Skip to main content

NYT: «Ανοιχτός» ο Αμπάς να αναλάβει την εξουσία στη Γάζα- Ο όρος που θέτει

REUTERS/Evelyn Hockstein

Η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία εποπτεύει τη Δυτική Όχθη, θα εξετάσει το ενδεχόμενο να βοηθήσει στη διακυβέρνηση της Γάζας μετά τον πόλεμο, εάν η Ουάσιγκτον πιέσει για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους

Η Παλαιστινιακή Αρχή είναι πρόθυμη να αναλάβει ρόλο στην διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας, εφόσον οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμευτούν να προωθήσουν την λύση δύο κρατών, και άρα την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, σύμφωνα με τους New York Times.

Το δημοσίευμα επικαλείται τον Χουσεΐν Αλ-Σέιχ, γενικό γραμματέα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ο οποίος θεωρείται πιθανός διάδοχος του Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Αλ-Σέιχ αποκάλυψε ότι μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, την περασμένη εβδομάδα διαμηνύντας ότι η Παλαιστινιακή Αρχή επιδιώκει «μια δέσμευση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, με μια συνολική πολιτική απόφαση που θα περιλαμβάνει τη Λωρίδα της Γάζας, την Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

«Χωρίς μια ολοκληρωμένη πολιτική πρωτοβουλία από τις ΗΠΑ», είπε, η μεταπολεμική Γάζα θα είναι «γόνιμο έδαφος για τον ριζοσπαστισμό».

Μια ολοκληρωμένη συμφωνία, σύμφωνα με τον Αλ-Σέιχ, πρέπει να διευθετήσει βασικά ζητήματα που έχουν σταθεί εμπόδιο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις: την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Δυτική Όχθη, όπου ζουν  περισσότεροι από 700.000 Εβραίοι έποικοι, και την επίλυση του καθεστώτος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Μιλώντας από τη Ραμάλα, την πόλη της Δυτικής Όχθης όπου έχει την έδρα της η Παλαιστινιακή Αρχή, ο al-Sheikh είπε ότι οι Παλαιστίνιοι ηγέτες αναζητούν «μια σοβαρή αμερικανική πρωτοβουλία που θα ανάγκαζε το Ισραήλ να την τηρήσει, να δεσμευτεί σε αυτό. Εκτίμησε μάλιστα ότι «η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι ικανή να το κάνει αυτό».

Βέβαια, όπως είπε ο Αλ-Σέιχ, δεν πιστεύει ότι η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να προσαρτήσει μεγάλα τμήματα της Δυτικής Όχθης, θα συμφωνούσε με αυτούς τους όρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει υποστηρίξει δημόσια την λύση των δύο κρατών. «Πρέπει να υπάρχει ένα όραμα για το τι θα ακολουθήσει», είπε πρόσφατα για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. «Κατά την άποψή μας, πρέπει να είναι μια λύση δύο κρατών». Αλλά δεν έχει χαράξει ακόμη έναν οδικό χάρτη για να φτάσει εκεί η κατάσταση και, μέχρι τώρα, δεν έχει κάνει πολλά για να υποδείξει ότι η κυβέρνησή του θα επενδύσει σε ένα τέτοιο έργο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μαχμούντ Αμπας είναι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγετικό στέλεχος της Φατάχ, η οποία είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος της Χαμάς. Η Παλαιστινιακή Αρχή κυριαρχείται από τη Φατάχ, η οποία είναι επίσης η κινητήρια δύναμη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.  Η Φατάχ εκδιώχθηκε από τη Γάζα το 2007 όταν και ανέλαβε την εξουσία η Χαμάς.

Το μήνυμά του Αλ-Σέιχ είναι ταυτόχρονα μια ανακούφιση και μια πρόκληση για τον Λευκό Οίκο, σχολιάζουν οι NYT, προσθέτοντας ότι ακόμα κι αν τα ισραηλινά στρατεύματα καταφέρουν να εξαλείψουν τη Χαμάς, η νομιμότητα της Παλαιστινιακής Αρχής ως διαδόχου της ομάδας στη Γάζα δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένη.  Οι μαχητές της Χαμάς την έδιωξαν από την εξουσία στον θύλακα το 2007, και τα χρόνια που ακολούθησαν, η Παλαιστινιακή Αρχή έχει πληγεί από κατηγορίες για διαφθορά, έλλειψη δύναμης και λογοδοσίας.