Skip to main content

Ισραήλ – Χαμάς: Πού κολλάνε οι διαβουλεύσεις για απελευθέρωση 12 ομήρων και κατάπαυση πυρός

Καπνός στην πόλη της Γάζας, 29 Οκτωβρίου 2023. REUTERS/Yasser Qudih

Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με τη μεσολάβηση του Κατάρ

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, για την απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Όπως ανέφερε πηγή προσκείμενη στη Χαμάς, οι διαπραγματεύσεις αφορούν τελικώς την απελευθέρωση 12 ανθρώπων, οι μισοί εκ των οποίων είναι Αμερικανοί πολίτες, με αντάλλαγμα μια «ανθρωπιστική, τριήμερη κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα.

Οι συζητήσεις αυτές προς το παρόν προσκρούουν στη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, αλλά και στο αν θα περιληφθεί στη συμφωνία και η βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες, διευκρίνισε η ίδια πηγή. «Το Κατάρ περιμένει μια απάντηση των Ισραηλινών», πρόσθεσε.

Το Κατάρ, το οποίο φιλοξενεί το πολιτικό γραφείο τη Χαμάς και έχει προσφέρει εκατομμύρια δολάρια οικονομικής βοήθειας στην Γάζα, συμμετείχε στην διαπραγμάτευση που είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων τον Οκτώβριο: μίας Αμερικανίδας και της κόρης της, καθώς και δύο Ισραηλινών.

Ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ μπεν Αμπντελραχμάν Αλ-Θάνι εξέφρασε την Κυριακή την αποφασιστικότητα της χώρας του να συνεχίσει τη μεσολάβηση παρά τις δυσκολίες «που προκαλούν οι ενέργειες της ισραηλινής κατοχής».

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και η μετακίνηση αμάχων προς τη νότια Γάζα

Την ίδια ώρα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι φεύγουν και σήμερα, με τα πόδια, από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, αναζητώντας στα νότια ένα ασφαλές καταφύγιο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τις μάχες μεταξύ των Ισραηλινών στρατιωτών και της Χαμάς.

Η έξοδος αυτή πραγματοποιήθηκε στο τετράωρο «παράθυρο ευκαιρίας» που ανακοίνωσε το Ισραήλ, το οποίο έχει καλέσει τους κατοίκους στο βόρειο τμήμα του θύλακα να φύγουν. Όμως τα κεντρικά και νότια τμήματα της πολιορκημένης Γάζας δέχτηκαν και πάλι πυρά.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας είπαν ότι σε αεροπορικό βομβαρδισμό σε σπίτια στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ σκοτώθηκαν το πρωί 18 άνθρωποι. Στην πόλη Χαν Γιουνές σκοτώθηκαν άλλοι έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα μικρό κορίτσι.

Η Πόλη της Γάζας, το προπύργιο της Χαμάς, είναι περικυκλωμένη από τις ισραηλινές δυνάμεις. Ο στρατός λέει ότι έχει προχωρήσει μέχρι την καρδιά της πυκνοκατοικημένης πόλης, ενώ η Χαμάς υποστηρίζει ότι μέλη της έχουν επιφέρει μεγάλες απώλειες στον ισραηλινό στρατό.

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, είπε ότι μηχανικοί του στρατού χρησιμοποιούν εκρηκτικά για να καταστρέψουν το υπόγειο δίκτυο της Χαμάς που εκτείνεται σε μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων κάτω από τη Γάζα. Στην ανακοίνωσή του σήμερα, Τετάρτη, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έχει καταστρέψει 130 φρεάτια σηράγγων μέχρι στιγμής.

Πηγές προσκείμενες στη Χαμάς και τον Ισλαμικό Τζιχάντ είπαν ωστόσο ότι τα ισραηλινά άρματα συναντούν σφοδρή αντίσταση και οι μαχητές χρησιμοποιούν τις σήραγγες για να στήνουν ενέδρες. Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι 33 στρατιώτες του σκοτώθηκαν στις επιχειρήσεις αυτές.

Στο μεταξύ, χιλιάδες άμαχοι, κρατώντας τα ελάχιστα υπάρχοντά τους στα χέρια, κατευθύνονταν και σήμερα προς τα νότια για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες.

«Η συμφωνία για τους ομήρους ήταν κοντά»

Την περασμένη εβδομάδα, το BBC, επικαλούμενο πηγές από το Κατάρ, με γνώση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, είχε μεταδώσει ότι η συμφωνία για τους ομήρους ήταν κοντά. Μία από τις πηγές δήλωσε ότι «είχαμε κάνει όλα τα δύσκολα πράγματα». Οι διαπραγματεύσεις εστίαζαν σε λεπτομέρειες, όταν το Ισραήλ ξεκίνησε τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Εκπρόσωποι της ισραηλινής κυβέρνησης έχουν δηλώσει ότι η ισχύς είναι ο μόνος τρόπος για να πειστεί η Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους, ενώ και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει διαμηνύσει ότι το Ισραήλ δεν συμφωνεί με καμία κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, πολλές οικογένειες ομήρων εκφράζουν φόβους για την τύχη των αγαπημένων τους λόγω των επιχειρήσεων του Ισραήλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρότεινε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό τριήμερη κατάπαυση πυρός, προκειμένου να συμφωνήσει η Χαμάς στην απελευθέρωση περισσότερων ομήρων, μετέδωσε χθες, Τρίτη, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Συγγενείς ομήρων της Χαμάς στην Αθήνα

«Φέρτε τους πίσω στο σπίτι»: Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν τη Δευτέρα από την Αθήνα συγγενείς Ισραηλινών ομήρων. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε ξενοδοχείο της Αθήνας, με στόχο τη διεθνοποίηση του ζητήματος και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, οι συγγενείς των ομήρων υπογράμμισαν ότι «θα κάναμε τα πάντα για να επέστρεφαν σπίτι οι αγαπημένοι μας».

«Θα υπογράφαμε ακόμη και συμφωνία με τον διάβολο» είπε ο Ιλάι Νταβίντ, αδερφός του 22χρονου Εβιατάρ Νταβίντ, ερωτηθείς με τι είδους παραχωρήσεις θα συμφωνούσαν οι οικογένειες των ομήρων, προκειμένου να επιστρέψουν οι αγαπημένοι τους. Οι οικογένειες εξέφρασαν την αγωνία τους για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι απαχθέντες, καθώς δεν έχουν νέα τους εδώ και ημέρες.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP