Skip to main content

Ισραήλ: «Σφίγγει τη θηλιά γύρω από την πόλη της Γάζας»- Επιδρομές για να μπορέσουν να προχωρήσουν τα τανκς

Ισραηλινοί στρατιώτες επιχειρούν μέσα στη Λωρίδα της Γάζας. Israeli Defense Forces/Handout via REUTERS

Τα στρατεύματα βρίσκονται πλέον «στην καρδιά» της πόλης της Γάζας

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν την Λωρίδα της Γάζας, ιδιαίτερα την πόλη της Γάζας και τη γύρω πυκνοκατοικημένη γειτονιά Shujaiya, όπως αναφέρουν οι ανταποκριτές του Al Jazeera στην περιοχή.

Στόχος των επιδρομών αποτέλεσε επίσης η ανατολική πλευρά της πόλης της Γάζας. Σε αυτό το σημείο, σύμφωνα με το Al Jazeera, φαίνεται πως γίνεται προσπάθεια να ισιπεδωθεί η γειτονιά, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση των ισραηλινών αρμάτων μάχης βαθύτερα στο κέντρο της Γάζας.

«Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις σε αυτή τη γειτονιά φαίνεται να αποτελούν μέρος αυτής της στρατηγικής», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά του, έχει κάνει γνωστό ότι επιχειρεί στο κέντρο της πόλης της Γάζας, στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού εδάφους.

Τα στρατεύματα βρίσκονται πλέον «στην καρδιά» της πόλης της Γάζας, στο βόρειο τμήμα της λωρίδας, όπου οι χερσαίες μάχες και η εκστρατεία βομβαρδισμού εντάθηκαν τις τελευταίες ημέρες για «να καταστραφεί η Χαμάς», δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

«Ήρθαν από το βορρά και το νότο.  Eισέβαλαν σε πλήρη συντονισμό μεταξύ χερσαίων, αεροπορικών και θαλάσσιων δυνάμεων», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα υπάρξει ανθρωπιστική εκεχειρία χωρίς την επιστροφή των ομήρων.

Σημειώνεται ότι χιλιάδες άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται στην πόλη της Γάζας και η κατάσταση εκεί γίνεται όλο και πιο καταστροφική έπειτα από ένα μήνα φονικού πολέμου.

Σύμφωνα πάντως με το Ισραήλ, η πόλη της Γάζας είναι το «κέντρο βάρους» των επιχειρήσεων της Χαμάς, η εξάλειψη της οποίας είναι ο στόχος των στρατιωτικών επιδριμών στον παλαιστινιακό θύλακα  μετά την επίθεσή της στις νότιες ισραηλινές κοινότητες στις 7 Οκτωβρίου.

‘Εκτοτε ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει αδιάκοπα τη Γάζα ενώ ξεκίνησε και χερσαία επίθεση πριν από δέκα ημέρες. Εστιάζει την επίθεση κυρίως στο βόρειο τμήμα του θύλακα, όπου βρίσκεται η πόλη της Γάζας, καλώντας τους Παλαιστίνιους αμάχους να εκκενώσουν προς τα νότια.

Το Ισραήλ χρησιμοποιεί στρατεύματα πεζικού, τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα για να προωθηθεί βαθύτερα στη βόρεια Γάζα, όπου ζούσαν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πριν ξεσπάσει ο πόλεμος.

«Έχουν έναν στόχο – τους τρομοκράτες της Χαμάς στη Γάζα, τις υποδομές τους, τους διοικητές τους, τις αποθήκες τους, τα δωμάτια επικοινωνίας», είπε ο Γκάλαντ. «Σφίγγουν τη θηλιά γύρω από την πόλη της Γάζας».