Η δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου πως η χώρα του θα αναλάβει «τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στην Λωρίδα της Γάζας αφού τερματιστεί ο πόλεμος που κήρυξε στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς προκάλεσε την τοποθέτηση των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς θεωρήθηκε ως το τέλος της λύσης δύο κρατών, όπως έχει αναζητηθεί μέχρι στιγμής από τη διεθνή κοινότητα.
Μετά την δήλωση, η Ουάσιγκτον θέλησε να ξεκαθαρίσει πως είναι αντίθετη στην επιβολή «νέας κατοχής» του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ισραηλινό υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, ο οποίος συμμετέχει ως παρατηρητής στο ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, ο Νετανιάχου «δεν μίλησε για κατοχή της Γάζας» μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς.
Ισραήλ: Τι σημαίνει η δήλωση Νετανιάχου για τη «συνολική ευθύνη ασφάλειας» στη Γάζα
«Αποσυρθήκαμε πλήρως από τη Γάζα πριν από 17 χρόνια και πήραμε πίσω ένα τρομοκρατικό κράτος. Δεν μπορούμε να το επαναλάβουμε αυτό, είναι προφανές. Μόλις η Χαμάς δεν θα είναι πια στην εξουσία και μετά τη διάλυση της υποδομής της, το Ισραήλ θα πρέπει να έχει τη γενική ευθύνη για την ασφάλεια επ’ αόριστον», δήλωσε ο Ντέρμερ, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.
Ερωτηθείς για το πώς θα οργανωθεί αυτή η ευθύνη, ο Ντέρμερ παραδέχθηκε πως το θέμα παραμένει ανοιχτό, όμως υποστήριξε «πως δεν θα πρόκειται για μια κατοχή».
Σημειώνεται ότι το Ισραήλ απέσυρε με μονομερή απόφαση το 2005 τους στρατιώτες του και τους εποίκους από τη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από 38 χρόνια κατοχής. Οι ισραηλινές αρχές ωστόσο έχουν επιβάλει αυστηρό χερσαίο, αεροπορικό και θαλάσσιο αποκλεισμό της αφότου πήρε την εξουσία η Χαμάς εκεί, το 2007.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ