Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον αναλαμβάνει την θέση του υπουργού Εξωτερικών, όπως ανακοινώθηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ.
Ο Κάμερον, ο οποίος υπηρέτησε ως πρωθυπουργός από το 2010 έως το 2016 αλλά βρίσκεται εκτός πολιτικής τα τελευταία επτά χρόνια, αντικαθιστά τον Τζέιμς Κλέβερλι, ο οποίος είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών.
Ο Κλέβερλι ανέλαβε την θέση του υπουργού Εσωτερικών μετά την απομάκρυνση της Σουέλα Μπράβερμαν, η οποία παύθηκε από τα καθήκοντάς της σήμερα το πρωί, λίγες μέρες μετά από αμφιλεγόμενο άρθρο της στην εφημερίδα The Times, επικρίνοντας την αστυνομία αφού ισχυρίστηκε ότι οι ακροδεξιοί διαδηλωτές είχαν πιο σκληρή μεταχείριση από τους φιλοπαλαιστίνιους υποστηρικτές. Αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι είχε αγνοήσει την οδηγία της Ντάουνινγκ Στριτ να κάνει αλλαγές στο άρθρο.
Τα πρώτα του σχόλια
Ο Ντέιβιντ Κάμερον δημοσίευσε μια μακροσκελή δήλωση στο Χ σχετικά με τον διορισμό του ως υπουργός Εξωτερικών. Στην ανάρτησή του σημειώνει ότι η υποστήριξη των συμμάχων και η ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων θα είναι προτεραιότητα.
«Αντιμετωπίζουμε ένα τρομακτικό σύνολο διεθνών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία και της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Αυτή τη στιγμή της βαθιάς παγκόσμιας αλλαγής, είναι σημαντικό για αυτή τη χώρα να σταθεί δίπλα στους συμμάχους μας, να ενισχύσει τις συνεργασίες μας και να διασφαλίσει ότι η φωνή μας ακούγεται…
Η Βρετανία είναι μια πραγματικά διεθνής χώρα. Οι άνθρωποί μας ζουν σε όλο τον κόσμο και οι επιχειρήσεις μας εμπορεύονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η εργασία για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην παγκόσμια σκηνή είναι τόσο ουσιαστική όσο και καθαρά προς το εθνικό μας συμφέρον. Η διεθνής ασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας για την εσωτερική μας ασφάλεια».
The Prime Minister has asked me to serve as his Foreign Secretary and I have gladly accepted.
We are facing a daunting set of international challenges, including the war in Ukraine and the crisis in the Middle East. At this time of profound global change, it has rarely been more…
— David Cameron (@David_Cameron) November 13, 2023
Ο Κάμερον επαίνεσε επίσης τον Ρίσι Σούνακ ως «έναν ισχυρό και ικανό πρωθυπουργό, ο οποίος επιδεικνύει υποδειγματική ηγεσία». «Αν και μπορεί να διαφώνησα με ορισμένες μεμονωμένες αποφάσεις, είναι σαφές για μένα ότι ο Ρίσι Σούνακ είναι ένας ισχυρός και ικανός πρωθυπουργός, ο οποίος επιδεικνύει υποδειγματική ηγεσία σε μια δύσκολη στιγμή».
Ποιος είναι ο Ντέιβιντ Κάμερον
- Έγινε πρωθυπουργός το 2010.
- Στα 43 του ήταν ο νεότερος που κατείχε αυτό το αξίωμα από το 1812.
- Έμεινε έξι χρόνια στην εξουσία.
- Έμεινε γνωστός ως ο άνθρωπος που έκανε το δημοψήφισμα για το Brexit. Υποστήριξε την εκστρατεία του Remain και παραιτήθηκε όταν κέρδισε το Leave.
- Ως πρωθυπουργός, επέβλεψε μια κυβέρνηση συνασπισμού, συνεργαζόμενη με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες μέχρι το 2015, προτού κερδίσει τη συνολική πλειοψηφία στις εκλογές εκείνης της χρονιάς.
- Σήμερα δεν είναι βουλευτής και γι΄αυτό πρέπει να ορκιστεί επειγόντως στη Βουλή των Λόρδων – την άνω βουλή του κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου. Το γραφείο του Σούνακ δήλωσε πως ο βασιλιάς Κάρολος ενέκρινε την απόφαση να δοθεί έδρα στον Κάμερον στη βρετανική άνω βουλή, επιτρέποντάς του να επιστρέψει στην κυβέρνηση ως υπουργός παρότι δεν είναι πλέον εκλεγμένο μέλος του κοινοβουλίου.
- Η τελευταία φορά που ένας πρώην πρωθυπουργός επέστρεψε ως υπουργός σε κυβέρνηση ήταν το 1970 όταν ο Άλεκ Ντάγκλας Χιουμ διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών από τον Έντουαρντ Χιθ, έξι χρόνια μετά την ήττα του στις εκλογές. Ωστόσο, ήταν βουλευτής όταν επέστρεψε στην κυβέρνηση.
- Σουνάκ και Κάμερον έκαναν εκστρατεία από αντίπαλα στρατόπεδα στο δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit.
- Άσκησε πρόσφατα κριτική στον Ρίσι Σούνακ σχετικά με την απόφασή του να ακυρώσει βασικά μέρη της σιδηροδρομικής σύνδεσης HS2.
- Πέρασε τα τελευταία επτά χρόνια γράφοντας τα απομνημονεύματά του και εμπλεκόμενος με τις επιχειρήσεις, περιλαμβανομένης της Greensill Capital, μιας εταιρίας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών η οποία κατέρρευσε αργότερα. Η κατάρρευση της Greensill πυροδότησε ερωτήματα σχετικά με το σε ποιο βαθμό πρώην ηγέτες μπορούν να χρησιμοποιούν το στάτους τους προκειμένου να επηρεάσουν την κυβερνητική πολιτική, αφού ο Κάμερον είχε επικοινωνήσει κατ΄επανάληψη με υψηλόβαθμους υπουργούς το 2020 κάνοντας λόμπινγκ για την εταιρία.