Αντίθετη δηλώνει η Ουάσιγκτον στην επιβολή «νέας κατοχής» του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου πως η χώρα του θα αναλάβει «τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στον θύλακα αφού τερματιστεί ο πόλεμος που κήρυξε στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.
«Κατά την άποψή μας, οι Παλαιστίνιοι πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της λήψης αυτών των αποφάσεων, η Γάζα είναι παλαιστινιακό έδαφος και θα παραμείνει παλαιστινιακό έδαφος», δήλωσε την Τρίτη κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Βεντάντ Πατέλ, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.
«Γενικά μιλώντας, δεν υποστηρίζουμε την επιβολή νέας κατοχής της (Λωρίδας της) Γάζας, ούτε το Ισραήλ» την επιδιώκει, συνέχισε. «Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ήταν αρκετά σαφής σχετικά με αυτό και κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του».
Πάντως αναγνώρισε ότι οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το Ισραήλ ότι «δεν υπάρχει επιστροφή στο status quo της 6ης Οκτωβρίου». «Το Ισραήλ και η περιοχή πρέπει να έχουν ασφάλεια και η Γάζα πρέπει και δεν μπορεί πλέον να είναι μια βάση από την οποία θα εξαπολύουν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του λαού του Ισραήλ ή οποιουδήποτε άλλου», πρόσθεσε.
Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, ο οποίος δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πιστεύει ότι «η εκ νέου κατάληψη [της Γάζας] από τις ισραηλινές δυνάμεις δεν είναι το σωστό».
«Έχουμε ενεργές συζητήσεις με τους Ισραηλινούς ομολόγους μας για το πώς θα μοιάζει η Γάζα μετά τη σύγκρουση», είπε ο Κίρμπι. «Ένα σενάριο το οποίο δεν θεωρείται καθόλου πιθανό είναι ότι η Χαμάς δεν μπορεί να είναι μέρος αυτής της εξίσωσης».
Οι δηλώσεις ήρθαν ως απάντηση σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Νετανιάχου τη Δευτέρα. Μεταξύ άλλων είπε: «Το Ισραήλ θα έχει, για αόριστο χρονικό διάστημα, τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Γάζα μετά το τέλος της σύγκρουσης με την Χαμάς. Η δήλωση μεταφράζεται απλά ως το τέλος της λύσης δύο κρατών, όπως έχει αναζητηθεί μέχρι στιγμής από τη διεθνή κοινότητα.
Σημειώνεται ότι το Ισραήλ απέσυρε με μονομερή απόφαση το 2005 τους στρατιώτες του και τους εποίκους από τη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από 38 χρόνια κατοχής. Οι ισραηλινές αρχές ωστόσο έχουν επιβάλει αυστηρό χερσαίο, αεροπορικό και θαλάσσιο αποκλεισμό της αφότου πήρε την εξουσία η Χαμάς εκεί, το 2007.