοψήφισμα για την συμμετοχή ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον Ιούνιο 2016. Πίστευε ότι θα επέλυε έτσι την από δεκαετίες διαμάχη στις τάξεις των Τόρις για το θέμα. Αλλά, η Βρετανία ψήφισε υπέρ του Brexit, με τον Κάμερον να οδηγείται σε παραίτηση.
Το 2021, αποκαλύφθηκε ότι ο Κάμερον είχε επανειλημμένως έρθει σε επαφή με κορυφαίους υπουργούς το 2020 κάνοντας λόμπινγκ για την πτωχευμένη πλέον εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Greensill Capital, δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με το αν πρώην ηγέτες μπορούν να χρησιμοποιούν την θέση τους για να επηρεάζουν την κυβερνητική πολιτική.
Η αλλαγή στάσης των διαδόχων του
Στα χρόνια μετά την αποχώρησή του από την εξουσία, μεγάλο μέρος της πολιτικής ατζέντας που ακολουθούσε ο Κάμερον ως πρωθυπουργός εγκαταλείφθηκε από τους διαδόχους του. Το 2015, ο Κάμερον είχε δηλώσει ότι επιθυμούσε να είναι ο πιο στενός φίλος της Κίνας στη Δύση, καθώς αναζητούσε κινεζικές επενδύσεις για βρετανικές υποδομές.
Ωστόσο, τον περασμένο Νοέμβριο, ο Σούνακ δήλωσε ότι η λεγόμενη «χρυσή εποχή» των σχέσεων Λονδίνου – Πεκίνου τελείωσε «μαζί με την αφελή ιδέα ότι το εμπόριο θα οδηγούσε σε κοινωνικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις». Μόλις πριν από ένα μήνα, ο Σούνακ είχε πάρει αποστάσεις από την κυβέρνηση του Κάμερον, κάνοντας λόγο για 30 χρόνια ενός αναποτελεσματικού «πολιτικού status quo».
Ο Στιβ Τσανγκ, διευθυντής του Ινστιτούτου Κίνας στο Πανεπιστήμιο SOAS του Λονδίνου, δήλωσε στο Reuters ότι δεν αναμένει ο διορισμός του Κάμερον να αλλάξει τη βρετανική πολιτική. «Η “χρυσή εποχή” παραμένει στην ιστορία και δεν πρόκειται να αναστηθεί», είπε.
Σήμερα, τα πιο κεντρώα στελέχη των Συντηρητικών, μιλούν για μια ευκαιρία επιστροφής κεντρώων ψηφοφόρων. Ωστόσο, τον Κάμερον συνοδεύει επίσης η οργή όσων υποστήριξαν το Brexit.
Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ