Skip to main content

Ισλανδία: Κλείνει το Blue Lagoon- Φόβοι για έκρηξη

Civil Protection of Iceland/Handout via REUTERS/File Photo

Η αυξημένη γεωλογική δραστηριότητα οδήγησε στο κλείσιμο του διάσημου Blue Lagoon για προληπτικούς λόγους

Χιλιάδες μικροί σεισμοί έχουν προκαλέσει φόβους στην Ισλανδία για πιθανή ηφαιστειακή έκρηξη. Πάνω από 20.000 δονήσεις έχουν ανιχνευθεί από το Μετεωρολογικό Γραφείο της Ισλανδίας (ΙΜΟ) από τα τέλη Οκτωβρίου, με 1.400 στο 24ωρο μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η αυξημένη γεωλογική δραστηριότητα οδήγησε στο κλείσιμο του διάσημου Blue Lagoon για προληπτικούς λόγους. Επικεντρώνεται στη νοτιοδυτική χερσόνησο Reykjanes, η οποία ήταν αδρανής για 800 χρόνια πριν από μια έκρηξη του 2021.

Σύμφωνα με το ΙΜΟ, το μάγμα – λιωμένο πέτρωμα – συσσωρεύεται σε βάθος περίπου 5 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του βουνού Thorbjorn.

Το Blue Lagoon είναι εύκολα ορατό από το βουνό. Οι ιδιοκτήτες των φημισμένων τιρκουάζ θερμών πηγών δήλωσαν ότι θα κλείσουν την περιοχή μέχρι τις 16 Νοεμβρίου από ανησυχία για την ευημερία των εργαζομένων.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία δήλωσε ότι σεισμός μεγέθους 5,0 βαθμών, ο μεγαλύτερος από τότε που άρχισε η αυξημένη δραστηριότητα, εντοπίστηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στην ηφαιστειακή περιοχή Fagradalsfjall, περίπου 30 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ρέικιαβικ.

Πηγή: BBC