Skip to main content

Μπάιντεν: Έχει πάρει λίγο παραπάνω από όσο ήλπιζα στον Νετανιάχου για να συμφωνήσει σε πολυήμερη ανθρωπιστική παύση

REUTERS/Leah Millis

Τι είπε για τα πλήγματα στην Συρία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκανε γνωστό ότι έχει ζητήσει από το Ισραήλ «ανθρωπιστική παύση μεγαλύτερη των τριών ημερών», αν και διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα» γενικής κατάπαυσης του πυρός.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, και ερωτηθείς εάν έχει απογοητευθεί από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου για τις καθυστερήσεις στην καθιέρωση ανθρωπιστικών παύσεων, ο Μπάιντεν απάντησε: «Έχει πάρει λίγο παραπάνω από όσο ήλπιζα» (να συμφωνήσει σε μια παύση).

Συνέχισε πάντως λέγοντας πως δεν υπάρχει «καμία πιθανότητα» για μια πιο μόνιμη κατάπαυση του πυρός, η οποία, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, θα ωφελούσε τη Χαμάς.

Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης αισιόδοξος σχετικά με τις διαπραγματεύσεις απελευθέρωσης των ομήρων.

Οι δηλώσεις του έρχονται λίγο αφότου ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, ότι το Ισραήλ συμφώνησε να εφαρμόζει 4ωρες παύσεις εχθροπραξιών σε περιοχές της βόρειας Γάζας κάθε μέρα.

Ο Μπάιντεν ρωτήθηκε επίσης γιατί οι ΗΠΑ έπληξαν χθες το βράδυ την εγκατάσταση αποθήκευσης όπλων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν στην ανατολική Συρία.

«Επειδή μας χτύπησαν», απάντησε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα αντεπιτεθούν ξανά «αν χρειαστεί».