Ο Μαχμούντ Σαχίν έλαβε μια κλήση τις πρώτες πρωινές ώρες της 19ης Οκτωβρίου, ενώ το Ισραήλ βομβάρδιζε ήδη τη Γάζα για 12 ημέρες. Βρισκόταν στο διαμέρισμά του, στον τρίτο όροφο, στην περιοχή αλ Ζάχρα στη βόρεια Γάζα. Μέχρι τότε, η περιοχή δεν είχε πληγεί από βομβαρδισμούς.
Κόσμος έξω στον δρόμο ήδη φώναζε ότι «θα βομβαρδίσουν τους πύργους». Καθώς αποφάσισε να φύγει από το διαμέρισμα, προκειμένου να αναζητήσει ένα πιο ασφαλές μέρος, έλαβε μία κλήση από απόρρητο αριθμό.
«Σε καλώ από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες», είπε ένας άνδρας, όπως περιέγραψε ο άνδρας στο BBC. Αυτή η κλήση θα διαρκούσε περισσότερο από μία ώρα – και θα ήταν η πιο τρομακτική κλήση της ζωής του.
«Θα βομβαρδίσουμε τρεις πύργους»
Ο άνδρας στο τηλέφωνο μιλούσε άπταιστα αραβικά. «Μου είπε ότι ήθελε να βομβαρδίσει τρεις πύργους… και με διέταξε να εκκενώσω τη γύρω περιοχή» ανέφερε ο Μαχμούντ.
Η πολυκατοικία του Μαχμούντ δεν απειλούνταν άμεσα – αλλά ξαφνικά είχε καταστεί υπεύθυνος για την απομάκρυνση εκατοντάδων ανθρώπων. «Είχα ζωές ανθρώπων στα χέρια μου», περιέγραψε. Όπως ανέφερε, μάζεψε τις σκέψεις του και είπε στον άνδρα, ο οποίος αυτοπροσδιορίστηκε ως Αμπού Χάλεντ, να μην κλείσει το τηλέφωνο.
Ως 40χρονος Μαχμούντ, οδοντίατρος στο επάγγελμα, ανέφερε ότι δεν έχει ιδέα γιατί επέλεξαν να καλέσουν εκείνον. Ωστόσο, εκείνη την ημέρα, έκανε ό,τι μπορούσε για να κρατήσει την κοινότητά του ασφαλή. Αφού οργάνωσε μια μαζική εκκένωση, είδε τη γειτονιά του να βομβαρδίζεται μπροστά στα μάτια του.
Όπως αναφέρει το BBC, κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τηλεφωνικά ορισμένες φορές κατοίκους της Γάζας για να τους προειδοποιήσει πριν από αεροπορικές επιδρομές.
«Ρίξτε μια προειδοποιητική βολή»
Άνθρωποι γύρω από τον 40χρονο οδοντίατρο, τον προειδοποίησαν ότι η κλήση ενδέχεται να ήταν μια κακόγουστη φάρσα. Ο Μαχμούντ ζήτησε από τη φωνή στο τηλέφωνο να ρίξει μια προειδοποιητική βολή, για να αποδείξει ότι λέει αλήθεια. Αν όσοι κοιμούνται ακόμα δεν άκουγαν τις κραυγές από τους δρόμους, τότε θα άκουγαν τον πυροβολισμό, σκέφτηκε.
Ένας προειδοποιητικός πυροβολισμός φαινομενικά από το πουθενά, ίσως από drone, ακούστηκε στην περιοχή. «Του ζήτησα να άλλη μια προειδοποιητική βολή πριν τον βομβαρδισμό», περιέγραψε ο Μαχμούντ. Λίγο αργότερα, ακούστηκε άλλη μία βολή.
Διαπιστώνοντας ότι η φωνή στο τηλέφωνο μάλλον λέει αλήθεια, ζήτησε χρόνο: «Μην μας προδώσεις και μην βομβαρδίσεις όσο ο κόσμος ακόμα απομακρύνεται», είπε. Ο άντρας είπε ότι θα έδινε χρόνο στον Μαχμούντ – είπε ότι δεν ήθελε να πεθάνει κανένας, ανέφερε ο 40χρονος οδοντίατρος στο BBC.
Συνέχισε την κλήση καθώς έτρεχε βιαστικά στη γειτονιά, προτρέποντας τον κόσμο να απομακρυνθεί. «Δεν ήθελα να ξέρω ότι υπάρχει κάποιος που θα μπορούσα να είχα σώσει και δεν το έκανα», είπε.
Εκατοντάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους εκείνο το πρωί. Η περιοχή -ακριβώς βόρεια του ποταμού Ουάντι Γάζα, την εκκένωση της οποίας ζήτησε το Ισραήλ- διέθετε σύγχρονες πολυκατοικίες, καταστήματα, καφετέριες, πανεπιστήμια, σχολεία και πάρκα. Σε αυτά τα πάρκα άρχισε να μαζεύεται κόσμος.
Ο Μαχμούντ δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί η γειτονιά του είχε γίνει στόχος. «Έκανα ό,τι μπορούσα για να τον σταματήσω. Ρώτησα, γιατί θέλετε να μας βομβαρδίσετε;» περιέγραψε, για να λάβει την απάντηση. «Υπάρχουν κάποια πράγματα που βλέπουμε και δεν τα βλέπετε εσείς. Είναι διαταγή από ανθρώπους ανώτερους από εμένα και εσένα, και έχουμε εντολή να βομβαρδίσουμε», είπε η φωνή, σύμφωνα με τον Μαχμούντ.
Όταν οι περιοχές γύρω από τα κτήρια ήταν καθαρές, ο άνδρας ενημέρωσε τον Μαχμούντ ότι θα ξεκινούσαν οι βομβαρδισμοί. Ο 40χρονος οδοντίατρος πανικοβλήθηκε – τι θα γινόταν αν βομβάρδιζαν το λάθος κτίριο κατά λάθος;
Ο Μαχμούντ κοίταξε επίμονα τους τρεις πύργους που γειτονεύουν με τη δική του πολυκατοικία. Τότε ένας από αυτούς βομβαρδίστηκε. «Αυτός είναι ο πύργος που θέλουμε, μείνε μακριά», είπε ο άνδρας στο τηλέφωνο καθώς το κτήριο έπεφτε, σύμφωνα με τον Μαχμούντ.
Όταν σταμάτησε ο βομβαρδισμός και των γειτονικών πύργων, ο Μαχμούντ άκουσε τη φωνή να του λέει: «Τελειώσαμε… μπορείς να γυρίσεις πίσω». Ο Μαχμούντ δεν κατάλαβε τι είχε μόλις δει. Ζούσε σε αυτή τη γειτονιά της Γάζας για 15 χρόνια, έχοντας ένα οδοντιατρείο και μεγαλώνοντας εκεί τα παιδιά του.
«Του είπα ότι η αλ Ζάχρα είναι μια περιοχή με αμάχους. Κανείς δεν είναι ξένος εδώ… Προσπάθησα να του δώσω να το καταλάβει. Δεν είναι συνοριακή περιοχή, δεν είχαμε συγκρούσεις στο παρελθόν. Ήταν πάντα μια περιοχή μακριά από προβλήματα» συνέχισε ο 40χρονος οδοντίατρος.
Αναπάντητη κλήση
Αργότερα εκείνη την ημέρα, ο Μαχμούντ μόλις είχε τελειώσει τη νυχτερινή προσευχή στο διαμέρισμά του όταν είδε μια αναπάντητη κλήση από απόρρητο αριθμό στο τηλέφωνό του. «Αμέσως κατάλαβα ότι θα γινόταν εκκένωση και βομβαρδισμός, αλλά δεν ήξερα ποιος θα ήταν ο στόχος. Σκέφτηκα ότι μπορεί να ήταν το σπίτι μου, μπορεί να ήταν το σπίτι δίπλα μου» ανέφερε στο BBC.
Σύντομα το τηλέφωνό του χτύπησε ξανά. Ένας άλλος άνδρας ήταν στη γραμμή. Η φωνή του είπε πως είχαν συνειδητοποιήσει ότι ο Μαχμούντ ήταν «σοφός» μετά τα γεγονότα εκείνου του πρωινού, γι’ αυτό τον ξανακάλεσαν.
Ο άνδρας παρουσιάστηκε ως Νταούντ και φάνηκε να ξέρει πολλές λεπτομέρειες για τον 40χρονο οδοντίατρο – ακόμη και το όνομα του γιου του. Σύμφωνα με τον Μαχμούντ, αυτός ο άνδρας προσπάθησε να εξηγήσει τι συνέβαινε στη Γάζα. «Άρχισε να μου λέει: “Είδες πώς [η Χαμάς] έσφαξε αυτά τα παιδιά με μαχαίρια;”… Του είπα ότι σύμφωνα με την ισλαμική θρησκεία μας, αυτό απαγορεύεται», ανέφερε ο Μαχμούντ.
Ζήτησε να μην υπάρξει «μαζική τιμωρία», με τον άνδρα να του απαντά ότι θα συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί και πρέπει να εκκενωθεί εκ νέου η γειτονιά. Αρχικά, του είπαν ότι οι στόχοι ήταν δύο κτήρια δίπλα στα τρία που είχαν καταστραφεί εκείνο το πρωί, καθώς και ένα δεύτερο τετράγωνο με πύργους.
Ο 40χρονος οδοντίατρος ζήτησε χρόνο προκειμένου να γίνει η εκκένωση, ενώ η ηλεκτροδότηση στην περιοχή είχε διακοπεί. Λίγη ώρα αργότερα, τρία κτήρια καταστράφηκαν. Καθώς ο Μαχμούντ παρακολουθούσε την καταστροφή, ο άνδρας στο τηλέφωνο είπε ότι άλλα τρία κτήρια θα βομβαρδιστούν και στη συνέχεια θα επιτραπεί στους κατοίκους να επιστρέψουν.
Ωστόσο, οι εντολές άλλαξαν: Θα βομβαρδιζόταν όλη η σειρά πολυκατοικιών στην ανατολική πλευρά του δρόμου, είπε η φωνή στον Μαχμούντ. «Υπήρχαν άνθρωποι που δεν είχαμε απομακρύνει ακόμα γιατί δεν υπήρχε προειδοποίηση για αυτά τα κτήρια. Του είπα, “Δώσε μας χρόνο τουλάχιστον μέχρι το πρωί, πού θα πάει ο κόσμος μέσα στο σκοτάδι;”».
«Η απάντηση ήταν: “Οι εντολές ελήφθησαν και θα βομβαρδίσουμε όλους τους πύργους μέσα σε δύο ώρες”» διηγήθηκε ο Μαχμούντ, ο οποίος ξεκίνησε να τρέχει από τετράγωνο σε τετράγωνο, προκειμένου να ζητήσει από πολίτες να απομακρυνθούν.
Παρά τον πανικό, ο Μαχμούντ παρέμεινε στο τηλέφωνο όλη την ώρα, προσπαθώντας να καθυστερήσει τον βομβαρδισμό. Η φωνή στην άλλη άκρη του τηλεφώνου του είπε κυνικά πως «δεν θα βομβαρδίσω αν δεν μου δώσεις άδεια».
«Είπα “όχι, δεν δίνω εγώ άδεια. Δεν θέλω να βομβαρδίσεις τίποτα. Αν θέλεις να εκκενώσω, θα εκκενώσω για την ασφάλεια των ανθρώπων, αλλά αν θέλεις να βομβαρδίσεις, μη μου λες ότι χρειάζεσαι την άδειά μου. Δεν είναι ο Μαχμούντ Σαχίν αυτός που θα βομβαρδίσει την Αλ Ζαχρά».
Στο επίκεντρο της ανησυχίας του Μαχμούντ ήταν οι μεγαλύτερης ηλικίας άμαχοι – ειδικά όσοι βρίσκονταν σε έναν οίκο ευγηρίας. Αλλά η φωνή στο τηλέφωνο του είπε ότι «απλώς θα καταστραφούν πολυκατοικίες».
Ο Μαχμούντ περιέγραψε ότι αυτό που αντίκρισαν εκείνος και οι γείτονές του εκείνη τη νύχτα «δεν ήταν ένας μικρός βομβαρδισμός» αλλά «η πλήρης καταστροφή των κτηρίων». «Ήταν μια πολύ σκληρή νύχτα για όλους τους ανθρώπους της Αλ Ζάχρα» σημείωσε.
Ο Μαχμούντ ρώτησε τον άνδρα στο τηλέφωνο πού να πάει τους γείτονές του: «Μου είπε, “Πάρτε τους δυτικά στην οδό Παλαιστίνης”. Πρότεινα το Πανεπιστήμιο της Παλαιστίνης και μου είπε ναι».
Κάποια στιγμή, η φωνή στο τηλέφωνο τον ρώτησε πόση μπαταρία του είχε απομείνει. Είχε 15%. Του είπε να κλείσει το τηλέφωνο και ότι θα ξανακαλούσαν αργότερα. «Καλούσαν να μου πουν: “Τώρα θα βομβαρδίσουμε ένα άλλο κτήριο”, “Τώρα θα βομβαρδίσουμε ένα άλλο”. “Θα συνεχίσουμε να τηλεφωνούμε μέχρι να τελειώσουμε”», περιέγραψε ο Μαχμούντ.
Κάποια στιγμή χτύπησε το τηλέφωνο ενός γείτονα, με τη φωνή να ζητά τον Μαχμούντ Σαχίν. Ο Μαχμούντ κρατούσε αποστάσεις από τη σύζυγό του και τα πέντε παιδιά του όλη μέρα – τόσο επειδή ήταν απασχολημένος με την απομάκρυνση ανθρώπων, όσο και επειδή φοβόταν ότι η επαφή του με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες τον έκανε στόχο.
Σταδιακά, οι γείτονες τον ρωτούσαν όλο και πιο συχνά αν έμαθε ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος, αλλά και αν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ο Μαχμούντ και ο άνδρας που αυτοαποκαλούνταν Νταούντ συνέχισαν να μιλούν μέχρι που οι δρόμοι ησύχασαν.
Τότε οι κλήσεις σταμάτησαν απότομα χωρίς περαιτέρω οδηγίες για τους κατοίκους της Αλ Ζάχρα. «Δεν μας είπαν να επιστρέψουμε στα σπίτια μας, ή να απομακρυνθούμε ή να φύγουμε από την περιοχή. Έτσι οι άνθρωποι περίμεναν μέχρι το μεσημέρι και μετά άρχισαν να μετακινούνται» ανέφερε ο 40χρονος οδοντίατρος.
Τις ώρες και τις ημέρες που ακολούθησαν, η γειτονιά, όπως πολλές στη Γάζα, καταστράφηκε. «Ακόμη και για τους ανθρώπους των οποίων τα σπίτια εξακολουθούσαν να στέκονται, δεν έχουν απομείνει υπηρεσίες… Δεν υπάρχει φούρνος, δεν υπάρχει σούπερ μάρκετ, δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχει ρεύμα» ανέφερε.
Η γειτονιά όπου έχτισε το οδοντιατρείο του δεν υπάρχει πια. Δεν του έχει μείνει τίποτα στην αλ Ζάχρα. Πήρε την οικογένειά του σε άλλη περιοχή της Γάζας, όπου μένει στο σπίτι ενός φίλου του που είναι γεμάτο κόσμο. «Δεν σκέφτομαι την κλινική μου ή το σπίτι μου, απλώς προσεύχομαι να επιβιώσω και να μείνω ζωντανός», σημείωσε.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε στο BBC ότι στο πλαίσιο της «αποστολής του για την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στόχευσε στρατιωτικούς στόχους σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας». «Η Χαμάς συνεχίζει να επιτίθεται στο Ισραήλ από ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς έχει ενσωματώσει τις εγκαταστάσεις της σε μη στρατιωτικές υποδομές και δρα σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός είναι αποφασισμένος να τερματίσει αυτές τις επιθέσεις και ως εκ τούτου θα χτυπήσουμε τη Χαμάς όπου χρειαστεί», ανέφεραν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ – ένα τρίτο εξ αυτών ήταν παιδιά. Είχε προηγηθεί η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, που είχε σαν αποτέλεσμα 1.400 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και πάνω από 240 να αιχμαλωτιστούν ως όμηροι.