Στο Ισραήλ, οι σύζυγοι και οι γονείς πεσόντων στρατιωτών στον πόλεμο με τη Χαμάς έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν νέες ζωές χρησιμοποιώντας το σπέρμα τους, γράφουν οι Times of Israel.
Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα, «τα αιτήματα για μεταθανάτιες μεθόδους αναπαραγωγής έχουν αυξηθεί μετά τη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, καθώς υπάρχει στο Ισραήλ μια αμφιλεγόμενη πρακτική σύμφωνα με την οποία οι γονείς μπορούν να συλλέγουν το σπέρμα των νεκρών γιων τους για να αποκτήσουν αργότερα εγγόνια. Οι σύζυγοι επιτρέπεται επίσης να το κάνουν αυτό».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ο Ισραηλινός εμβρυολόγος Γιάελ Χαρίρ έγραψε στο Instagram: «Μας έλεγαν πάντα πόσο τυχεροί είμαστε που εργαζόμαστε σε ένα μέρος που φέρνει ζωή στον κόσμο. Από χθες το βράδυ μας ζητήθηκε να παγώσουμε το σπέρμα από τους νεκρούς νέους άνδρες»
Πολλά αιτήματα
Ο Χαρίρ είπε μάλιστα στην ιστοσελίδα «Ynet» ότι ποτέ δεν υπήρξαν τόσα πολλά αιτήματα, όσα υπάρχουν τώρα. Ο Σαχάρ Κολ, γιατρός σε ισραηλινό κέντρο τεχνητής γονιμοποίησης, επιβεβαίωσε στο Spiegel ότι υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις σε σχέση με τις επιθέσεις.
Η αφαίρεση του σπέρματος από τον νεκρό δεν είναι μια συνηθισμένη διαδικασία. Στις περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, απαγορεύεται. Η πρακτική αυτή υπάρχει όμως στο Ισραήλ εδώ και πολύ καιρό. Από το 2003, μια σύζυγος μπορούσε να το κάνει αυτό κατόπιν αιτήματος – ακόμη και χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση του αποθανόντος. Γυναίκες κάτω των 45 ετών μπορούν επίσης να υποβληθούν σε τεχνητή γονιμοποίηση με κατεψυγμένο σπέρμα δωρεάν.
Από το 2007, οι γονείς των σκοτωμένων στρατιωτών έχουν επίσης τη δυνατότητα να συλλέγουν το σπέρμα των γιων τους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ), προηγουμένως ήταν απαραίτητη μια ταχεία δικαστική απόφαση. Επί του παρόντος, μια τέτοια δικαστική έγκριση δεν είναι πλέον απαραίτητη.
Το σπέρμα αφαιρείται μέσω μιας τομής στους όρχεις και καταψύχεται σε υγρό άζωτο. Βρετανοί επιστήμονες γράφουν στο «Journal of Medical Ethics» ότι υπάρχουν στοιχεία ότι η συλλογή σπέρματος εντός 48 ωρών από τον θάνατο μπορεί να οδηγήσει σε υγιείς απογόνους.
Ηθικό δίλημμα
Η ισραηλινή οργάνωση Or Lamishpachot υποστηρίζει τις οικογένειες των νεκρών στρατιωτών στην αντιμετώπιση της θλίψης τους. Για αρκετά χρόνια, η οργάνωση έχει δεσμευτεί να μειώσει τα εμπόδια για τους γονείς που θέλουν να συλλέγουν σπέρμα από τους νεκρούς γιους και τα εγγόνια τους. «Πολλές οικογένειες έχασαν τους γιους τους στον πόλεμο. Το βλέπουν ως θυσία για την κοινωνία για την οποία δικαιούνται κάποιου είδους αποζημίωση», δήλωσε η Ιριτ Γκίντερς, επικεφαλής της οργάνωσης, μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard.
Ακόμα κι αν τα εμπόδια για τη συλλογή σπέρματος από τους νεκρούς στο Ισραήλ είναι τώρα σχετικά χαμηλά, η μεταγενέστερη χρήση και σύλληψη παιδιών εξακολουθεί να παραμένει ηθικά και νομικά προβληματική.
Οι επικριτές της διαδικασίας υποστηρίζουν ότι η διαδικασία παραβιάζει τα προσωπικά δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια του θανόντος. Είναι επίσης αμφίβολο αν πρέπει να γεννηθούν παιδιά αν οι πατέρες τους είναι ήδη νεκροί.