Skip to main content

Χαμάς κατά ΟΗΕ για “συμπαιγνία” με το Ισραήλ

Israeli Defense Forces/Handout via REUTERS

Για τον "αναγκαστικό εκτοπισμό" αμάχων

Για “συμπαιγνία” με το Ισραήλ στον “αναγκαστικό εκτοπισμό” του πληθυσμού της βόρειας Λωρίδας της Γάζας προς τη νότια πλευρά του θύλακα, κατηγόρησε σήμερα η κυβέρνηση της Χαμάς, την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες

“Η UNRWA και οι αξιωματούχοι της φέρουν την ευθύνη αυτής της ανθρωπιστικής καταστροφής” καθώς “υπάκουσαν από την πρώτη στιγμή στις διαταγές της κατοχής, εγκαταλείποντας τις θέσεις τους και αποποιούμενοι την ευθύνη τους απέναντι σε εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους” της βόρειας Γάζας, δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς, ο Σαλαμέχ Μααρούφ, καταγγέλλοντας “μια ξεκάθαρη συμπαιγνία” της υπηρεσίας του ΟΗΕ με “την κατοχή (Ισραήλ σ.σ.) και τα σχέδιά της, του αναγκαστικού εκτοπισμού”.

Να σημειωθεί, ότι αυξάνεται ο αριθμός των αμάχων που απομακρύνονται από την βόρεια Γάζαι καθώς εισέρχονται στην περιοχή οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις και συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές.

Συγκεκριμένα, περίπου 15.000 άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή την Τρίτη, σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων. Συγκριτικά, την Δευτέρα απομακρύνθηκαν 5.000 και την Κυριακή 2.000.

Οι άμαχοι αποχωρούν στη διάρκεια ενός «παραθύρου» τεσσάρων ωρών που ορίζεται καθημερινά από τον ισραηλινό στρατό. Οι περισσότεροι που τρέπονται σε φυγή είναι παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρία.

Επίσης ο γγ του ΟΗΕ έχει ταχθεί κατά του Ισραήλ, λέγοντας  ότι διαπράττονται σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Γάζα, και έκανε ξανά έκκληση για μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός